Financial Times (FT) отвори научноизследователски и развоен център в София

...
Financial Times (FT) отвори научноизследователски и развоен център в София
Коментари Харесай

Софийският център на Financial Times е от стратегическо значение за цялата компания

Financial Times (FT) отвори научноизследователски и развоен център в София преди няколко години. Каква е ролята на този център в цялостната продуктова и софтуерна организация на FT? Самостоятелно ли работи или си сътрудничи тясно с други сходни звена?
Джон Къндрент (JK): Ще стартира с това, че не преглеждаме нашата активност в София само като изследователска и развойна. Ние го преглеждаме като Център за развиване на артикули и доста значима част от нашата тактика за напредък на Financial Times. Вярваме, че можем да ускорим растежа на организацията, като предоставяме на нашите клиенти по-добри артикули и по-персонализирано прекарване, подобрявайки съществуващите си артикули.

Всеки познава FT.com и може би мобилното приложение, само че ние имаме доста други артикули. Подобрявайки ги, сме сигурни, че вършат най-хубавото за нашите клиенти. Ние сътворяваме и нови артикули и диверсифицираме нашето продуктово портфолио. И двете неща се основават в София, а в някои случаи софийският екип има доста огромна степен на самостоятелност и благосъстоятелност върху избрани артикули или функционалности. В други области той работи посредством разпределен отборен метод, където част от екипа е в Лондон, а част от екипа е тук, в София.
Джон Къндрент - основен шеф " Продукти и технологии " на отдела FT " Product & Technology "
Кристина Стоицова: Имаме голям брой артикули и методът, по който те са показани в нашата продуктова и софтуерна организация, е посредством разнообразни продуктови линии и екипи, които ги поддържат. Давам ви единствено няколко образеца. Имаме група за разработка на профилирани артикули. Това е набор от заглавия, доста по-нишови заглавия от FT.com, които са част от FT Group. В София е целият екип, който създава цифровата версия на тези артикули.

Един от нашите екипи (Community) се концентрира върху частта от нашия бизнес, която е ориентирана към организирането на разнообразни събития, свързани с промишлеността и основаването на общности от експерти. Заради пандемията тези събития се трансформираха в хибриден формат. Имаме и продуктов екип, фокусиран върху консолидираното на тези събития с останалото наличие, което FT основава.
Реклама
Друг образец е екипът, който работи върху нашия Enterprise артикул. Той се концентрира върху обслужването на нашите B2B клиенти, професионалните консуматори, които четат FT, тъй като в действителност им оказва помощ в осъществяването на техните професионални планове.

Разбира се, имаме и платформена група. Това е първият екип, с който започнахме. Платформата дава общи благоприятни условия за всички тези продуктови линии. Можете да мислите за това като за нишката, която свързва всички артикули дружно.
Кристина Стоицова - механически шеф на FT Core
Джон Къндрент: Mного сме горди с нашата вътрешна промяна, имаме екип за артикули и технологии от общо към 450 души. Сто и осемдесет от тях са тук, в София, и имаме вяра, че екипите са " ръководени от данни ". Екипите са относително независими и са фокусирани върху постигането на поставените цели. Това е моята работа - да се уверя, че тези цели са ясни на най-високо равнище. Но в действителност това, което екипите избират за реализиране на тези цели, значително се ръководи от самите екипи. Така че този модел на " овластяване ", при който екипите са толкоз самостоятелни, е част от нашата философия.

Кристина Стоицова: Позволете ми да илюстрирам това. Аз съм механически шеф в екипа на FT Core. Този екип създава нашите платформи - централните благоприятни условия, които се преизползват от разнообразни артикули, за които приказвах. Моите сътрудници, измежду които са продуктовият шеф за FT Core, както и шефът по ръководство на планове за FT Core, също са тук, в София. Ние сме упълномощени да вземаме решения за това по какъв начин се развива платформата, като се стартира от пътната карта за продуктовата страна и се стигне до техническо осъществяване.
Реклама Какви артикули употребяват тази платформа?
Кристина Стоицова: Например FT.com и мобилното приложение са образци за B2C артикули, ориентирани към необятната публика от хора, които желаят " да са в крайник " с новините и какво се случва по света.

В същото време имаме продуктовата линия Enterprise, която се концентрира върху B2B сегмента и е ориентирана към професионалните читатели. Това са всички финансови специалисти, борсови търговци, банкери. Те гледат и четат FT по друга причина и ние имаме друг набор от артикули, ориентирани към тях.

Платформата дава благоприятни условия като способността да се схващат данни за нашите консуматори и техните потребности. Така че можем да персонализираме наличието, което им предоставяме. Предоставяме и опция за разнообразни типове заплащания или разнообразни варианти за абонамент, които B2C, B2B и други артикули могат да употребяват. Това са единствено два образеца по какъв начин платформеният екип оказва помощ на другите ни екипи за разработка на артикули.
Споменахте, че доста от продуктите се ръководят от данни, а една от главните трендове са анализите на Big data. Какви технологии употребявате? Кои са горещите софтуерни трендове, на които FT залага в бъдеще, да вземем за пример блокчейн или може би метавселени и VR?
Джон Къндрент: Мога ли да го преразказвам? Бих почнал от малко по-различен ъгъл. Ние приказваме с нашите клиенти, с цел да разберем от какво имат потребност. Имат ли потребност от по-бърз уеб страница? Или имат потребност от нещо, което да им помогне при изявление за работа? Имат ли потребност от нещо, което да им помогне да бъдат по-информирани? Опитваме се в действителност да се съсредоточим върху това за какво хората желаят нещата, които имаме, и кое им оказва помощ да го вършат. Използваме рамка, наречена " Работа за извършване ", тъй че вие като публицист ще имате избрани задания за извършване, а по-късно вземаме продуктово решение, това е нашето ядро. И тогава избираме верните технологии, които да ни оказват помощ да предоставим решението.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Неща 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Право 3 Войната в Украйна Реклама
Понякога това води до забавни технологии като обработка на натурален език (NLP), или изкуствен интелект (AI), или разбор на Големи данни. Но много постоянно не става. Не желаеме да " грабнем " технология, единствено тъй като е известна или е съвременна. Искаме да използваме единствено технология, която е подобаваща за поддържане на работата за крайния клиент. Това е нашата необятна работна рамка - преди всичко не е технологията, а типът клиент и артикул, а по-късно каква технология използваме.

Кристина Стоицова: Продуктовата тактика е водеща, а технологията идва по-късно. Нека се докоснем до една област, която споменахте първоначално. Очевидно с нашия възходящ и разнороден набор от артикули, ориентирани към разнообразни аудитории, разнообразни видове читатели, ние сме в положение да обслужваме голям брой хора и разнообразни техни потребности. Трябва в действителност да разберем желанието на читателите и един от методите, по който го вършим, е посредством събиране на огромно количество данни за това кои са те, какви тематики ги интересуват, какви са навиците им на четене. Не всеки употребява информация по един и същи метод. Така че, от една страна, имаме доста данни за читателите, въпреки това, нашите публицисти генерират огромно количество висококачествени журналистически материали всеки ден - публикации в разнообразни формати.

Естествено имаме написани публикации, само че също и аудио- и видеобазирани материали, формиращи този " ресурс от наличие ", а това е най-ценният ни актив. Всъщност използваме технологиите за Големи данни, с цел да обединим тези светове и да можем да ги свържем с това, от което се нуждае потребителят. Това значи дарба да обработваме доста бързо, с малко забавяне, стотици терабайти данни за нашето наличие и държание на читателите, тъй че да сътворяваме персонализирани рекомендации за нашите читатели.

Друго нещо, което JK засегна, е, че няма смисъл да се обработват тези огромни количества данни по неавтоматичен метод. Така че една област, върху която се фокусираме, е потреблението на Data Science модели, " образоваме ги " върху огромните набори от данни, които имаме, с цел да намерим забавни прозрения за наличието. Понякога връзките сред публикации по избрана тематика не са явни, те не се виждат от нас, в случай че не използван в действителност по-модерна технология в света на изкуствения разсъдък (AI), с цел да разберем какви са същинските трендове. Правим доста неща в региона на разбора на наличието, с цел да анотираме нашите данни с потребни метаданни. По този метод можем да имаме в действителност модернизиран метод за търсене, само че също по този начин можем да надградим това. Можем да разкрием в действителност скрити прозрения за скрити трендове в данните и всичко това са неща, върху които работим сега.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В нашата пътна карта за бъдещето, с която нашите екипи опитват, има куп забавни технологии. И в случай че пристигна моментът, те ще станат централни в нашата продуктова тактика.
Дигиталната идентичност се трансформира, тъй че " властта " да премине в ръцете на клиента. Така че вашите читатели може и също ще се нуждаят от добра цифрова еднаквост, с цел да избират сред продуктите или да влизат в разнообразни типове сметки?
Кристина Стоицова: В началото споменахме, че имаме разнообразни бизнес лицензи и разнообразни заглавия. Един от значимите аспекти за нас е опцията да наблюдаваме потребителя през цялото му странствуване с FT, без значение дали той, като клиенти на FT.com, се интересува от избрана тематика или промишленост. В същото време той може да участва на събитието или да чете по-нишови заглавия. Една от нашите фокусни области е да можем да разберем цялостното прекарване като насочено към потребителя, а не към продукта.

Друга наклонност явно е ограничението на автоматизираното събиране на данни за потребителите посредством механизми като " бисквитки ". Има и регулации, които влизат в деяние. Друг фокус за нас е опцията да събираме доста повече данни " от първа ръка ", тъй че нашите клиенти да решат коя информация желаят да споделят с нас, и да проектираме нашите артикули към прекарвания, които не разчитат на имплицитно събиране на информация.

Джон Къндрент : Става дума за насочване към клиента, тъй че желаеме да сложим клиента в основата на решенията. Това ни разрешава да бъдем по-отговорни към клиента, да управляваме по-ефективно неговите данни в организацията, само че разрешава на FT в действителност да се концентрира върху основаването на вярната стойност и персонализирано преживяване за клиента. Имаме тази по-цялостна позиция, както сподели Кристина.

Ако сте отишли на цифрова конференция на FT или се абонирате за FT, или се абонирате за банков артикул - всичко това са изцяло обособени прекарвания и несвързани без обща еднаквост. Това значи, че когато кажете на FT: " Аз, Джон, бих желал своите данни ", за нас е значимо да създадем това по метод, който може елементарно да бъде мащабиран.
Какви работни места имат в софийския център на FT - повече софтуерни инженери или експерти по данни?
Джон Къндрент : Имаме всички нужни умения и работни места, с цел да разработим артикул от край до край. Имаме инженери , учени по данни , анализатори на данни , които да проучват данните на нашите клиенти и да реагират съответно, имаме дизайнери , които могат да проектират артикули и да мислят за потребителското преживяване посредством UX. Имаме бизнес анализатори , които проучват нашите системи и нашите работни процеси. Имаме продуктови мениджъри , които са там, с цел да опитват и да схващат по какъв начин работят продуктите. Тепърва започваме да наемаме откриватели на потребителското държание , които да приказват с нашите клиенти. В Лондон имаме повече такива откриватели, които могат да приказват с клиенти на FT.com, с цел да се опитат да схванат по-добре техните потребности. Така че за всички нужни функции и дисциплини в София имаме фрагменти от край до край, най-малко в доста връзки.
Какъв метод избира FT за своята работна мощ по време на пандемията и в следпандемичния свят?
Джон Къндрент : Преди пандемията FT беше водеща във връзка с гъвкавия модел на работа. Вече имахме хора, които работеха от вкъщи си, работеха в разнообразни страни. Имахме и софтуерен пакет, който позволяваше на хората да работят елементарно и дейно от у дома. По време на пандемията всичко беше пренасочено. Трябваше да сложим служителя в сърцето на организацията. Става дума да подпомогнем служителя, какъвто и метод на работа да избере. И това не значи единствено да му осигурим огромен екран и цялата нужна инфраструктура, а в действителност да мислим за неговото благоденствие от край до край. Така че желаеме хората в FT да усещат мощно равнище на поддръжка и психическа сигурност.

Вече преминахме в хибриден режим и опитвам с два дни седмично в офиса като всички организации и се учим от този опит. Лондон евентуално е малко по-напред, тъй като излязохме от локдауна по-рано. Всеки район е друг. Имаме център в Манила, офиси в Ню Йорк, в Хонконг, в Сингапур. Всички те ще работят съгласно локалните условия, само че нашата цел е да опитаме да опитвам с хибридна работа с най-малко два дни седмично в офиса. Може да преминем и към три дни в седмицата, само че задачата е в действителност да се опитаме да намерим метод на работа, който да резервира непокътнати всичките ни връзки и нашата просвета. Мисля, че това е дивидентът от физическото наличие.

Кристина Стоицова: За някои компании пандемията провокира прехода към работата от у дома и от разстояние и за тях това беше нещо ново. За FT това е модел на работа от преди. Дори в случай че погледнете офис структурата и неща като " постоянно налично работно бюро " (hot-desking) да вземем за пример - те бяха въведени преди години. Така че това беше изпитание, което компанията осъществя още преди пандемията да удари цялото общество.
Събитията на FT към момента са хибридни или имате и единствено с физическо наличие? Какви са упованията на клиентите?
Джон Къндрент: Очевидно съчетаваме нещата. Преди пандемията евентуално към 90-95% бяха с наличие онлайн. След това преминахме към напълно дигитален вид и в този момент опитвам с хибриден формат. Имаме и някои събития единствено с физическо наличие. Смятаме, че всички те ще съжителстват в някаква форма.

Мисля, че всяко от тях обслужва разнообразни потребности. Доводите на някои хора безусловно са от вида: " Не мога да пътувам ", или " Имам деца ", или " Не мога да отида някъде ". Миналата седмица организирахме събитие с Илън Мъск. Мъск няма да лети по целия свят или не всеки може да лети по целия свят, единствено с цел да срещне Мъск. Така че от време на време цифровото преживяване е най-подходящо за клиента, тъй като му разрешава да изживее нещо, което не би могъл да направи по различен метод. Имаме и други неща като фестивала на FT в Лондон, там отиват нашите почитатели и това в действителност е обвързвано с общуването, да вземем за пример в Хайд Парк. Това основава огромна част от прекарването.
Какъв е методът на FT към младите гении при този огромен дефицит на експерти?
Кристина Стоицова: Имаме доста способи, по които се сближаваме с младите гении. Мисля, че акцентирате върху едно от най-големите провокации на пазара. Очевидно има ограничавания за броя на специалистите, от които можем да се възползваме. Но даже да няма такива ограничавания, постоянно е добра концепция да приветстваме млади експерти и да им помогнем да оформят кариерата си от доста ранен стадий.

Един от методите, по които вършим това, е посредством нашата стажантска стратегия. През последните няколко години годишно организираме стажантска стратегия. Доказано е, че тя е много сполучлива както за нас като организация, по този начин и за хората, които се появяват на доста ранен стадий от кариерата си. През последните две години имахме 12 стажанти, които се причислиха към компанията. Ние ги привличаме след края на тяхната стажантска стратегия като чиновници на цялостен работен ден и всички те към момента са в компанията. Мисля, че в действителност това е положително удостоверение за това какъв брой сполучлива е програмата. Тази година се стремим да я разтеглим, като единствено тази година ще приемем повече от 10 стажанти, което се дължи на триумфа на програмата през последните години.

Начинът, по който оказваме помощ на стажантите, е за в действителност къс времеви интервал да създадат относително огромна крачка в кариерата си, като главното е посредством образование на работното място. Ние предоставяме ментори на всеки от стажантите. Те работят по планове и по проблеми от действителния живот, имат съответна цел, която да реализират, и благодарение на своя наставник и благодарение на други хора в екипа за интервала на своята стратегия да реализират действителни резултати и достижения, които да усетят. Този метод за действително помагане на хората, с фокусирано образование на работното място е използван освен за стажантите, само че и за нашите по-младши и по-висши гении.

Освен образованието на работното място имаме и редица по-структурирани благоприятни условия за образование. FT има специфичен бюджет, а също и специфични дни, с цел да навлязат в нова технология или в нова област. Има разнообразни варианти за това по какъв начин можете да стане това - без значение дали онлайн със независимо движение или посредством класна стая в облака. Всички тези варианти са налични.
Състезавате ли се за тези гении с ИТ фирмите, с фирмите за софтуерен процес или със експерти от финансовите институции?
Кристина Стоицова: В София, както JK уточни, ние сме организация за създаване на артикули. Така че мисля, че нашите директни съперници на пазара биха били други компании за разработка на артикули.

Джон Къндрент : Мисля, че е в действителност значимо за нас, че всички, които работят във FT, частично работят за FT, тъй като обичат нашия бранд и това, което ние отстояваме, е значимо за тях. Нашата публицистична задача да публикуваме без боязън или пристрастия, да държим на отговорността, да поддържаме златния журналистически стандарт в свят на подправени вести, в който доверието е в действителност значимо. Виждаме от наше проучване, че това е в действителност значимо както за младшите специалисти, по този начин и за чиновниците на по-високи позиции. Затова споделяме на хората: " Присъединете се към нас, с цел да научите за продуктите и технологии, за UX, за разбора на данни, за науката за данни. Присъединете се към нас за това. Но елате и се присъединете към FT, тъй като ние сме организация с в действителност мощни полезности и имаме вяра, че играем доста значима роля в обществото ". Хората не напущат от FT, тъй като са свързани с тази задача толкоз, колкото са свързани с функционалното образование за работата си.

Кристина Стоицова: Хората остават при нас, тъй като в действителност са ангажирани с компанията. Нека дам различен образец. През тази година при нас се завърнаха петима сътрудници, които в някакъв миг са решили да изоставен FT и да се заемат с други кариерни благоприятни условия. В някои случаи това са били започващи компании, а в други - някои житейски промени. Но петима се завърнаха и ние ги интервюирахме, с цел да разберем какво ги е предиздвикало да се причислят първия път и какво ги е предиздвикало да се причислят втория път. Видяхме повтаряща се наклонност в отговорите на всички - имаше детайли за екипа, за културата, само че имаше този детайл за това, че има нещо неповторимо в FT, в това, което FT прави. Това значи, че даже вие да се отдалечите от FT, FT остава част от вас. Това е чувство за връзка с задачата на FT.
Говорейки за подправени вести, за други провокации, можете ли да извършите къс коментар за настоящата обстановка и въздействието на войната в Украйна върху бизнеса и киберсигурността на платформата FT?
Джон Къндрент : Събитията в Украйна са безусловно ужасяващи и надълбоко притеснителни и мисля, че всички осъзнават това и се усещат зле сигурно от позиция на FT. По отношение на материалното влияние върху нашия бизнес, то към момента не се усеща. Бизнесът продължава да се показва, както чакахме и планирахме във връзка с 2022 година, и чакаме да достигнем своите цели.

По отношение на неща като киберсигурността. Киберсигурността е във фокуса на FT от доста години. Защото когато публикувате публикации без боязън и без пристрастия, има неприятни " момчета ", които не биха харесали това. Така че имаме екип по киберсигурност и продължаваме да влагаме в него, продължаваме да построяваме нашата отбрана. Също по този начин построяваме и ревизираме наново нашите реакции при съответни произшествия, когато и в случай че те се случат. Винаги има още какво да се направи във връзка с киберсигурността и мисля, че това важи за всяка организация. Но това се преглежда и като опция за напредък във връзка с това къде избираме да вложим ресурсите си на FT.

Този екип е основан в Лондон, само че ще работи доста тясно с екипа в София. Защото политиките и практиките, които вкарваме, се внедряват и в София. Имаме доста потребителски данни, които се обработват в нашите системи, без значение дали са за заплащания, за абонаменти, или за разбори. Така че екипът на Кристина възприема политиките и рекомендациите на екипа за киберсигурност в Лондон, с цел да създаде по какъв начин да ги внедри в метода, по който произвеждаме нашите артикули и технологии.
Казахте, че диференцирате своя бизнес модел, с цел да включите повече събития, повече разбори. Как се трансформира този бизнес модел и виждате ли нови източници на доходи?
Джон Къндрент: А з мисля за бизнес модела на високо равнище. В FT има два съществени източника на доходи. Единият са приходите от реклама или спонсорство. Този източник на доходи продължава да пораства и е доста значим за нас. Другата част от бизнес модела е основаване на артикули с абонаменти или платени модели за вид наличие и това също продължава да пораства. И би трябвало са осигурите съчетаване във вашата организация, тъй като абонаментният бизнес е с доста по-голяма резистентност и е по-малко предразположен на цикличните сили в стопанската система.

Така че мисля, че към момента се придържаме към тези два типа източници на доходи. Но се опитваме да мислим и за нашия абонаментен бизнес. Има разнообразни артикули, които можем да създадем. В началото на годината стартирахме нов артикул, наименуван ESG Sustainable Views, който стартира като артикул, финансиран от реклама, а в този момент е предложение за абонамент. Диверсификацията се реализира посредством нови артикули.

Смятам, че ще спечелим и от нови хрумвания за самите абонаментни модели. Ако сте клиент на FT, плащате значително. Ние осъзнаваме добавената стойност на нашите артикули и имаме вяра, че високата цена си коства. Но можем да помислим за делене на този абонамент по разнообразни способи, тъй че да достигнем до по-голяма и по-широка публика.

Екипът на Кристина и екипите в Лондон преди малко стартираха нещо, наречено FT Edit . Това е опит, това е приложение за iOS, което се изтегля на вашия iPhone, все още гратис. Но ще въведем и заплатен вид, при който таксата е 99 пенса месечно. И против това ви даваме единствено 8 висококачествени публикации. Това е златен журналистически стандарт в най-хубавата му форма всеки ден. Така че получавате това на по-ниска цена, само че за по-малко публикации. Може да намерим нови благоприятни условия, които в действителност да ни оказват помощ да ускорим растежа, който търсим в границите на FT.

Следващият опит може би ще е за превод, обмисляме да пуснем сходни артикули и/или едни и същи публикации на разнообразни езици. Знаем, че други огромни международни медийни организации вършат тъкмо това. Те вземат своето наличие и доближават до нови пазари единствено посредством превод. Ще продължим да опитвам, с цел да открием къде са тези благоприятни условия. София ще играе в действителност значима роля в това странствуване.
Какви са средносрочните проекти и тактика на FT, да вземем за пример за идващите две - три години? Каква ще бъде ролята на софийския уебсайт в тази средносрочна тактика?
Джон Къндрент : Кристина приказва за нашата цялостна тактика и опорните й стълбове или продуктови линии. Просто ще го обобщя. Първият ни дирек са FT.comи мобилните приложения , т.е. основаване на нови абонаменти и нови артикули, с цел да стигнем с FT до нови аудитории посредством абонаменти с по-ниска цена. Така че FT има 1.2 милиона клиенти и всички те заплащат доста пари. Запазваме тези клиенти, само че е ужасно да имаме и към 10 милиона клиенти, които да заплащат по една лира на месец. Продължаваме да опитвам с нови артикули на по-ниски цени. В сърцето на всичко това е да се опитваме да помогнем на хората да останат във връзка със света, което точно прави FT.com.

Следващият ни дирек се назовава Enterprise . В момента FT продава своите артикули на близо 10 000 организации - от Гугъл до адвокатските адвокатски фирми. Сега мислим дали можем да създадем доста по-усъвършенствани прекарвания за хората, които употребяват FT в работата си. Имаме група хора, които употребяват FT, тъй като желаят да бъдат осведомени за света, само че има и хора, които употребяват FT, с цел да си правят работата. Ако ще вършиме инвестиция, ще желаете да разберете какъв е геополитическият климат, да разберете подтекста на тази инвестиция. Така че ще употребявате FT.com като проучвателен инструмент. Можем ли да вършим неща, които в действителност дават отговор на тази потребност, и в случай че можем, дали това ще ни разреши да събираме по-висока такса. Можем ли да създадем абонаменти за физически лица, които са по-достъпни на по-ниска цена от тази за Enterprise. Ако в действителност можем да създадем принадлежности, които да разрешават на хората да си правят работа, считам, че можем да събираме по-високи такси в тези B2B корпоративни сметки.

Нашият трети дирек е Общността, по този начин да изградим този фактически витална бизнес среда. Можем да разгледаме това по напълно друг метод. Ако погледнем хората, които четат FT, те са доста осведомени за света, само че са и доста авторитетни. Е, може би можем да създадем този тип особено място с тази неповторима аудитория, която имаме, а на аудиторията липсва, защото бизнес общността е точно тук.

Последният, четвърти дирек се назовава Specialist . Ако смятате, че FT.com ви споделя по малко за всичко, то профилираните издания ви споделят това, което би трябвало да знаете, в дълбочина. Всеки работи в дадена промишленост, всеки има своята специализация. Можем ли да създадем повече профилирани изявления, наличие и данни, които ще са потребни за хората, с цел да правят съответните си служебни отговорности.

Така че развиваме всички тези четири тематики и считаме, че има забележителен напредък, криещ се във всички тях, както и задоволително благоприятни условия. Почти всички тези стълбове са отчасти или напълно ръководени от продуктова и софтуерна позиция в София.

Кристина Стоицова: Нека илюстрирам това. Имаме група за софтуерно водачество. Това са техническите шефове на всички екипи, които поддържат тези продуктови стълбове. Ние докладваме на основния механически шеф и от хората в този лидерски екип, близо половината са тук, в София. Мисля, че това е удостоверение за смисъла на софийския офис. И не е значим единствено броят на хората тук, ние към този момент представляваме много огромна част от продуктовия и софтуерния екип на FT като цяло. Важно е и равнището, на което се вземат решения, както и това, че центърът ни в София е основна част от цялостната организация.

Джон Къндрент: Позволете ми да завърша по този начин. София е от стратегическо значение за целия ръководещ ръб. Нашият основен изпълнителен шеф ни посещава всяка година и приказва с екипите. Членовете на борда (тази седмица участваха двама членове на борда) беседват с екипите. NIKKEI, които имат FT, също бяха в София, тъй като виждат стратегическото му значение в нашето изцяло развиване. Така че това е един в действителност сериозен ангажимент. И това не е ангажимент на равнище CTO, това е ангажимент от FT изцяло и ние сме доста горди с екипа в София.

Когато влязохме в България, бях част от екипа, който реши да влага тук. В този миг бях CTO и споделих: " Независимо къде отивам, няма да наема някого, в случай че не е толкоз добър или по-добър от сегашния ми екип в Лондон ". И мога, с ръка на сърцето си, да кажа, че гениите, които открихме тук, са толкоз положителни или по-добри от екипа, който имах в Лондон, преди да се преместим в София. Има още доста качествени експерти и гении на пазара, само че средата е мощно конкурентна и екипът на FT би трябвало да работи интензивно, с цел да сме сигурни, че сътворяваме най-хубавото преживяване за чиновниците и с цел да притеглим повече гении. Но в София се крие някаква магия!
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР