Филмовият фестивал “Мастер оф Арт е уникално културно събитие и

...
Филмовият фестивал “Мастер оф Арт е уникално културно събитие и
Коментари Харесай

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт ” е неповторимо културно събитие и единственият в Източна Европа Международен кино фестивал за документални филми за изкуство. Той се организира в България – София, Пловдив и Варна. Фестивалът е фокусиран върху разнообразни артистични подходи в изкуството. Неговата стратегия е отдадена на документалното кино, което преглежда креативните визии върху историята на изкуството, и актуалното изкуство, както и отбелязва мултикултурното многообразие в днешно време.

 От 22 до 29 април в арткината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия , включени в програмата на събитието. Сред селектираните филми има 5 български . По традиция първата прожекция е на българско заглавие. „ Медалът “ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който вкарва в историята, процеса и смисъла на основаването на художествени медали. Веднага по-късно следва извънредната прожекция на документалния филм „ Хелмут Нютън: неприятният и красивият “.
Петото издание на фестивала се организира в две елементи – след онлайн изданието през февруари 2021 година в този момент е ред на  Издание онлайн  – от 22 до 29 април 2021 година в арткината в София, в Пловдив и във Варна. Изданието онлайн показва всички селектирани пълнометражни филми, както и част от селектирани късометражни филми и продукции в категория Видеоарт и Артреклама. 

Тази година в категорията „ Архитектура “, да вземем за пример, влизат четири кино лентата, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за Колосът Прора – колосалния курорт от епохата на Третия райх.

Чуйте какво описа в " Артефир "  Найо Тицин за пролетното издание на “Мастер оф Арт ”.
Целта на фестивала е да демонстрира документални филми, които показват гениите и креативния развой в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

Документални филми, продуцирани и осъществени по света след 1-ви януари 2018 година, са възможни за присъединяване в конкурсната селекция на фестивала. Фестивалът обръща внимание също и върху актуалните трендове във видеоарт и артрекламата.

Мисията на филмовия фестивал " Мастер оф Арт " е да се трансформира в различна платформа на всеобщата просвета, да сътвори благоприятни условия и да спомогне за разговора и съдействието сред създателите. Фестивалът е най-големият в Източна Европа конгрес за млади документалисти, изкушени да описват вдъхновяващи истории за изкуството.

Филмовият фестивал " Мастер оф Арт " се провежда от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния замък на културата и Фондация “Master of Art ” с финансовата поддръжка на Програма “Култура ” на Столична община, на Фондация “Америка за България ” и на Националния кино център. Фестивалът набира средства от такси за присъединяване, финансови доходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР