Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“

...
Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2020: Мариела Маджарова, изпълнителен директор на „Телетек Електроникс“ ЕАД

Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес водачи „ Мениджър на годината “ са изправени освен пред компликациите на Covid-19 рецесията. Тази година те одобриха и предизвикването на екипа на списание " Мениджър "  да трансформира церемония церемонията по връчването на премията във филм, включващ продължителни и изморителни фотоси на сложни терени, при непредсказуеми метеорологични условия.

Паралелно със снимачния развой, на страниците на списанието десетте финалисти дадоха отговор на значими въпроси за бизнеса и водачеството, готови от  спечелилия в състезанието „ Мениджър на годината 2019 “ Светла Несторова,  главен изпълнителен шеф и ръководител на УС на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп ". 

" Мениджър Нюз " стартира поредица, в която публикува разговорите с всеки един от Топ мениджърите  на България за 2020 година, а на  29 ноември в ефира на bTV  ще разберете кой от най-успешните български спортисти се изправи със своите два метра въпроси пред финалистите и какъв брой надалеч и високо съумяха да стигнат те с него. Зрителите ще видят и церемонията по връчването на статуетката от президента Румен Радев. Тази година тя бе извоювана от  Милена Драгийска, изпълнителен шеф на „ Lidl България “. 

Днес ви представяме:

Мариела Маджарова, изпълнителен шеф на „ Телетек Електроникс “ ЕАД

Когато се усеща забележим, всеки дава най-хубавото от себе си

- Какво научихте от Covid-19 и по какъв начин ви промени?

- Кризата ми оказа помощ да се „ огледам “ по нов метод – нещо, което би ми било мъчно да направя при елементарни условия. Накара ни да намерим нови подходи към пазари и клиенти и разнообразни способи на връзка. Показа ни, че „ гъвкавостта “ е от първостепенна нужда за оцеляването на бизнеса. Научи ни на повече човечност. Разбира се, професионалният стрес беше много сериозен. Във компанията има произвеждане, което не може да мине в режим „ работа от у дома “. Въпреки че имаме развойни инженери, търговци, продуктови мениджъри, които теоретично могат да работят в този режим, ние в никакъв случай не го бяхме правили. Оказа се, че го можем – за 3 дни успяхме да организираме работата на към 80 души от вкъщи. Също по този начин за сходно време успяхме да организираме и безвредни условия за работа за сътрудниците, които трябваше да останат във компанията. Успяхме бързо да се цифровизираме. Разбрах, че хората имат потребност от нормално човешко внимание каквато и да е обстановката към тях. Когато се усеща забележим, всеки дава най-хубавото от себе си. Разбрах, че и тези, които на пръв взор не обичат да поддържат връзка, имат надълбоко вкоренена потребност да го вършат.

- Какви са сюжетите за бъдещето на вашия бранш и по какъв начин ще се опитате да му повлияете?

- Бизнесът на алармените и пожароизвестителните системи има значимо бъдеще – няма да спрем да пазим живота и имуществото си. Бързо навлизащите технологии на IoT ни изправят пред нови провокации, упования и динамичност. Скоростта на смяна на метода на живот, усещанията и потребностите усилват нуждата от нови подходи във всички сфери на бизнеса. И който не улови момента, няма шансове да се подреди сред победилите. Нашите съперници са международни компании със стогодишни  истории и резултати в милиарди. Голямо предизвикателство е да се изправиш против тях и да спечелиш. Вярвам, че имаме ресурсите, желанието и хъса да го създадем. Имаме софтуерни попадения, които не останаха незабелязани. Гордеем се с това.

- На какви полезности се опирате като управител?

- Преди всичко имам вяра, че всеки човек има способности, които би трябвало да бъдат разкрити. Вярвам в безусловното ценене на приноса на всеки един от екипа.

Да слуша и да чува са умения, без които мениджърът няма по какъв начин да сверява компаса си.

Вярвам, че без почтеност не могат да бъдат реализирани същински и постоянни резултати. Това важи за откритите връзки и към чиновници, и към клиенти.

Компромисът като път към намирането на решение е нужен всеки ден. Разбира се, не и компромис с качеството.

- Как можем да предизвикаме смяна към положително в средата, в която живеем и работим?

- Всички се усещаме отлично в зоната си на комфорт и излизането от нея е много неприятно чувство. Малцина са тези, които избират измененията. Те би трябвало да се вършат всеки ден и с дребни стъпки – най-малко това е моето схващане. Всички внезапни дейности в посока смяна непроменяемо провокират автоматизирана и подсъзнателна опозиция. А това в никакъв случай не води до добър резултат. Личният образец също е извънредно значим – в случай че мениджърът не е подготвен за смяна, по какъв начин би могъл да убеди други? В този смисъл непрестанното учене оказва помощ на мениджъра да покаже на сътрудниците си, че всеки ден може да бъде смяна и тя да бъде за по-добро, за общата цел.

- Какво за вас са отлични резултати и по какъв начин мотивирате екипа си за тях?

- Отлични резултати има, когато всички са задоволени – клиенти, чиновници, притежатели на капитала. А мотивацията стартира от персоналната мотивация на мениджъра. Важен е и персоналният контакт, излъчването на убеденост, вярата в положителния резултат. Мениджърите не би трябвало да стопират да насочат посланието, че сме дружно в една лодка и без приноса на всеки един няма по какъв начин да стигнем брега или задачата.

- Кой е най-дефицитният запас за вас и по какъв начин се справяте с недостига?

- Времето. Опитвам се да приоритизирам непрестанно – да направя най-важното за деня, за часа. Да направя първо това, което ще разреши на сътрудниците да продължат и да не бавят решенията. Да направя и най-важното за фамилията си. Работя и върху потребността си от персонално време. За благополучие имам триумфи, въпреки и частични.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР