Финансовата подкрепа, която ще окаже Българският Червен кръст на пострадалите

...
Финансовата подкрепа, която ще окаже Българският Червен кръст на пострадалите
Коментари Харесай

Българският червен кръст ще подпомогне 5000 души в наводнените села в Община Карлово

Финансовата поддръжка, която ще окаже Българският Червен кръст на потърпевшите от наводненията поданици на карловските села е в размер на близо 650 000 лева, оповестяват от пресцентъра на БЧК . Средствата са показани след зов, насочен от БЧК към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за неотложно подкрепяне при бедствия, заради огромния мащаб на вредите в община Карлово.

Българският Червен кръст ще подкрепи 5000 души, потърпевши от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци. На 400 семейства /1179 човека/ в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово, ще бъде предоставена финансова подкрепа от към 800 лева. за закупуване на нова битова техника и мебели, с цел да подменят унищожените от наводненията.

" Във всички наранени от наводненията места следва да бъдат основани публични препоръки, в които ще вземат участие представители на потърпевшите поданици, кметски наместници и представители на институциите. Те ще изготвят описите на семействата, които ще получат директна финансова поддръжка. Критериите, които авансово са заложени плануват да бъдат подкрепени най-засегнатите хора, за които наводненото жилище е главно. Ще се употребяват и оценките на потребностите и на вредите, направени от Агенцията за обществено подкрепяне. “, това каза директорът на дирекция " Мениджмънт на бедствията “ Ясен Сливенски пред медии по отношение на поддръжката, която ще бъде оказана на потърпевшите от наводненията в община Карлово. На брифинга участва и представителят на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Тереза Хенли, която изрече признателност към доброволците и чиновниците на Червения кръст откакто посети засегнатите обитаеми места.

Над 4400 души ще получат хигиенични пакети с препарати за разчистване и стерилизация на наводнените къщи. Продължава и оказването на психосоциална поддръжка на потърпевшите от поданици на карловските села. Психолозите на Българския Червен кръст няма да стопират с обиколките по домовете на самотно живеещи и възрастни, хора с увреждания, деца и самотни майки, както и на хора в неравностойно състояние, с цел да оказват помощ, където е належащо.

Предвиждат се и действия на БЧК, свързани с понижаване на риска от бедствия. По тази причина ще бъдат отпечатани осведомителни материали, планувани са и визити на екипи на БЧК в образователни заведения на територията на община Карлово, за образование за подготвеност и реакция при бедствия, повреди и рецесии.

На база оценка на потребностите в потърпевшите обитаеми места, до този миг, БЧК е дал 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т. минерална и изворна вода, както и храна и облекла. Осигурени бяха над 1600 л. дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри пространства. Българският Червен кръст разкри три краткотрайни пункта в селата Каравелово, Богдан и Слатина, в които се раздава храна, вода и друга филантропична помощ на хората на място. В пунктовете се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които оказват помощ за разчистването на вредите от наводненията. Включиха се Доброволният екип за работа при бедствия и рецесии, Младежкият спешен екип на БЧК - Пловдив, както и екипи от прилежащи области.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР