Финансовите резултати на пенсионноосигурителните дружества, в които събират парите си

...
Финансовите резултати на пенсионноосигурителните дружества, в които събират парите си
Коментари Харесай

112 хиляди българи са поискали да сменят пенсионния си фонд

Финансовите резултати на пенсионноосигурителните сдружения, в които събират парите си за пенсия, станаха причина през второто тримесечие на годината над 112 хиляди българи да изискат да сменят своя фонд, сочат данните в разбора на Управление “Осигурителен контрол ” на Комисията за финансов надзор/КФН/. Всеки може да трансферира своята самостоятелна партида от един в различен фонд, както и във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване.

При промяната на фонда обезпечените трансферират и насъбраните по партидите си парични средства досега от един пенсионен фонд в различен. Тази стъпка вършат и младежите, които при започване на първа работа, служебно са разпределени в някой пенсионен фонд, който не харесват и се трансферират в различен.
След осъществена инспекция, общо 91 949 българи, които са подалите заявки сред април и юни, са получили позволение да трансформират присъединяване си във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. Общата сума на трансферираните от тях парични средства в различен пенсионен фонд от съответния тип, е 387 101 979 лв..
През първото тримесечие на тази година общо 95 921 обезпечени българи, от поискалите смяна, са минали в различен фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Участието във фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване е наложително. То поражда при започване на обезпечаване – първа работа, и според от типа на категорията на упражнявания труд. Всеки има опция да избере самичък своя фонд. Ако не го направи, ще бъде служебно разпределен на инцидентен принцип.

Личният избор на фонд би трябвало да направи в период до три месеца от пораждане на задължението за обезпечаване като се подаде заявление до пенсионноосигурителното сдружение, определено от обезпечения. Информация за записаните пенсионноосигурителни сдружения можете да се получи на уеб страницата на КФН.

Ако не се направи персонален избор, следва служебно систематизиране в някой от записаните пенсионни фондове, по ред и метод, избрани със взаимна директива на КФН и Национална агенция за приходите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР