Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко

...
Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко
Коментари Харесай

Зам.-министър Александър Николов: Финансовото състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко

Финансовото и структурното положение на енергетиката сега е меко казано тежко. Неглижирането на развиването на бранша като цяло и неглижирането на неефективното ръководство на проблемите на активите води до естествено доста неприятен финансов резултат. Това съобщи в " Денят стартира " Александър Николов, заместник-министър на енергетиката.

" Може да се назова неглижиране и непросветеност. Ако се преглежда в подтекста на сходни на нашите страна енергийни сдружения, може да се види по какъв начин други страни са се справили много по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни сдружения даже в Румъния сега са едни от най-големите вложители даже в зелена сила. Нашият Български енергиен холдинг е с голяма задлъжнялост ", съобщи Николов.

Тези сдружения, които са сполучливи се употребяват да кърпят дупките в губещите, счита той.

" Цената на излъчванията е нещо, което е ясно откогато е основан пазара за въглеродни излъчвания, заради тази причина хората, които ръководят рационално енергийната система мислят дълготрайно. Не се закупуват излъчвания от през днешния ден за на следващия ден. Дори в случай че нужните въглеродни излъчвания за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко колкото е в този момент. Няма мислене и тактика за развиване ", акцентира Николов.

" Ще изтъквам един от синдикалните представители, който сподели че за последните 10 години не е забит един гвоздей в енергетиката. Решението е да има визия, която да подхожда на решенията на Европейската комисия, да направи равномерен преход, към който се целим, с цел да можем оптимално сполучливо да използваме идните финансови принадлежности и под Плана за възобновяване и резистентност и под фонд за обективен преход ", разяснява още заместник-министърът на енергетиката.

Според него не може да има шоков резултат върху " Топлоелектрическа централа Марица 2 " и върху целия район. Ще се опитаме да създадем краткосрочно избавяне на системата с дълготрайна визия за смяна, даде обещание Александър Николов.

" Смяната на един човек не трансформира промяната на цялата система. Това, което се опитваме да създадем, в действителност е от нещо, което е в нежелано положение, да предприемем ограничения, които да положат основите за тези, които идват след нас да могат да създадат този равномерен, рационален, ефикасен за хората и за бизнеса преход. Текущото положение на енергетиката води до тежко разделяне сред бизнес, държавни предприятия, напрежение сред хората ", счита Алексанъдр Николов.

" Може да има промени в управленията на енергийните сдружения, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тематика до две седмици ", по този начин разяснява възможните рокади Александър Николов.

Дълговете на НЕК са към 2 милиарда, зависи кое се приема за дълг, тъй като има разсрочени отговорности, сподели още Николов.

" Функциите на Министерството на енергетика е да основава активи с добавена стойност, които да се ръководят дейно. Не съм видял през последните седмици стратегии за усъвършенстване на финансовата част, стратегии за усъвършенстване на приходната част, изобщо цялостна визия даже на отчасти сдружение, изключвам едно сдружение като АЕЦ Козлодуй ", съобщи Николов.

" Било е пределно ясно, че Топлоелектрическа централа 2 ще работи и би трябвало да работи поради устойчивостта на системата. Предходното управление на Българския енергиен холдинг не е подхванало нищо, с цел да може тази загуба да бъде минимизирана ", безапелационен бе Александър Николов. Той също по този начин съобщи, че " Топлофикация София " продължава да задлъжнява. " Тя е главният клиент на Булгаргаз. За да падне цената на парното би трябвало успеваемостта на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните излъчвания и закупуването да е дълготрайно. В момента положението на Топлофикация е такова, че то не разрешава даже приватизация на сдружението. Платежното държание на софиянци е много обичайно, заплащат се сметките в точния момент ", сподели още Николов.

Според него казусът е много по-сериозен, казусът е, че ще продължим да плащаме повече, " тъй като, с цел да плащаме в този момент, системата задлъжнява, задлъжнявайки системата има неоперативни и неинвестиционни разноски, което е най-големият проблем. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР