Финландия ще намали броя на визите, издавани на руски граждани,

...
Финландия ще намали броя на визите, издавани на руски граждани,
Коментари Харесай

Финландия ограничава визите за руснаци, докато Германия се противи

Финландия ще понижи броя на визите, издавани на съветски жители, с 90% в отговор на продължаващата война в Украйна. Това излиза наяве от изказване на външното министерство на страната.

Финландските сухопътни гранични пунктове останаха измежду дребното пропусквателни точки в Европа за руснаци, откакто редица западни страни затвориха въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на войната.

Финландското държавно управление се съгласи да ограничи броя на визите, откакто съветските туристи започнаха да употребяват летището Хелзинки-Вантаа като входна вратакъм европейските ваканционни дестинации.

Според разпоредбите на Европейски Съюз туристите би трябвало да аплайват за виза от страната, която има намерение да посети, само че след това може да влезе в страна от Шенген без гранични инспекции от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в границите на 180-дневен интервал.

Новата заповед влиза в действие от 1 септември и съгласно нея страната ще приема единствено 10% от заявките на съветски туристи. Това значи, че Финландия ще приема единствено към 100 молби на ден спрямо към 1000 сполучливи такива дневно сега.

За някои групи като публицисти, дисиденти или деятели могат да бъдат направени изключения посредством евентуална национална филантропична виза.

Финландия и балтийските страни също по този начин ще предложат на Европейския съюз да приключи действието на съглашението за облекчение на визовия режим с Русия, което улеснява руснаците да пътуват до и в границите на Европейския съюз. Някои водачи на Европейски Съюз, като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ сътрудник Кая Калас, приканиха за възбрана в целия Европейски Съюз.

Предложението обаче беше оспорено от немския канцлер Олаф Шолц, който съобщи, че руснаците би трябвало да могат да изоставен родната си страна, в случай че не са съгласни с държавното управление. Той добави, че " " това не е война на съветския народ, а е война на [Владимир] Путин ".

Руските забрани за пътешестване не престават да разделят Европейски Съюз, защото Украйна продължава да упорства за възбрана. Чехия, Литва, Естония, Латвия и Полша към този момент стопираха издаването на избрани визи, с цел да засилят натиска върху Кремъл. Шолц обаче има подозрения по отношение на успеваемостта на сходна възбрана, потвърждавайки, че цялостна такава би подкопала резултата от целенасочените наказания.

Олег Морозов, член на съветския парламент, съобщи пред осведомителна организация РИА Новости, че Москва би трябвало да спре да позволява на финландците да пътуват в страната, с изключение на за медицински цели или за осъществяване в погребения.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР