Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя

...
Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя
Коментари Харесай

Финландия не се шегува - разполага десетки изтребители F-35 в близост до границата си с Русия

Финландското министерство на защитата има намерение да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми, която се намира на 150 км от съветската граница. Това разкри.

През декември предходната година финландските управляващи оповестиха желанието си да закупят от Съединени американски щати изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде ситуирана в Рованиеми през 2026 година

Olemme valmiit! Ilmavoimien F-35-kalusto otetaan käyttöön ensimmäisenä Lapin lennostossa Rovaniemellä vuonna 2026. Ilmavoimien komentajana 1.6. aloittava prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen kertoi asiasta tänään vaihtokatselmuksessa Tikkakoskella.
— Lapin lennosto (@Laplsto)

По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една немска фрегата и няколко френски кораба. Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният транспортен съд USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските Военноморски сили.

Съединени американски щати дадоха обещание да подсигуряват сигурността на Финландия и Швеция, още преди да са се включили към алианса. Повечето страни членки на Алианса са изразили поддръжка.

Припомняме, че Финландия и Швеция подадоха кандидатурите си за присъединение към НАТО на 18 май 2022 година Засега единствено Турция се опълчва публично на кандидатурата на двете страни за участие в Алианса, като ги упреква, че дават заслон и финансират кюрдски организации, които Анкара и други страни считат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица, само че от диалозите не се стигна до съответни резултати.

България също утвърди протоколи към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО - част от процедурата за присъединение на двете страни към пакта.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР