Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“

...
Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2020: Димитър Гълъбов, изпълнителен директор на „Съдърланд България“

Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес водачи „ Мениджър на годината “ са изправени освен пред компликациите на Covid-19 рецесията. Тази година те одобриха и предизвикването на екипа на списание " Мениджър "  да трансформира церемония церемонията по връчването на премията във филм, включващ продължителни и изморителни фотоси на сложни терени, при непредсказуеми метеорологични условия.

Паралелно със снимачния развой, на страниците на списанието десетте финалисти дадоха отговор на значими въпроси за бизнеса и водачеството, готови от  спечелилия в състезанието „ Мениджър на годината 2019 “ Светла Несторова,  главен изпълнителен шеф и ръководител на УС на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп ". 

" Мениджър Нюз " стартира поредица, в която публикува разговорите с всеки един от Топ мениджърите  на България за 2020 година, а на  29 ноември в ефира на bTV  ще разберете кой от най-успешните български спортисти се изправи със своите два метра въпроси пред финалистите и какъв брой надалеч и високо съумяха да стигнат те с него. Зрителите ще видят и церемонията по връчването на статуетката от президента Румен Радев. Тази година тя бе извоювана от  Милена Драгийска, изпълнителен шеф на „ Lidl България “. 

Представяме ви през днешния ден Димитър Гълъбов, изпълнителен шеф на „ Съдърланд България “

Важно е да вършим бизнес, който дава отговор и на потребностите на обществото

- Какво научихте от Covid-19 и по какъв начин ви промени?

- Научих, че непредвидените обстановки оказват помощ да постигнеш бързо цели, които не си успявал да реализираш с голям брой старания. Винаги съм вярвал в триумфа на отдалечения режим на работа.  Новата обстановка ни принуди да вземем решения, свързани с него, които към този момент шести месец водят до отлични резултати.

Тази рецесия откри хоризонти, които търсехме с години – достъп до нови гении предвид на опцията да наемаме хора от всеки завършек на България в режим на отдалечена работа, еластичен режим на работна претовареност с краткотраен темперамент, вдишване на бизнес от други краища на света, които не са задоволително подсигурени за новата действителност. Урокът, който по-скоро затвърдих, е, че когато хората в компанията са обединени от една цел, изповядват общи полезности и имат независимост на деяние, могат да създадат чудеса и да се оправят и с най-предизвикателната обстановка, трансформирайки я в нова опция.

- Какви са сюжетите за бъдещето на вашия бранш и по какъв начин ще се опитате да му повлияете?

- Нашият бранш ще продължава да се трансформира динамично. Компаниите са в непрекъсната конкуренция за задържане на клиентите си и прибавяне на услуги за тях, както и за привличане на нови клиенти, които нормално към този момент партнират с съперник. 

Вярвам, че ще останат фирмите, които съумяват най-бързо да вкарат софтуерни решения и да дават извънредно прекарване на клиентите и чиновниците си – тъкмо по това работим и ние. Най-общо ще сложим дигитализацията в основата на нашето предложение към клиента – фокус върху актуалните технологии, облачните услуги и изкуствения разсъдък. Работим и по основаване на напълно нова тактика за ангажираност на чиновниците.

- На какви полезности се опирате като управител?

- Правя това, което споделям, че ще направя, давайки образец за подражателство на останалите мениджъри в компанията. Поставям предизвикателни цели на себе си и на чиновниците, като по този начин питая устрема към високи достижения. Вярвам в откритата връзка на всички равнища и в дейната полемика – положителните хрумвания могат да дойдат отвред, по тази причина е значимо всеки да има опцията да ги споделя свободно. Тази бистрота основава просвета на нововъведения и мотивация за високи достижения. 

- Как можем да предизвикаме смяна към положително в средата, в която живеем и работим?

- Важно е да вършим бизнес, който е съгласуван освен с задачите на нашата компания и клиенти, само че и е съответстващ на спецификите на средата и потребностите на обществото. Пример е нашата стратегия за завършващи гимна­зисти, които наемаме през лятото и им даваме опция да получават приходи, да придобият трудови привички, да се допрян до последните технологии. Успешна процедура е и сезонната работа, която осигуряваме през зимните месеци в градовете по морето, която се добавя с тази на туристическия бранш, осигурявайки целогодишна претовареност на стотици младежи.

- Какво за вас са отлични резултати и по какъв начин мотивирате екипа си за тях?

- Отлични са отборните резултати, които освен са довели до реализиране на задачите, само че и дават отговор на полезностите на компанията и са съдействали за израстването на всеки член от екипа. Отличните резултати отварят благоприятни условия за нови, още по-високи достижения за целия екип и всеки негов член.

- Кой е най-дефицитният запас за вас и по какъв начин се справяте с недостига?

- Няма да изненадам никого, в случай че кажа, че персонално за мен това е времето, а на равнище компания – точните хора за съответните позиции. Приоритет за нас е набирането, задържането и развиването на хората. Запазвайки модела на отдалечена работа, имаме необикновено преимущество като шеф. Ще имаме опция да работим с фрагменти от градове, разнообразни от тези, в които управляваме бизнеса си. Поддържаме партньорствата с учебни заведения, университети и просветителни институции в по-големите градове, от които сполучливо наемаме фрагменти от години. Още един канал са езиковите академии на „ Съдърланд “ с немски и британски език – хора, които не са наши чиновници, могат да се запишат на езиков курс и да получат предложение за работа при сполучливото му прекосяване. За инженерните си планове изградихме лична техническа академия, в която приготвяме бъдещи фрагменти. На актуалните си чиновници даваме опция да се развиват съгласно своя лична кариерна стратегия и да добиват спомагателни пълномощия съгласно световната обучителна рамка на компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР