Финансистите Димитър Чобанов от Института по икономика и политики към

...
Финансистите Димитър Чобанов от Института по икономика и политики към
Коментари Харесай

Данъците ще се вдигнат?

Финансистите Димитър Чобанов от Института по стопанска система и политики към УНСС и доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките приканиха в ефира на Българска национална телевизия за промени в параметрите на актуализацията, с цел да не влезе страната в дългова серпантина. Според тях са заложени прекомерно огромни разноски, изключително в пенсионната система без да е ясно по какъв начин ще бъдат обезпечени с доходи.

По думите на Димитър Чобанов приходната част в препоръчаната актуализация е мощно занижена и в случай че план-сметката бъде призната в този си тип, ще се наложи нова актуализация на есен.

Според някогашния финансов министър Симеон Дянков нарастването на налози е неизбежно.

" То беше ясно още с Бюджет 2022, когато се сподели, че ще има спомагателна актуализация, това можеше да значи единствено едно - повече диалози за повече харчения и повече сделки, които в допълнение ще усилят недостига ", изясни някогашният финансов министър в ефира на БТВ. Изказването му пристигна, откакто преди три седмици Българската национална банка предизвести за заплаха от нахлуване в инфлационна серпантина поради раздуване на недостига поради политически аргументи.

Преди дни управителят на Българската национална банка Димитър Радев предизвести, че бюджетът не трябва да поема " обилни спомагателни непрекъснати разноски ", против които не стоят непрекъснати доходи, с цел да овладее инфлацията. В противоположен случай съгласно думите му рисковете са два - инфлационна серпантина и повдигане на налози (или рязане на разноски, което е по-слабо вероятно).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР