Финансовите министри от еврозоната приветстваха официалната молба на Хърватия за

...
Финансовите министри от еврозоната приветстваха официалната молба на Хърватия за
Коментари Харесай

Министрите на финансите на еврозоната приветстваха молбата за присъединяване на Хърватия

Финансовите министри от еврозоната приветстваха формалната молба на Хърватия за присъединение към валутния съюз, определяйки решението на Загреб като знак за доверие в единната валута, съобщи ДПА.

Намерението на Хърватия демонстрира, че еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да притегля нови членове, съобщи ръководителят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену.
Мерките, които Загреб е взел в региона на банковия контрол, административното ръководство и други ключове сфери демонстрира решимостта на Хърватия да стане част от фамилията на еврото, добави той.

Хърватия подаде публична молба за присъединение към Европейския валутен механизъм (ERM-2), прочут като "чакалнята на еврозоната ".

Страната ще остане в механизма минимум две години, преди да стартира практическата подготовка за влизане в еврозоната - развой който може да отнеме още близо година, добавя Ройтерс. Това значи, че тя може да стане част от валутния съюз най-рано през 2023 година.

Ако кандидатурата отговори на условията и покрие и други критерии като постоянна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а страните членки ще вземат окончателното решение.

През юни хърватските упоритости бяха насърчени от ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който назова Хърватия "добре готова " за присъединение.

България стартира същия развой предходната година и може да се причисли към 19-членната еврозона най-рано през 2022 година, добавя Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР