Финансовите дефицити в здравеопазването и злоупотребите в сектора са сред

...
Финансовите дефицити в здравеопазването и злоупотребите в сектора са сред
Коментари Харесай

Преглед на печата

Финансовите дефицити в опазването на здравето и злоупотребите в бранша са измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане за занемареност на болница " Пирогов ". Образувани са и 6 досъдебни производства за занемареност за лечебните заведения в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ - Кърджали. Това разгласи на брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, предава БНР. Тя напомни, че към този момент се проверяват и лечебните заведения във Враца и в Ловеч. В следствията става дума за така наречен модел " болница в болница ", т.е. държавно или общинско лечебно заведение позволява на своя територия частно, което е в нарушаване на закона, като подписва контракти за идентични действия, за отдаване на инсталация чартърен или за взаимна активност. Това от 2010 година е неразрешено в Закона за лечебните заведения, а за тази процедура се заприказва след банкрута на болничното заведение във Враца, за която към този момент има четири обвинявания, в това число и на един заместник-министър. В края на предходната година след митинг на работещите в болничното заведение във Враца основният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев оповестиха, че стартират инспекция на стотици контракти на лечебни заведения в цялата страна. Част от тази инспекция е и следствието, поради което през вчерашния ден беше арестуван шефът на Здравната каса в Ловеч. Арнаудова отхвърли да даде детайлности за инспекциите в " Пирогов " и за останалите лечебни заведения с аргумента, че не би желала да пречи на следствието.

" Там упрекнати съответни лица няма, само че делата идват в София, с цел да се избегнат възможни локални зависимости ", уточни тя.

По думите й обвиняване ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, без значение от ранга му и без значение от това дали е министър или заместник-министър.

На този стадий не премислям промяна на шефове на лечебните заведения, упрекнати в занемареност, защото не се е потвърдила виновност, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред публицисти в Народното събрание, добавя Българска национална телевизия. Това е работата на прокуратурата, когато има такива сигнали, тя е длъжна да работи. Когато потвърди съответни резултати, ще се вземат и съответните правосъдни решения, сподели Ананиев.

Ананиев увери, че към този момент няма болница, която да е в положение на банкрут.

" Направихме оздравителни проекти на всички лечебни заведения и най-много на най-тежките лечебни заведения, които се извършват. С всеки месец финансовото им състояние се усъвършенства ", безапелационен бе Кирил Ананиев.

Той разяснява, че няма терзание за " Пирогов ". " Ще влезем идната седмица в " Пирогов " с съответен възстановителен проект, който ще усъвършенства в забележителна степен финансовото му положение. Ще усъвършенства разноските и структурите вътре в болничното заведение ", добави Ананиев.

Не ме тормози инспекция, сподели шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов и съобщи, че при тях няма частни структури. " - в. " Сега ".

" Към сегашния миг в болница " Н. И. Пирогов " не е постъпвала публична информация от страна на прокуратурата за осъществяване на каквото и да било произвеждане или инспекция. В бъдеще, в случай че има такава, без значение от кой държавен орган се прави инспекцията, ние ще окажем цялостно подпомагане. Това разяснява представителят на най-голямата болница за незабавна медицина Мария Пойразова на изключителна конференция в отговор на оповестеното по-рано през днешния ден следствие за занемареност на " Пирогов " и още шест лечебни заведения в страната от Софийската градска прокуратура, представена от Агенция " Фокус ". След новината от прокуратурата здравният министър Кирил Ананиев разяснява, че не се тормози за инспекцията и че в болничното заведение още от идната седмица ще се приложи възстановителен проект за преструктуриране и съкращения. Попитана какво чака от влизането на този възстановителен проект, представителят на " Пирогов " съобщи: " Нека да влезе. Как да разясня нещо, преди то да се е случило? " На въпроси от публицисти дали има частна конструкция на територията на лечебното заведение, или по този начин наречената болница в болничното заведение, против които здравното министерство даде поръчка, че ще се бори, Пойразова отговори: " Към момента не. "... " - в. " Дневник ".

" През декември 2017 година Изпълнителна организация " Медицински одит " към Министерство на здравеопазването е направило изключителна инспекция в УМБАЛ " Канев " АД, гр. Русе, оповестяват от болничното заведение. Оттам настояват, че към сегашния миг, на територията на УМБАЛ " Канев " АД не действа друго лечебно заведение за болнична помощ, което да реализира идентични медицински действия с тези на държавната болница. Според инспекцията на Изпълнителна организация " Медицински одит " подписаните контракти от изпълнителния шеф на лечебното заведение са в границите на разрешението му компетенции. Към датата на осъществяване на инспекцията няма повтаряне на действия със СБАЛК " Медика Кор " ЕАД в региона на инвазивната кардиология, с което са спазени условията на член 9, алинея 6 от Закона за лечебните заведения. Проверката е открила още, че на територията на УМБАЛ " Канев " АД не са установени дублирания на действия със СБАЛФРМ " Медика " ООД в региона на физикалната медицина и рехабилитацията, с което още веднъж са спазени условията на закона. От началото на мандата на настоящето управление на УМБАЛ, който стартира през месец март 2015 година, са били осъществени нужните стъпки за преустановяване на съществуващите договорни взаимоотношения с частните лечебни заведения, които са функционирали на територията на държавната болница. Уведомени са по благонадежден ред всички способени органи и е желано подпомагане от тяхна страна по отношение на прекратяването на тези договорите и освобождението на пространствата. Част от тези стъпки са били две правосъдни каузи, първото формирано през 2015г., въз основата на което Районен съд - Русе осъжда СБАЛФРМ " Медика " ООД да съобщи на тогавашната МБАЛ-Русе АД недвижимия парцел, в което се е помещавала по това време, а точно на седмия етаж на Хирургичния блок на болничното заведение... " - в. " 24 часа ".

" Великотърновската болница " Д-р Стефан Черкезов " няма фрапантни финансови проблеми, нито е във банкрут, е безапелационен шефът й доктор Стефан Филев. По мотив на прокурорските инспекции той посочи, че обект на разбора е бил интервал от 2010 година, когато е подписан контракт с външна компания за даване на невронавигация и са били усвоени над 1,5 млн. лева Договорът е бил преустановен още от предшественика на доктор Филев - доктор Людмил Гецов. " Болницата няма контракти с конкурентни частни заведения за осъществяване на сходна здравна активност и в никакъв случай не съм сключвал като шеф ", съобщи доктор Филев.

Той посочи, че болничното заведение не е във банкрут и това било видно от финансовите доклади. " Последният за 2017 година ще бъде оповестен след към 10 дни и демонстрира релативно непоклатимост на фона на тежкото положение в опазването на здравето у нас. Имаме просрочия към контрагенти, само че ги погасяваме, влагаме в нова инсталация, усилваме заплати и действия ", сподели още шефът доктор Стефан Филев. " Разследването е за интервал преди аз да стана шеф на регионалната болница. Става дума за публични поръчки, сключвани при моя предходник доктор Людмил Гецов ", изясни пред " 24 часа " доктор Стефан Филев. Срещу някогашния шеф доктор Людмил Гецов в Търново вървяха следствия за нарушавания по публични поръчки за скъпа здравна инсталация в Търново... " - в. " 24 часа ".

" Окръжна прокуратура - Ловеч, с разпореждане от 16 март 2018 година на наблюдаващ прокурор, е задържала за период от 72 часа и е привлякла като обвинен Антонио Маринов, шеф на РЗОК-Ловеч за длъжностно закононарушение. За това, че в нарушаване на служебните си отговорности като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно обвързване и в нарушаване на правила от ЗЗО,ЗЛЗ,ЗБНЗОК и НРДМД 2017г. е сключил през 2017г. два контракта с " МБАЛ Кардиолайф " ООД -Ловеч - за осъществяване на болнична помощ по клинични пътеки и за осъществяване на амбулаторни процедури, за да набави за другиго - " МБАЛ Кардиолайф " ООД полза, като от действието са настъпили обилни нездравословни последствия за бюджета на НОЗК за 2017 година в размер на 979 925 лева " - в. " Стандарт ".

Посещението на Катрин де Бол - бъдещата директорка на Европол, у нас също е във фокуса на всекидневниците.

" Борбата с тероризма, с трафика на хора, със злоупотребата с платежни принадлежности, компютърните закононарушения бяха измежду тематиките, които разиска министър-председателят Бойко Борисов с генералния комисар на Федералната полиция на Белгия Катрин де Бол. От 1 май тя ще оглави европейската работа за битка с престъпността Европол, оповестиха от пресслужбата на кабинета. Бойко Борисов и Катрин де Бол оцениха високо сполучливите взаимни интервенции на българските и белгийските полицейски служби по линия на противопоставяне на тероризма. " Вярвам, че положителното съдействие сред службите на двете страни ще продължи и откакто Вие поемете управителния пост на Европол ", сподели българският министър председател. Той уточни, че България и Белгия работят интензивно и по въпросите, свързани с трафика на хора, подправени документи, запазване на публичния ред, детска престъпност, странстващи незаконни групи и други Българският министър председател увери своя посетител, че България ще продължи да укрепва съдействието си с Европол. " Службата постоянно е бил благонадежден сътрудник на страната ни в битката с миграционния напън, с контрабандата на цигари, при злоупотребата с разплащателни средства ", акцентира министър-председателят. " - в. " Стандарт ".

" Главният прокурор Сотир Цацаров организира работна среща с Катрин де Бол, общоприет комисар на Федералната полиция на Кралство Белгия. Това оповестиха от прокуратурата, представени от Българска телеграфна агенция. От 1 май тази година Катрин де Бол встъпва в служба като нов изпълнителен шеф на Европол. На срещата е било очебийно положителното съдействие сред българската прокуратура и европейската работа за битка с престъпността. Особен акцент на диалога са били противодействието на тероризма, проведената престъпност и трафика на хора. Обсъдена е и организацията на бъдещи образования на български прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи в региона на компютърните закононарушения и закононарушенията с предмет виртуална валута. В срещата са взели участие основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев. " - в. " 24 часа ".

Проблемите в енергетиката също са измежду настоящите тематики.

" Налице са всички предпоставки договорите на двете притежавани от американски компании централи в Марица - изток - Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и " Контур Глобал -Марица изток 3 " да бъдат прекъснати до две седмици. Това са научили представители на работодателските организации на среща през днешния ден при премиера Бойко Борисов, оповестиха от пресслужбата на Българската стопанска камара. Срещата е трета в границите на два месеца откакто бизнес съюзите оповестиха подготвеност за митинги, в случай че проблемите в енергетиката не бъдат решени. По-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи пред публицисти, че прекратяването на договорите с американските централи е процедура, която няма по какъв начин да завърши в границите на няколко седмици. Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дълготрайните им контракти за изкупуване на електрическата енергия на преференциални цени се водят поради това, че в този си тип те нарушават европейската възбрана за държавна помощ. Преди месец ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев беше коментирал схемата, която би могла да даде решение - първо да се пресметна каква част от вложенията в двете централи към този момент се е изплатила, а за остатъка да се търси модел за отплата. На днешната среща с бизнес съюзите представители на страната са ги успокоили и че няма ма позволен " спекулация в енергетиката " посредством игри със студения запас и нови мощности с " преференциални цени ". Потвърдено е неувеличаване на средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт. Поет е ангажимент в подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да не разрешат блокиране на либерализацията на пазара, появяването на нов вид производители на сила с " преференциални цени " " и присъединяване им в контролирания пазар с такива " преференциални цени " ", което би било непозволена държавна помощ, се споделя в известието от срещата, направено от Българската стопанска камара, която е ротационен ръководител на бизнес съюзите... " - в. " Дневник ".

" Парламентарната комисия, която ще обяснява събитията към договорката с покупката на ЧЕЗ, е основана с цел да отвлича вниманието. Това съобщи в предаването депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който е и член на тази комисия, по БТВ. Той сподели, че не чака нещо изключително да излезе от комисията. " Сделката е завършила в първата си фаза. Те имат финален контракт. Фирмата е платила съответните средства в границите на 5 млн. и е поела избрани задължения. Тези хора, когато са поемали тези задължения, са знаели, че ще влязат в домовете на 3 млн. души ". Движение за права и свободи бяхме сюрпризирани от представянето по този метод на тематиката, с която ще се занимава комисията, разяснява той: " Първоначално концепцията на Българска социалистическа партия беше да проследим и да проучим плануваната продажба на ЧЕЗ и се изненадах по какъв начин ще следим договорка, която е на ЧЕЗ, и се развива в Чехия ние ще проследим по какъв начин чехите са я възнамерявали. Както постоянно, ГЕРБ се пробват да трансформират същината на казуса и вкараха още едно изречение и в този момент стана една мега комисия и ще разгледаме събитията към приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ в границите на един месец, неща, които са се случили от 2002 година до 2017 година " Не е работа на политиците и на министър-председателя да се намесват във вътрешните работи на частните сдружения, тъй като по този метод, заплашвайки ги, когато те усещат неустановеност в тази страна - огромните вложители напущат, съобщи депутатът. ЧЕЗ си отпътуват, има и доста други компании, няма сигурност, няма непоклатимост. Докато няма сигурност в вложителите - няма кой да пристигна да влага в тази страната, добави Рамадан Аталай. По думите му, намесата на институциите за да бъдат спънка на развиването на стопанската система ни гони вложителите от тук... " - в. " Труд ".

Всекидневниците наблюдават и съдружните раздори от последните дни.

" И Крим раздели Симеонов от Сидеров След размяната на ултиматуми за съветския патриарх Кирил водачите на НФСБ и " Атака " Валери Симеонов и Волен Сидеров се разминаха и в оценките си за анексирането на Крим от Русия. " Няма по какъв начин да приемем такава интервенция, една такава нападателна акция, при която се лишава територия от друга страна ", съобщи Симеонов с ангажимента, че приказва като политик, а не като вицепремиер, по време на полемика, отдадена на окупацията на Крим. Той поддържа глобите против Москва. " Може да му помогнем на Валери да прочете по-внимателно и по-обективно събитията там. Може някой да му внушава и погрешни обстоятелства за случая с Крим ", отговори Сидеров, който беше наблюдаващ по време на референдума в някогашната украинска територия. За разлика от сътрудниците си в " Обединените патриоти " вицепремиерът Валери Симеонов усили сериозния си звук към Русия. Той освен охули изявлението на московския патриарх Кирил при срещата му с президента Радев, наричайки го " цигарен патриарх " и второразрядно ченге от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че осъди и дейностите на Русия в Украйна. Лидерът на НФСБ ги дефинира като " акт на експанзия " и " нарушение на интернационалните правила и право ". По думите му демократичните страни би трябвало да са единни, а не да се водят от личните си стопански двустранни връзки с Русия в съответния случай. От своя страна Волен Сидеров изрази подготвеност да изнесе " историческа лекция " на сътрудника си Симеонов за това " по какъв начин там нашите българи гласоподаваха " за " референдума, тъй като се усещаха застрашени от държавното управление в Киев. Той обаче увери, че трите партии в коалиция " Обединени патриоти " имат разлики по избрани въпроси, само че " по главното - на първо място българския народен интерес, сме на едно мнение ". " - в. " Сега ".

" Партията " Глас национален " напуща Реформаторския блок. Това се схваща от нейна позиция, оповестена във фейсбук профила ѝ. Партията продължава независимо, като остава отворена към всички десни партии, организации и жители за разговор, общи политики и начинания, се добавя в позицията. Припомня се, че " Глас национален " е подписала съглашение с блока през февруари 2017 година с концепцията, че единственият път за опазване на дясното е обединяване. На последните парламентарни избори обаче блокът се разцепил на три, с което оставил без посланичество 300 хиляди души. А от това спечелили главно ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и други През последните месеци партията инициирала диспути и срещи за обединяване, само че обичайна десница продължавала с разпада си. Замразяването на участието на " Движение България на жителите " е явен знак за непреодолими разлики и " Глас национален " не вижда смисъл да продължи да легитимира политическия разпад на дясното, се показва още в позицията. При това състояние в границите на Реформаторския блок остават Съюз на демократичните сили и Разузнавателна служба на ФРГ откакто през ноември предходната година Български земеделски народен съюз също напусна групировката. " - в. " Дневник ".

" ДБГ напуща реформаторите, само че партията не била мечтана и от другия център - към " Да, България " Някои патриоти пък поддържат топла връзка със Съюз на демократичните сили Невероятни придвижвания в разнообразни направления са тръгнали от Реформаторския блок, който тези дни бе изоставен от партията на Меглена Кунева " Движение България на жителите " (ДБГ), описаха пред " 24 часа " от вътрешната страна. Ексдепутатът от ДБГ Антони Тренчев, който медии дефинираха като " Ален Делон на българския парламент ", е измежду тези, които си потеглиха от партията преди съвсем година - още, до момента в който водач в оставка бе Кунева. След това, през септември 2017 година ДБГ оглави различен млад някогашен депутат - Димитър Делчев. Междувременно Кунева, която след парламентарните избори през март м.г. подаде оставка като водач на ДБГ, отпътува на работа в Брюксел. През последните месеци Тренчев и хора към него почнали да се срещат с президента Румен Радев. Държавният глава от време на време е подозиран, че приготвя собствен политически план. Такива подозрения изрази в четвъртък и зам.-председателят на ГЕРБ и водач на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Логично е президентът да притегли десни хора в възможен политически план - по този начин ще се еманципира от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и ще събере последователи от целия политически набор. При всеки мотив Радев припомня, че той не е определен единствено с гласовете на левицата, припомнят анализатори. Срещите на Тренчев с президента обаче към този момент са концептуални и до организационни въпроси досега не се е стигало, настояват осведомени. Имало смисъл с партийно строителство към рейтинга на президента да се стартира единствено при задаващи се предварителни избори. ДБГ пък замрази участието си в Република България през уикенда - към този момент за месец, само че явно по-късно и вечно, защото ултиматумът, който сложи - блокът да изиска оставката на държавното управление, е явно неосъществим. Нито представителят на реформаторите Петър Москов, нито синият водач Божидар Лукарски дава знаци на курс против Бойко Борисов. В блока към този момент остават Съюз на демократичните сили, Разузнавателна служба на ФРГ на Борислав Великов и " Обединени земеделци " на Петя Ставрева. Последно оттова излезе през вчерашния ден с " кърваво писмо " на фейсбук страницата си партията " Глас национален " на столичния общински консултант Светльо Витков. Втвърдявайки се против държавното управление, от ДБГ се надявали да бъдат приобщени към другата бъдеща дясна коалиция - към " Да, България ", която набирала скорост. В партията на Христо Иванов обаче не желали и да чуят за доближаване с групировката, основана от Кунева... " - в. " 24 часа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР