Финансовата директорка на телекомуникационния гигант Хуавей - Мън Уанчжоу, се

...
Финансовата директорка на телекомуникационния гигант Хуавей - Мън Уанчжоу, се
Коментари Харесай

Финансовата директорка Хуавей се завърна в Китай

Финансовата директорка на телекомуникационния колос " Хуавей " - Мън Уанчжоу, се завърна в родината си след повече от 1000 дни домакински арест в Канада по обвинявания в банкова машинация, предава Двама канадци - Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, също бяха освободени, само че от китайския арест на реципрочна основа от страна на Пекин.

Китайската централна телевизия популяризира изказване на финансовия шеф на " Хуавей ", написано, до момента в който самолетът й летял над Северния полюс, с цел да избегне въздушното пространство на Съединени американски щати. В него Мън сподели, че " очите й се просълзяват ", до момента в който доближава " прегръдката на великата татковина ".

Мън беше задържана през декември 2018 година във Ванкувър, откакто съд в Ню Йорк издаде заповед да бъде арестувана за опит за прикриване на дейности на свързани с " Хуавей " компании за продажба на съоръжение на Иран в нарушаване на американските наказания.

След над двегодишни правосъдни борби, най-после през вчерашния ден й беше разрешено да напусне Канада и да замине за Китай. Това стана след съглашение с американската прокуратура. Няколко часа по-късно канадците Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, арестувани единствено дни след ареста на Мън, също бяха освободени, заяви канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Китай преди този момент отхвърли да взе участие в " заложническа дипломация " и настоя, че задържането на двамата канадци не е обвързвано по никакъв метод с процедурата за екстрадиция на Мън. Спавър беше упрекнат, че е предавал фотоси с военно съоръжение на Ковриг, и през август беше наказан на 11 години затвор. Ковриг беше в очакване на присъда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР