Финландия и Естония приканиха Европейския съюз да забрани издаването на

...
Финландия и Естония приканиха Европейския съюз да забрани издаването на
Коментари Харесай

Естония и Финландия искат да се забрани издаването на визи за руски туристи

Финландия и Естония приканиха Европейския съюз да забрани издаването на туристически визи за руснаци. Причината - не е обикновено до момента в който Кремъл води война в Украйна, руснаците да имат опция да пътуват и да си почиват в Европа. Русия реагира остро на апелите на Хелзинки и Талин. Очаква се тематиката да бъде коментирана на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз, планувана за края на август в Чехия.

Включването на туризма в следващия пакет наказания на Европейски Съюз против Кремъл поради съветската инвазия в Украйна не е нова концепция, коментирана е още напролет, през последната седмица обаче тематиката още веднъж стана настояща. Особено откакто стана ясно, че Финландия издава в пъти повече визи на руснаци в съпоставяне със същия интервал преди година.

Като доста от жителите употребяват Хелзинки за насочна точка, с цел да пътуват до други страни в Шенгенското пространство. В тв изявление министър председателят на Финландия Сана Марин, сподели, че поддържа ограничение на опциите за туризъм на съветските жители.

" Не е редно до момента в който Русия води война в Европа, съветските туристи да могат да пътуват свободно. Но това е комплициран въпрос. Не става дума единствено за визите, които издава Финландия, а тъй като сме част от Шенген, това е и въпрос за шенгенските визи. Трябва да обсъдим това дружно с други европейски страни на равнище Европейски Съюз и дружно да намерим решения ", съобщи Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Ден по-късно сходна самодейност разгласи и министър председателят на Естония - Кая Калас.

" Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещаването на Европа е привилегия, не човешко право ", добави Туит Кая Калас, министър-председател на Естония.

В началото на седмица, в изявление за Вашингтон поуст, и президентът на Украйна - Володимир Зеленски, изиска Западът да затвори границите си за руснаци. Последва реакция - съгласно Кремъл сходни изявления са " ирационални ". След туита на Кая Калас, някогашният съветски министър председател Дмитрий Медведев назова изявлението " нацистка нелепост ".

В дълъг пост във Facebook представителят на министерството на външните работи Мария Захарова обясни на Калас опциите за напредване в интернационалното право, като за край написа " Седни си, Кая, двойка! " Естония и Латвия към този момент не издават визи на съветски жители, припомнят медии. Според редица изявления, и в самия Брюксел не са единни по тематиката за съветските туристически визи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР