Финансовият отчет на фирмата Гранекс Трейдър ООД за 2014 г.

...
Финансовият отчет на фирмата Гранекс Трейдър ООД за 2014 г.
Коментари Харесай

Bird: Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си докато бил главен инспектор в НАП

Финансовият доклад на компанията „ Гранекс Трейдър ” ООД за 2014 година е подписан от Румен Спецов на 28 февруари 2015 година По това време той се е трудил в Национална агенция за приходите на позиция основен контрольор в отдел “Разследване на особени случаи ” на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София. Информацията се открива в НАПЛийкс. Посочено е също, че достъпът на Спецов до електронните системи на приходното ведомство е преустановен на 18 април 2015 година При тези данни поражда въпросът дали Спецов не е бил в сериозен спор на ползи, написа уеб сайтът „ Bird.bg “.

Година по-късно същата компания „ Гранекс Трейдър ” към този момент има насъбрани отговорности към Национална агенция за приходите за близо милион лв. и е продадена от Спецов на „ данъчно муле “. Тази информация беше разкрита от Бюрото за проверяващи репортажи още в деня на назначението на Румен Спецов на поста шеф на Национална агенция за приходите. Данните за компаниите с задължения към Национална агенция за приходите са обществени и са интегрирани в поддържания от „ Bird.bg “ обществен скенер, сплотяващ информация за компаниите от Търговския указател, данни за извоювани публични поръчки, еврофондове, коронасубсидии и други обществени запаси.

През февруари 2015 година Спецов не е вписан публично като шеф или притежател на „ Гранекс Трейдър “, която принадлежи на неговата брачна половинка Плама Желева и на Мартин Илиев. Управител по документи е Мартин Илиев. Неговото име обаче не се появява на никое място във финансовия доклад за 2014 година, в който са записани внушителните 6,8 милиона лв. чисти доходи от продажби. Отчетът е подписан от Румен Спецов на 28.02.2015 година

„ Bird.bg “ са поискали от Национална агенция за приходите информация по реда на ЗДОИ на коя дата Румен Спецов е напуснал организацията, само че са получили отвод с претекста, че всички документи по случая са конфискувани от прокуратурата за инспекция.

От Търговския указател се вижда, че откакто напуща Национална агенция за приходите, на 16 юни 2015 година Румен Спецов изкупува дяловете на Мартин Илиев в „ Гранекс Трейдър ” и става шеф на компанията.

Десет месеца по-късно на 7 април 2016 година Спецов и брачната половинка му продават дяловете си в Гранекс Трейдър на “сламен човек ”, както разкри „ Bird.bg “. Само два месеца след тази продажба „ Гранекс Трейдър ” се снабдява с инспекционен акт от НАП  № Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016. Тъй като новият шеф е неоткриваем, Национална агенция за приходите му “връчва ” акта по член 32 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс посредством оповестяване на уеб страницата си в рубриката “Издирвани лица ”.

Следват още няколко известия по същия ред: Акт за дерегистрация по ЗДДС № 220991606355256 / 07.12.2016г. Искане за показване на документи и писмени пояснения от ЗЛ – № П-22221016226698-040-001 / 16.01.2017. Искане за показване на документи и писмени пояснения от ЗЛ – № П-22221016211044-040-001 / 03.01.2017. Започва и дело за наложително осъществяване по член 212 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс водено от Старши обществен реализатор Звезделина Златева.

В последна сметка компанията е вписана в листата на длъжниците на Национална агенция за приходите без поръчителство през юли 2017 година с 1 047 464,39 лева дълг, който от този момент набъбва с лихви.

Информация за наличието на тези ревизионни актове, писма и документите за изпълнителното дело също не може да бъде предоставена, защото прокуратурата ги е засекретила до момента в който трае инспекцията, гласи отговора получен от Национална агенция за приходите по реда на ЗДОИ. Проверката беше инициирана от финансовия министър Асен Василев след обявата на БРРД и медийния интерес по тематиката.

Министърът съобщи цялостната си поддръжка за Спецов и поддържа тезата му, че отговорностите на „ Гранекс Трейдър “ към фиска нямат нищо общо с него а са насъбрани напълно от новия притежател Даниел Николов. В свое изявление той въпреки всичко сподели, че „ ще би трябвало се разделим с него “ в случай че инспекцията удостовери, че дългът на компанията е насъбран при Спецов.

Срещу тази защитна линия обаче има съществени причини. Ревизионният акт за отговорностите е направен единствено два месеца откакто Спецов продава компанията, само че преди него е текла данъчна проверка. Спецов няма по какъв начин да не е знаел за проверката, защото е бил известен за нея в качеството си на шеф.

„ Bird.bg “ наблюдава по-подробно фирмената история на „ Гранекс Трейдър “ ЕООД. Първото име на компанията е „ Поинт Брейк “ ЕООД с адрес в гр. Созопол. Управител и притежател на компанията тогава е Мартин Илиев, който е капитан с подготовка за ръководство на кораб.  “Поинт брейк ” кандидатства пред „ МИРГ Приморско – Созопол – Царево “ с европроект „ Туристически рибарски круиз с ветроходна яхта ” по процедура 2.2 – Развитие на туристически атракции по “Програма за морско дело и риболовство 2007-2013 ”.  Представени са оферта за закупуване на яхта ”Jeanneau Sun-Odyssey-DS-50DS ” и писмо за желание за банково финансиране на покупката с близо 600 хиляди лева Фирмата получава отвод по плана заради “недопустимост на разноските ” и “недопустимост на показаните предложения, които са издадени в нарушаване ”.   

След като брачната половинка на Спецов влиза като съсобственик във компанията, тя трансформира името си и и реалокира седалището си в София.

Следната таблица обобщава фирмената история на Румен Спецов и неговата брачна половинка. Информацията е напълно от открити източници.





Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР