Финалът на най-престижния европейски клубен турнир Шампионската лига може да

...
Финалът на най-престижния европейски клубен турнир Шампионската лига може да
Коментари Харесай

Нов формат на Шампионската лига мести финала отвъд Океана

Финалът на най-престижния европейски клубен шампионат Шампионската лига може да се играе оттатък Океана в бъдеще. Това плануват проектите за нов формат на шампионата. Промените би трябвало да влязат в действие през 2024 година и да бъдат годни за интервал от девет сезона. Като един от разновидностите е бил препоръчан мегаполиса Ню Йорк, написа " Sun ".

В проектите влиза присъединяване на 36 тима в същинската фаза на Шампионската лига, а изиграването на финала в американския мегаполис е обвързвано с търсенето на нови спонсори.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин загатна за сходна опция още при избирането си на поста през 2016 година След това обаче той очевидно се отхвърли от концепцията. Словенецът неотдавна удостовери, че няма смяна в проектите и идващите финали на шампионата ще се проведат в Истанбул (2021), Санкт Петербург (2022), Мюнхен (2023) и на „ Уембли “ (2024 г.).

final could be held in New York as Uefa plan drastic changes including 36 teams |
— The Sun Football ⚽ (@TheSunFootball)
След това обаче ще настъпи смяна във формата и броят на тимовете в същинската фаза ще бъде повишен от 32 на 36. Два от спомагателните четири тима ще получат право на присъединяване с помощта на така наречен „ Исторически коефициент “. Това ще бъде самобитен заден вход за обичайни европейски грандове, които не са съумели да се класират посредством представянето си в шампионата.

Според новите проекти всеки тим ще играе по 10 мача в груповата фаза и ще се употребява така наречен Швейцарска система, където за всеки отбор ще се наложи да играе против изтеглени посредством чоп противници от неговата група. Самите групи ще бъдат понижени като количество, само че ще се усили броят на тимовете в тях.

Най-силните осем тима ще се класират за 1/8-финалите, а останалите осем участника ще бъдат избрани посредством плейофи. Увеличеният брой на отборите ще докара до нови финансови условия, а това ще наложи търсенето на спонсори.

Именно по тази причина може да се наложи финалът да се играе в Ню Йорк, където са най-едни от най-богатите компании и евентуални вложители в Шампионската лига, както и локалните телевизионни компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР