Финансовата министърка сега излезе с тези прогнози може би по-емоционално,

...
Финансовата министърка сега излезе с тези прогнози може би по-емоционално,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: България дефицит от над 7% не е имала над 25 години

Финансовата министърка в този момент излезе с тези прогнози може би по-емоционално, в сравнение с би трябвало. Тук става въпрос за по-сериозни ограничения от нормално стягане. Това съобщи преди Нова телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков.
 
" В последните две години непрекъснато се трупаха разноски, а приходите бяха такива, каквито са и дори понижиха поради популистични дейности ", уточни той.
 
По думите му, прогнозата за 7% недостиг в държавния бюджет в действителност е по-оптимистична. Според него, дефицитът по-скоро излиза 8,5-9%
" България недостиг от над 7% не е имала над 25 години. Последният път е 1998. Помним тогава какво се случи – голяма банкова рецесия, следваща инфлация и обедняване ", напомни Дянков.
 
" Означава не просто някъде да се понижат разноските, а значи повдигане на налози. Според мен, главната тематика, която се заобикаля от служебното държавно управление - за какво не се отрежат енергийните помощи за бизнеси. Това ще е задоволително да се затвори дефицитът ", счита той.
 
" Това съгласно мен е най-странната част от това известие. Това е елементарно решение, може да се вземе от Министерски съвет. То с една стъпка взема решение незабавно казуса за свръхдефицита. Пак ще има недостиг, само че няма да е 7-8% ", посочи Дянков.
 
" Явно държавното управление го е боязън, че огромният бизнес ще се обърне против служебното държавно управление и евентуално против президентството ", допусна той и посочи, че доста други европейски страни към този момент са подхванали тази стъпка.
 
Бившият финансов министър счита, че връщането на Данък добавена стойност от 20% за секторите, за които беше понижено, би имало доста по-малък резултат за понижаване на недостига в бюджета от прекъсването на енергийните помощи.
 
По отношение на концепцията за облагане на свръхпечалбата, Дянков разяснява: " Първо би трябвало да се одобри какво е свръхпечалба. Няма формулировка. Второ, по какъв метод ще се пресмята в другите браншове...Това е по-скоро едно популистично благопожелание ", заключи той.
 
Според него, ограниченията за излизане от свръхдефицита у нас би трябвало да са доста бързи и да се приложат в идващите няколко месеца. Те са три: " За някои артикули и услуги да се върне на 20%. Свалянето на енергийните помощи за бизнеса. Къде могат на огромни групи разноските да се понижат. Инфраструктурните планове да се спрат, както бяха спрени предходната година ".
 
" Без постоянно държавно управление никой в Народното събрание няма да гласоподава нито една от тези ограничения ", сподели някогашният финансов министър.
 
" Аз чакам този бюджет, в случай че влезе в Народното събрание, дефицитът да се усили до 9-10%. Която и да е партия в Народното събрание, няма да си разреши да каже - хайде да увеличим Данък добавена стойност, хайде да понижим енергийните помощи ", съобщи Дянков.
 
" Няма риск за валутния ръб – това е значимо да се каже. Точно по тази причина е комплициран. Социалните помощи и заплащания дори има някакви благоприятни условия да се усилят ", изясни той.
 
" Отдалечаваме се от еврозоната. В Брюксел следих първите изказвания и реакции от страна на Европейска комисия, което е удивление. Те са привикнали толкоз време към този момент България да е измежду най-дисциплинираните в Европейски Съюз финансово. Беше им мъчно за поверие, че сме стигнали до подобен проблем ", уточни Дянков.
 
" Трябва да вземем в допълнение дълг, с цел да погасим някои от задълженията, които в този момент имаме. Следващият ни дълг ще бъде на доста по-висока цена, от която можеше да бъде ", уточни той.
 
" Идват два удара по едно и също време – удар върху обществените финанси и заеми, на които ще им се усили цената. Заемите към бизнесите и семействата също ще се усилят ", предизвести Дянков.
 
" Банките ще почнат да дават по-малко заеми, тъй като на тези по-високи лихви виждат, че се задават благоприятни условия несъстоятелност ", уточни той.
 
" Двуцифрената инфлация ще остане в България най-малко до есента. Няма да си отиде пролетта, както приказват някои от нашите министри ", посочи той.
 
Бившият финансов министър разяснява и банкрута на две огромни банки в Съединени американски щати: " Това, което преди 15 години докара до световна финансова рецесия, стартира да се развива в Съединени американски щати. Ще докара до още по-бързо увеличение на лихвените проценти в Европа най-малко ".
 
" Според мен няма да има постоянен кабинет, колкото и да ми се желае това да стане ", предвижда Дянков.
 
" Ще се върви към някакъв развой да се направи някакъв механически кабинет. Вървим към следващи избори. Ситуацията стартира да става все по-сложна и хората почват да я усещат ", сподели още той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР