Финландия ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани

...
Финландия ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани
Коментари Харесай

Финландия ограничава издаването на визи за руснаци

Финландия ще понижи с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на съветски туристи. Това разгласи външният министър на страната Пека Хаависто пред локалната медия Yle, оповестява ТАСС.

Министерство на външните работи предлага да се ограничи броят на признатите молби за визи от съветски жители до една пета или една десета от настоящето равнище , уточни той.

В момента Финландия получава към 1000 заявки за виза в Русия всекидневно. В бъдеще обаче техният брой ще намалее до 100-200.

Ограниченията за влизане в страната, наложени поради пандемията от ковид, бяха отстранени във Финландия от 1 юли тази година. В същия ден Хелзинки стартира да приема заявки за визи от съветски жители.

По данни на финландската гранична работа над 236 000 пътуващи от Русия са пресекли границата предишния месец.

По-рано през днешния ден стана ясно, че немският канцлер Олаф Шолц отхвърля да поддържа възходящите апели за възбрана в целия Европейски Съюз за издаване на туристически визи на съветски жители, като сподели, че " войната не е война на съветския народ, а на съветския президент ".

През последния месец Финландия и Естония бяха измежду водещите гласове, призоваващи за общ метод в целия Европейски Съюз за справяне с казуса с руснаците, възползващи се от " малка врата " в глобите, която им разрешава да пътуват по суша в Европейски Съюз.

Има опасения, че това разрешава на руснаците да употребяват интернационалните летища, като това в Хелзинки, с цел да пътуват свободно, да отидат на отмора и да избегнат следствията, предстоящи от глобите.

Във вчерашното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че полемиката за това дали да се издават, или не туристически визи на руснаците се " уголемява всеки ден " и " в последна сметка това би трябвало да докара до подобаващи решения. "

Очаква се външните министри на страните от Европейски Съюз да обсъдят тематиката на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този стадий възбраната би била малко евентуална без поддръжката на Германия.

Източник: ТАСС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР