Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“

...
Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2020: Иван Чернев, председател на УС на „Кауфланд България” ЕООД

Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес водачи „ Мениджър на годината “ са изправени освен пред компликациите на Covid-19 рецесията. Тази година те одобриха и предизвикването на екипа на списание " Мениджър "  да трансформира церемония церемонията по връчването на премията във филм, включващ продължителни и изморителни фотоси на сложни терени, при непредсказуеми метеорологични условия.

Паралелно със снимачния развой, на страниците на списанието десетте финалисти дадоха отговор на значими въпроси за бизнеса и водачеството, готови от  спечелилия в състезанието „ Мениджър на годината 2019 “ Светла Несторова , главен изпълнителен шеф и ръководител на УС на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп ". 

" Мениджър Нюз " стартира поредица, в която публикува разговорите с всеки един от Топ мениджърите  на България за 2020 година, а на 29 ноември в ефира на bTV  ще разберете кой от най-успешните български спортисти се изправи със своите два метра въпроси пред финалистите и какъв брой надалеч и високо съумяха да стигнат те с него. Зрителите ще видят и церемонията по връчването на статуетката от президента Румен Радев. Тази година тя бе извоювана от  Милена Драгийска, изпълнителен шеф на „ Lidl България “. 

Представяме ни през днешния ден:

Иван Чернев, ръководител на УС на „ Кауфланд България ” ЕООД

 

Кризисните обстановки сплотяват

 

- Какво научихте от Covid-19 и по какъв начин ви промени?

- Covid-19 ни даде доста нови уроци и напомни неща, които постоянно сме знаели, като ги потвърди на процедура. За следващ път се убедихме, че спешните обстановки сплотяват. Всяка протегната ръка има значение и дава непоклатимост на този, който се нуждае от поддръжка. В същото време в рецесии екипите стават извънредно сплотени и се активизират в допълнение. Ние да вземем за пример научихме, че можем да работим по друг метод – да реорганизираме напълно логистичните си процеси, с цел да предпазим чиновниците си от вируса, без да губим успеваемостта си. Научихме какъв брой смислени са били вложенията ни в партньорствата, които сме градили с години – с производители и снабдители. Видяхме по какъв начин рецесията дава подтик за реализацията на планове, които обмисляхме – като плана за онлайн доставка, с която към този момент стартирахме. Успяхме да потвърдим, че нашият бизнес има основна роля за обществото. Екипът ни остана на първа линия в изключителното състояние и продължава да бъде на мястото си, с цел да имат всички достъп до храна и артикули от първа нужда. Показахме още, че „ Kaufland България “ е измежду най-стабилните работодатели в страната. Защитихме екипа си и макар спешната обстановка не направихме съкращения, а даже в противен случай – инвестирахме над 5 млн. евро в повишение на заплатите. 

- Какви са сюжетите за бъдещето на вашия бранш и по какъв начин ще се опитате да му повлияете?

- Прогнозите са за спад в стопанската система в Западна Европа, това няма по какъв начин да не се отрази в България. Ситуацията оттук насетне зависи значително и от това каква втора вълна на пандемията ще имаме, както и от редица макроикономически фактори. В ритейл бранша имаме постоянна база и механизми за справяне, само че като цяло прогнозата ми е за спад в оборотите и реализиране на равнища като тези от 2019 година

- На какви полезности се опирате като управител?

- Принципите, които последвам непроменяемо, са четири – пристрастеност, проактивност, желязна дисциплинираност и нещо, което в спорта се назовава „ положителна настъпателност “. В случая под  „ настъпателност “ не се има поради да си недодялан с съперника или да играеш непочтено. Тук думата значи да не се отказваш и да преследваш задачите си – да бъдеш твърдоглав, уверен в себе си и с неутолимо предпочитание за победа. 

- Как можем да предизвикаме смяна към положително в средата, в която живеем и работим?

- Моето схващане е, че положителната смяна се случва, когато оставаме правилни на правилата си. Следването им изисква доста труд и работа в екип. Добрата смяна не може да пристигна като изпитание единствено на един.

- Какво за вас са отлични резултати и по какъв начин мотивирате екипа си за такива?

- Стремя се да бъда за тях искрата, която ще ги възпламени за работата. Изграждам екипа си, като присъединявам хората си към правила и им давам своя образец за това какво значи да гориш в това, което правиш. След като ги запаля за нашата работа, им давам цялостна независимост.

- Кой е най-дефицитният запас за вас и по какъв начин се справяте с недостига?

- В търговията всичко е дефицитно. Всеки ден работим в условия на недостиг на някакви запаси. Времето в никакъв случай не ни доближава. Понякога не доближават избрани артикули, различен път количества. Може би по тази причина сме се научили да бъдем гъвкави и да реагираме съответно в спешни обстановки. Добро обмисляне и бърза реакция – това е методът да се справяш във време на скоростни промени.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР