Финансовите резултати на американския технологичен гигант Alphabet за първото тримесечие

...
Финансовите резултати на американския технологичен гигант Alphabet за първото тримесечие
Коментари Харесай

Alphabet с по-ниски резултати от очакваното, YouTube се представя най-зле

Финансовите резултати на американския софтуерен колос Alphabet за първото тримесечие демонстрират, че множеството от дивизиите на компанията са донесли по-малко доходи от предстоящото. Най-зле представящото се поделение е YouTube, като платформата за видеосъдържание регистрира доходи 6.87 милиарда $ при прогнози за 7.51 милиарда $.

Общите доходи на Alphabet възлизат на 68 милиарда $ - със 100 млн. под упованията, като това е първият път от края на 2019 година, в който компанията не реализира упованията на специалистите. Постъпленията нарастват с 23% по отношение на същия интервал на предходната година, само че темпът се забавя. За съпоставяне - през първото тримесечие на 2021 година нарастването на приходите беше 34%.

Тримесечната облага възлиза на 16.4 милиарда $, което е 24.62 $ на акция - доста под упованията за 25.76 $ на акция. Най-добре се показва подразделението за облачни технологии Гугъл Cloud - постъпленията му са 5.82 милиарда $, като единствено то надминава упованията на анализаторите. Въпреки това растежът е по-малък от този на най-големия му съперник - Azure на Microsoft, който регистрира повишаване от 46%.

Финансовият шеф на Alphabet Рут Порат предизвести, че настоящото тримесечие ще бъде още по-предизвикателно заради неподходящите валутни условия и съвсем цялостното прекъсване на интервенциите на Гугъл в Русия, които представляваха 1% от приходите през 2021 година Гугъл спря услугата си в Русия на 3 март.
Реклама Рекламите понижават, само че освен в YouTube
Войната в Украйна, инфлацията и проблемите с веригата на доставки, които водят до дефицит на артикули, са основните аргументи за намаляващия интерес на рекламодателите към продуктите на Alphabet. Най-тежко засегнатата компания е YouTube, като в последните две години платформата се радваше на засилен интерес поради пандемията и множеството време, което хората прекарваха у дома. Изпълнителният шеф на Alphabet Сундар Пичай съобщи, че месечните консуматори на платформата за видеосъдържание сега даже прекарват повече време на нея, въпреки пандемията към този момент да не е толкоз огромна част от всекидневието им. YouTube Shorts е главен мотор на растежа, който в този момент събира над 30 милиарда гледания на ден, четири пъти повече от преди година. Това обаче е пряк отговор на TikTok, като конкурентното приложение притегля доста по-голяма публика.

" Войната имаше увеличено влияние върху рекламите в YouTube по отношение на останалата част от Гугъл ", сподели Порат. " Това беше както заради прекъсване на по-голямата част от нашите търговски действия в Русия, по този начин и на намаляването на разноските най-вече от рекламодателите на марки в Европа ", добави тя пред Financial Times. Тя също по този начин съобщи, че е прекомерно рано да се предвижда по кое време забавените от войната продажби могат да се покачат.

Очакванията на специалисти са Гугъл да държи 29% от световния пазар на онлайн реклами през тази година. Това би донесло 602 милиарда $ на компанията и би я сложило на лидерската позиция по дял от пазара за 12 поредна година, сочат данни на Insider Intelligence.

Нарастващата конкуренция от компании като Amazon и TikTok също понижават продажбите на реклами в Гугъл. Въпреки това търговците на дребно не престават да наливат пари в реклами, а рекламодателите на пътувания и развлечения още веднъж се усилват. Успокоение за компанията е и фактът, че обичайно прекъсването на рекламата е една от последните стъпки на фирмите, които изпитват финансови усложнения.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР