Финландия често е в челото на класациите за най-щастливи държави

...
Финландия често е в челото на класациите за най-щастливи държави
Коментари Харесай

Страната, която не иска да бъде щастлива

Финландия постоянно е в челото на класациите за най-щастливи страни и народи, само че жителите ѝ не са напълно съгласни с тази нейна позиция , написа Кейт Лийвър за BBC.

Балерина не помни чантата си на скамейка в парка и потегля да си върви. Петнайсет минути по-късно се сеща, че нещо ѝ липсва. Не се паникьосва. Знае, че чантата ще бъде тъкмо там, където я е оставила. Недокосната. И е тъкмо по този начин. Къде живее балерината? Във Финландия. Казва се Мина Тервамаки и бе номинирана за " най-позитивен човек " в страната си.

" Чувствам се в сигурност тук. Всъщност едно от главните неща, които хората във Финландия усещат, е сигурността ", споделя Мина.

Според проучване на Gallup за 2018 година Финландия е най-щастливата страна в света. Но самите финландци одобряват това със смесени усеща, защото по природа са много резервирани.

" Скандинавците и изключително финландците са прочувствено интровертни. Рядко показват наслада или гняв - доста са разнообразни в това отношение от хората от Латинска Америка да вземем за пример, които са извънредно експресивни в страстите си. За финландците щастието е да живееш спокоен и уравновесен живот ", споделя Майк Викинг, изпълнителен шеф на Института за проучване на щастието в Дания.

Балерината Мина се съгласява: " Изследването за щастието ли? Финландците го прочетохме и се смяхме. Според мен ние не сме тъкмо щастливи, а по-скоро задоволени от това, което имаме. "

Разликата може би се поражда от това, че изследванията за щастието са - парадоксално, само че факт - не за самата страст, а за качеството на живот на обещано място. И по този индикатор Финландия е измежду първенците. В страната се съблюдават всички човешки права. Тя предлага едни от най-хубавите условия за майчинство и има чудесна просветителна система. Има достижения в опазването на околната среда, обществената система, салдото сред работа и персонален живот. Всичко това са неща, които вършат хората удовлетворени от живота си, без значение дали е в културата им да се усмихват непрекъснато. Възможно е да си леден и " пернат " на външен тип и отново да живееш в най-щастливата страна на Земята.

" Финландците са постоянно песимистични. Пият прекалено много, зимите са студени и тъмни. Финландското благополучие не е в шумното празнуване, танцуване, смеха или показността. А в отговорите на въпроси като: " Имам ли най-хубавия живот, който мога да имам? Имам ли опция за избор? Прекарвам ли време със фамилията си? Чувствам ли се в сигурност? Мога ли да способствам за обществото? ", изяснява откривателят Ану Партен.

" Може би е по-правилно да се каже, че финландците са минимум нещастните хора в света. Те се оправят добре с редуцирането на факторите, които предизвикват злощастие - финансовия стрес, бариерите пред достъпа до опазване на здравето и така нататък Просто могат да трансформират благосъстоянието в благополучие ", добавя Майк Викинг.

Хората постоянно са се вълнували от сходни ранглисти на щастието и от концепцията, че цяла една нация си живее нехайно и в наслада. Много по-малко въпроси се задават за страните в дъното като Сирия, Либерия или Афганистан, тъй като аргументите за нещастието там са явни. Ако желаете някаква загадка на финландското благополучие, тя може би се крие в това да живееш в общество, ценящо емпатията, доверието и щедростта.

От тези изследвания би трябвало да се извадят образци - какво вършат те, което ние не вършим, по какъв начин можем да подобрим животите си като тях? Това са въпросите, на които би трябвало да се отговори. А финландците? Те просто би трябвало да пробват повече да се радват на щастието си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР