Финландски учени са установили, че доматът, добре познатият зеленчук, може

...
Финландски учени са установили, че доматът, добре познатият зеленчук, може
Коментари Харесай

Проучване: Доматът намалява риска от инсулт с 59 процента и подмладява кожата на лицето

Финландски учени са открили, че доматът, добре познатият зарзават, може да понижи риска от инсулт с 59 %. По този метод учените стигнаха до заключението, че хората с високи равнища на ликопен са с 59% по-малко евентуално да получат инсулт, в сравнение с тези с ниски равнища.

Изследването, извършено от учени от Университета на Източна Финландия, разкрива, че доматите са потребни за попречване на инсулт. В началото на изследването, което включва 131 мъже на възраст от 46 до 65 години, всички участници са тествани за равнищата им на ликопен, мощен антиоксидант, който оказва помощ за поддържане на кръвното налягане и намаление на равнищата на неприятния холестерол, главен рисков фактор за инсулт.

Участниците в изследването са следени приблизително 12 години. През този интервал общо 67 души са получили инсулт. В същото време откривателите означават, че 25 от 258 мъже с най-ниски равнища на ликопен са получили инсулт, до момента в който единствено 11 от 259 мъже с най-високи са получили инсулт.



По този метод учените си стигнали до заключението, че хората с високи равнища на ликопен са с 59% по-малко евентуално да получат инсулт, в сравнение с тези с ниски равнища. Проучването отбелязва, че един от главните източници на ликопен са точно доматите.

Това изследване демонстрира, че високата централизация на ликопен в серума, което демонстрира потреблението на домати и артикули въз основата на домати, понижава риска от всички типове инсулти и исхемични инсулти при мъжете.



Една порция домати дава съвсем 20 % от нужния дневен банкет на витамини за поддържането на положителното здраве. В доматите се съдържат всички значими хранителни субстанции за действието на човешкото тяло, което е още една от изгодите от яденето им в сурово и обработено положение.

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и други в доматите оказват помощ в лекуването на кожата и на очни болести.

Доматите са мощно заредени с минерали и хранителни субстанции и защищават тялото от високо кръвно налягане и от нараснал холестерол.



С високото си наличие на калций, доматите укрепват костите и образуването им в тялото. Те са потребни и за поддържането на здравето на зъбите.

Антиоксидантното деяние на този зарзават оказва помощ и за предотвратяване от нежелани реакции в белите дробове, дебелото черво и гърдите. Антиоксидантите оказват помощ в лекуването на рака, като предотвратяват канцерогенните реакции в тялото, които те стопират, като блокират по-нататъшното разпространяване на свободните радикали.

Освен за готвене, доматите могат да се употребяват по редица способи за разкрасяване. Смята се, че доматът е панацея за кожата – яденето на доматени артикули прави кожата здрава и красива. Ползите му за хубостта набират известност с всеки минал ден.



Доматите са доста ефикасни за лекуването на разширените пори. Добавете четири капки сок от домати в 1 супена лъжица вода и нанесете върху лицето си благодарение на памучно тампонче. Нежно масажирайте кожата и оставете 15 минути. Редовното нанасяне на тази примес ще свие размера на порите.

Нанасянето на доматен сок или натъркването на кожата с половинки домати изравнява цвета на кожата и възвръща блясъка, придавайки здрав тип на кожата.



Доматите се смятат за натурален избелващ сътрудник и са доста ефикасни за избелване цвета на кожата. Подгответе маска, като смесите 1 чаена лъжица овесени трици, 1 чаена лъжица кисело мляко и 2 чаени лъжици настърган домат (месото).

Нанесете я върху лицето и врата и я оставете 20 мин. Овесените трици нежно пречистват кожата, до момента в който киселото мляко и доматите отстраняват петната. Това усъвършенства тена на кожата.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР