Финландската компания Ровио (Rovio Entertainment), станала световно известна с играта

...
Финландската компания Ровио (Rovio Entertainment), станала световно известна с играта
Коментари Харесай

Създателят на играта Angry Birds най-после излезе на борсата

Финландската компания " Ровио " (Rovio Entertainment), станала международно известна с играта за мобилни устройства Angry Birds, от през днешния ден е обществена, като за първичното предложение на акциите ѝ бе определена борсата в Хелзинки.

Предварителната оценка на " Ровио " въз основата на облагите ѝ през годините бе 952 милиона евро (1.12 милиарда долара). Преди старта на търговията една акция бе оценена на 11.50 евро, а след началото имаше леко повишаване до 12.23 евро.

Това е растеж от към 5-6%, само че поради обстоятелството, че към акциите имаше интерес в пъти над оферти брой, началото не е изключително впечатляващо. Понеже облагата за тази година към този момент е калкулирана в цената, компанията ще би трябвало да се показа безапелационно пред първите си нови притежатели на дялове.

За оценка на първия ден ще се изчака търговията в Лондон и на Уолстрийт. " Ровио " предложи 37 073 010 акции на частни лица и компании във Финландия, Швеция и Дания, както и на подбрани институционални вложители във Финландия и по света.

Появата на компанията на борсата става малко късно в развиването ѝ. В пика на известността си тя бе оценена надали не като идната " Уолт Дисни ", само че последва изстудяване на ентусиазма на вложителите, както стана с King и Zynga.

Плановете за увеселителни паркове с героите на Angry Birds бяха оттеглени от портфейла на компанията и оставени на самодейността и риска на други компании, подготвени да платят лиценз. " Ровио " не съумя да създаде и задоволително известен бранд или пазарен триумф отвън Angry Birds и продължи с разновидностите Angry Birds Blast, Angry Birds Evolution и Angry Birds 2.

Оперативните облаги за отминалата финансова година на компанията (прикючила на 30 юни) са 29.5 милиона евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР