Финансиране в размер на 198 700 евро за осъществяване на

...
Финансиране в размер на 198 700 евро за осъществяване на
Коментари Харесай

МУ-Пловдив ще осъществява мобилности за преподаватели и студенти в страни извън ЕС

Финансиране в размер на 198 700 евро за реализиране на преподавателски и студентски подвижности завоюва Медицински университет – Пловдив. Висшето учебно заведение кандидатства с планово предложение по Ключова активност 1 „ Образователна подвижност за жители “, бранш „ Висше обучение “ на Програма „ Еразъм+ “. Проектите се отнасят за подвижност на студенти и личен състав в областта на висшето обучение, включващи трети страни, които не са асоциирани към Програмата (КА171) и на процедура са отвън Европейския съюз.

В сегашния план МУ-Пловдив влиза в двустранно коопериране с два американски университета от Регион 12: Съединени американски щати и Канада; два колумбийски университета от Регион 10: Латинска Америка; и един израелски университет от Регион 3: Държави от Южното Средиземноморие. Финансирането е разпределено по следния ред: за Израел – 33 420 евро, за Колумбия – 59 000 евро, за Съединени американски щати – 106 280 евро.

Периодът на реализиране на плана е 2 календарни години: от 1 август 2022 година до 31 юли 2024 година

В основата на плановото предложение със Съединени американски щати е развиването на новата научно основана магистърска стратегия на МУ-Пловдив „ Медицинска речева и езикова патология “. Партньори от американска страна са East Carolina University (ECU) и Michigan State University (MSU). Магистърската стратегия предлага висококачествено образование за образуване и насърчаване на познания и умения у студентите, които да им разрешават да вземат участие интензивно в процеса на научно основаното образование и практиката (research-based training and practice). Програмата е напълно синхронизирана и интензивно подкрепена от двата партниращи американски университета.

Тъй като в съответния план програмата е „ Медицинска и речева езикова патология “ (МРЕП) за присъединяване в подвижността се насърчават студенти и преподаватели с отзивчиви нарушавания. За подвижностите в МУ-Пловдив американските сътрудници притеглят студенти и преподаватели от региона на МРЕП, които са стимулирани и показват предпочитание за коопериране с България и имат предпочитание да се срещнат с българската просвета, обучение, просвета и история. Основни условия при селекцията на преподаватели от МУ-Пловдив и двата американски университета е да са експерти по МРЕП, да имат научни изявления в бази данни като Web of Science и Scopus, да имат H-index на цитируемост, да са взели участие или вземат участие в научни планове в региона на МРЕП, по опция да рапортуват общи изявления с преподаватели от МУ-Пловдив и да са Фулбрайт грантоносители с България.

В „ Еразъм+ “ споразуменията в сегашния план са залегнали клаузи, свързани с просветителната подвижност на студентите като езикови умения, менторство, визови въпроси, настаняване в общежития, достъп до библиотека, клинична база, научни центрове, ресурсни центрове, зони за хранене, зони за административни услуги, студентски комитети, както и за издаване на документи за извършена подвижност без възнаграждение на административна такса. Общото признание на заемите е контрактувано за всяка от страните, като за МУ-Пловдив и сътрудниците от Съединени американски щати, Колумбия и Израел се ползва ECTS системата, а за Съединени американски щати се включва и издаденият документ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР