Финансовото министерство и Bank of England (BoE) обявиха сформирането на

...
Коментари Харесай

Великобритания обмисля да създаде национална дигитална валута

Финансовото министерство и Bank of England (BoE) оповестиха сформирането на взаимна работна група за оценка и основаване на национална цифрова валута, която да затвърди английския паунд против криптовалутите и да усъвършенства системата на заплащания, оповестява Financial Times. Следвайки международната наклонност за проучване на нови цифрови валути, министърът на финансите Риши Сунак разгласи, че Англия " би трябвало да продължи напред ", с цел да бъде отпред на финансовите нововъведения.

Дигиталната валута на централната банка има доста разновидности. Но общите черти ще бъдат, че ще съставлява електронна система за разплащания, която е обособена от комерсиалните банки и огромните компании за финансови интервенции като Visa и Mastercard, които употребяват локални валути.
Какво ще съставлява
Различните разновидности плануват потребителите да имат цифрови сметки в банката или да имат електронен тоукън със същото предопределение като банкнотите и монетите във финансовата система. Предимствата от въвеждането й включват евентуално понижаване на разноските за преводи, отбрана от финансова неустойчивост при банкрут на системи за разплащания, както и опазване на надзор на централните банки върху паричната политика против опцията преводите да бъдат осъществявани напълно в криптовалути, върху които те нямат надзор.

Новата валута няма да бъде криптоактив, сходен на биткойн, който може да усили или намали цената си, съпоставен с националните валути. Английската централна банка добавя, че потреблението на пари в брой може да намалее бързо, както приложението на дебитни карти надвиши банкнотите като технология на разплащане през 2018 година

Миналата година BoE разгласява работен отчет за разискване на цифровата валути и означи, че ще бъде пусната в лири, ще бъде позиционирана сред обичайните заплащания и тези с криптовалути, както и че и няма безусловно да бъде основана на технологията на разпределените регистри, върху която е построен bitcoin.
Какво следва
Английската централна банка разгласи, че тя и финансовото министерство не са взели дефинитивно решение да показват национална цифрова валута и че работната група ще прегледа необятен кръг въпроси, в това число дали ще има изгоди от нея. Много банкери предизвестяват, че има огромни опасности, които би трябвало да се преодолеят при въвеждането й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР