Финансови измами има вероятно откакто има въобще финанси. Сега не

...
Коментари Харесай

Сигнални лампи за финансова измама

Финансови измами има евентуално откогато има изобщо финанси. Сега не е друго, само че нулевите лихви вършат хората още по-склонни да търсят по-висока различна рентабилност. Ако може да е лесна и бърза. Бумът на фондовите пазари по света, както и все по-лесният достъп до тях вършат фантазията да наподобява елементарно осъществима. Което пък прави търсачите на мощни и бързи финансови чувства лесна плячка за уредници на схеми, мними брокери и всевъзможни противозаконни медиатори, обещаващи положителни облаги. В края на предходната седмица прокуратурата разгласи, че е задържала и е повдигнала обвинявания на шест лица за присъединяване в проведена незаконна група за измами и пране на пари. Част от имената на лицата са познати, а " Капитал " е писал нееднократно за съмнителни и противоречиви способи, които те ползват за привличане на клиенти и обещаване на рентабилност.

Начинът да се предпазите от сходни ужилвания е заострено внимание. На първо място би трябвало да се знае, че предлагането на капиталови услуги и ходатайство е контролирана активност. В България надзорният орган, който издава лицензите, е Комисията за финансов контрол. Никой без подобен не може да предлага такива финансови услуги. Списъкът на финансовия регулатор към този момент съдържа съвсем 240 имена на такива подправени " брокери ". Отделно към 60 са медиаторите и ръководещите сдружения, които са останали без лиценз по една или друга причина. Разпознаваемостта на имената на някои от тях от предишното постоянно се употребява от измамниците за привличане на клиенти. През предходната седмица КФН изпрати следващо искане до Софийския областен съд да подреди на снабдители на интернет да блокират достъпа до уеб сайтове, които дават капиталови услуги, без да имат право на това. Реално обаче даже и институциите да са оптимално бързи (каквито те постоянно не са и някои оперират с години), отново има риск да попаднете на някоя напълно прясно основана скица.

Затова е значимо и постоянно да имате едно мислено за всичко подозрително:

Обаждане и заричане за бърза облага. Един от най-разпространените способи за замесване във финансова скица е посредством позвъняване по телефона с нападателно предложение за вложения и бърза облага. Това би трябвало да е и първият симптом, че нещо не е наред. Мнимите медиатори нормално приказват безапелационно, показват познаване на пазарите и финансите, тонът им обаче постоянно става настъпателен, когато ги засипете с съответни въпроси или се опитате да отблъснете офертата. Служители на лицензираните капиталови медиатори не се обаждат с оферти за вложения и набиране на нови клиенти по телефон. Още повече да оферират рентабилност от порядъка на 50 -100%. Освен това никаква предходна облага не може да бъде гаранция за бъдеща такава и никой няма право да я предлага. Извън телефонните позвънявания обаче измамниците стават и по-изобретателни. Те може да въвлекат някого във финансова машинация посредством споразумяване на персонална среща, където да се показва по-голяма убеденост, имидж, знание и меродавност.

Проверка в регистъра, незабавно! След позвъняване всеки може да ревизира дали името на компанията е вписано в регистъра на КФН. На уеб страницата ѝ може да се разбере дали компанията, която предлага капиталови услуги, е лицензирана. Освен това там може да се открие и името на уеб страниците, през които медиаторът има право да дава услуги. КФН поддържа на уеб страницата си и секция " За потребителя ", подсекция " Предупреждения за потребителите ", в която има лист с информация за лица и интернет платформи, които правят капиталова активност и оферират услуги без лиценз. Този лист се актуализира постоянно в резултат на тъжби и сигнали на жители, както и на друга информация, до която КФН има достъп по длъжностен път. Офисите и адресите на медиаторите също са разказани в регистрите на КФН. Това може да се открие на, секция " Регистри и информации ", подсекция " Електронен указател и картотека ", т. 2 " Инвестиционни медиатори ", т. 4. " Колективни капиталови схеми ", т. 5. " Национални капиталови фондове ", т. 6 " Управляващи сдружения ".

Сайт с бъгове. Силен сигнал за неправда може да е самата интернет страница на " брокера ". Нейната цел естествено е да наподобява професионално и да вдъхва доверие, само че постоянно това са подготвени цели уеб сайтове, пренесени от предходна версия на измамата. Затова постоянно на тях може да има неща, каквито една финансова компания не би позволила - счупени линкове, непроменящи се борсови котировки, остарели вести или разбори.
Капитал - брой 13
Заблуждаващи имена. Една от трендовете през последните години е нелицензирани компании да се показват и записват с имена, близки до тези на лицензирани капиталови медиатори. Така те заблуждават евентуални клиенти, нормално нямат и уеб сайтове. Наименованията постоянно съдържат името на лицензирания капиталов медиатор, като се прибавят означения от вида на " ФРОНТ ОФИС ".

Преводи и заплащания. Преводът и заплащанията също би трябвало да се правят доста деликатно. При лицензирани медиатори това се правят в техните регистрирани офиси на каса до 10 000 лева или по банков път, както и онлайн. Освен това би трябвало да има контракт за това - банковата сметка да съответствува с тази в контракта, имената на виновните лица на самия медиатор. При подправените " брокери " постоянно дадената сметка и адресат са разнообразни от сдружението, с което е подписан договорът, което в допълнение би затруднило връщането им вероятно.

В историята с цялата скица и брокерите към " Глобал маркетс " са светвали всички тези сигнални лампи за евентуална машинация - позвъняване по телефона с заричане за огромна облага, лишен лиценз от КФН, промяна на името и роене на компании клонинги, явно и нерегламентиран превод на пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР