Финансирането расте с рекордни темповеПри бъдещо покачване на лихвите или

...
Финансирането расте с рекордни темповеПри бъдещо покачване на лихвите или
Коментари Харесай

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия

Финансирането пораства с рекордни темпове


При бъдещо повишаване на лихвите или намаляване на икономическата интензивност ще се утежни способността на хората да обслужват заемите си, което ще докара до повишаване на неприятните заеми, предизвестяват от Българска народна банка. Отпусканите от банката заеми за семействата нарастват с най-високите годишни темпове от средата на 2009 година насам. Затова от Централната банка поучават трезорите да затегнат изискванията за разпределяне на заеми и деликатно да преценят дали клиентите им ще могат да върнат заемите си и при повишаване на лихвите. През септември Българска народна банка реши да дефинира антицикличен финансов буфер от 0,5%, който да важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 година Така банките ще би трябвало да заделят повече запаси за всеки заем, с което ще се усили тяхната резистентност. В петък Българска народна банка реши, че същият буфер ще се ползва и през първото тримесечие на 2020 година

В края на октомври отпуснатите от банките заеми са 57,12 милиарда лева, като за година нарастват със 7,8%. Заемите за бизнеса се усилват със 4,8%, а тези за семействата над два пъти по-бързо – с 10%. При жилищните заеми растежът е с 10,2%, а при потребителските – с рекордните 15,9%.

Растежът на жилищните заеми способства за нарастването на цените на жилищата, което в допълнение подтиква търсенето на заемни запаси при финансиране на покупката им, показват от Българска народна банка. Бързото повишаване на заемите може да сътвори опасности, които да се материализират при бъдещо повишаване на лихвите или намаляване на икономическата интензивност, разясняват хората на шефа на Българска народна банка Димитър Радев. За да се лимитират резултатите от реализация на кредитния риск е значимо банките да ползват консервативни кредитни стандарти, както и да не позволяват ерозия на финансовата и ликвидната си позиция, показват от Българска народна банка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР