Финансовият министър Валери Белчев даде брифинг след редовното заседание на

...
Финансовият министър Валери Белчев даде брифинг след редовното заседание на
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага повече средства за майчинство и по-висока минимална заплата

Финансовият министър Валери Белчев даде брифинг след постоянното съвещание на Министерския съвет. Направихме всички старания, считам сполучливо, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в Народното събрание. За отбягване на подозрение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на личен състав или каквито и да било други промени, сподели Белчев.

Все още инфлацията е в границите на възможни граници.

Направих си труда да ревизира какъв брой хора работят на минимална работна заплата - над 750 000 души. В идващия бюджет внасяме нарастване до 710 лв., сподели Белчев.

Друга значима мярка е нарастване на детските надбавки - всеки със заплата до 510 лв. ще има право на детски, които ще се усилят с 20 %
- от 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лева за две.

Майчинските за втората година ще се усилят на 650 лева, предлага служебният кабинет.

За пенсиите - даже след отпадане на коронавирус ограниченията да бъде непокътната безспорната стойност на пенсиите, което би означавал приблизително нарастване от 84 лв. на човек.

Базовият план за бюджет е квалифициран. В понеделник стартира разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник стартира разискването в НСТС.

По проект на 16 декември ще поканим НСТС и по-късно ще го внесем в Министерския съвет, сподели финансовият министър и добави, че дават добра база, върху която да се работи.

Има политически сили на мнение, че би трябвало да оставим това на постоянен кабинет, само че ние сме длъжни да спазим периодите и да предпазим от опасности, разяснява Белчев.

Планираме да запазим всимки анти коронавирус ограничения за интервал от най-малко 6 месеца. Запазваме 120 лв. първоначално за 6 месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР