Финландката Кайса Макарайнен и французинът Мартен Фуркад са новите носители

...
Финландката Кайса Макарайнен и французинът Мартен Фуркад са новите носители
Коментари Харесай

Макарайнен и Фуркад над всички в биатлона


Финландката Кайса Макарайнен и французинът Мартен Фуркад са новите носители на Световната купа по биатлон. За Макарайнен това е трети триумф в кариерата, до момента в който Фуркад заслужи името си Доминатор, като взигна трофея за седма поредна година и изпревари по този индикатор легендата от Норвегия Оле Ейнар Бьорндален.

Макарайнен стигна до триумфа едвам в последното съревнование за сезона - всеобщия старт на 12.5 километра в съветския зимен център Тюмен. Тя приключи шеста, само че съумя да победи с едвам 3 точки в генералното класиране Анастасия Кузмина (Словакия) и да вземе огромния бистър глобус. 35-годишната финландка завоюва трофея и през 2011 и 2014 година. Фуркад пък си обезпечи триумфа два старта преди края на сезона и си разреши да кара отпуснато в края, като през днешния ден приключи едвам 19-и в всеобщия старт в Тюмен.

Французинът приказва след надпреварата за така наречен лечебни изключения и връзките си с водача на Русия Антон Шипулин.

" Лично аз в никакъв случай не съм се възползвал от лечебните изключения. Против това съм, разпоредбите са за всички. От друга страна не е заслужено по отношение на диабетиците, само че спортът като цяло не е обективен. Някои имат повече мускули, други са с по-голям потенциал на дробовете и така нататък

Това не значи, че по всички индикатори би трябвало да има тъждество. Искам да знам какви неразрешени препарати използва моят съперник и за какво го прави. Но това е лекарска загадка. Обикновените хора като мен не разбираме от медицина. Именно за това желая всички изключения да бъдат отстранени ", разяснява Мартен Фуркад в ефира на тв програмата " Биатлон ".

" Шипулин ми е съперник, само че поддържаме положителни връзки. Разбирам, че се усеща предаден, откакто никой не го отбрани около допинг абсурда, само че не мога да сложа ръка на сърцето си и да кажа, че е бил чист в Сочи. Никой от нас не знае какво се е случвало там ", добави Фуркад.

Междувременно осемкратният олимпийски първенец по биатлон Оле Ейнар Бьорндален сподели, че към момента не е решил дали да продължи кариерата си и през идващия сезон. 44-годишният Бьорндален взе участие във вчерашното гонене в последния старт за сезона в Тюмен, само че не се класира измежду първите 30 в всеобщия старт през днешния ден.

" Последният сезон би трябвало да бъде ослепителен, а аз не съумях да реализира това. Ще остана ли още една година? Трябва да проучвам всичко, когато надпреварите приключат ", сподели норвежката легенда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР