Филип Фолкман-Шлук в обширна статия в германския вестник Welt, която

...
Филип Фолкман-Шлук в обширна статия в германския вестник Welt, която
Коментари Харесай

"Велт" за България: Страната, която тайно спаси Украйна

Филип Фолкман-Шлук в обширна публикация в немския вестник Welt, която за пръв път осветлява обстоятелствата към помощта за Украйна, предоставена от кабинета " Петков ", както и ролята на водачите на Политическа партия в оформянето на първия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия след нашествието.
Човек можеше да се зачуди какво прави той там. Когато министър-председателят на България Кирил Петков отиде в Киев на 28 април, с цел да увери президента Володимир Зеленски в поддръжката си, той нямаше какво да предложи. Във всеки случай не публично. Коалиционният му сътрудник в София - социалистическата партия, с изключение на връзките си с Русия се разгласи изрично срещу доставките на оръжие за Украйна.

Когато Петков и Зеленски застанаха пред камерите, оповестиха съглашение, което прозвуча много необичайно: България ще ремонтира военна техника от Украйна в бъдеще. Въпреки това двамата мъже се усмихваха за прес фотографията със стиснати ръце.

България влезе в хрониките за войната като една от двете страни от НАТО дружно с Унгария, които не доставят оръжия за Украйна. Какво не знаеше обществеността по време на визитата в Киев. Проучване на " Велт " откри, че българското държавно управление под управлението на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев към този момент е било почнало процедура за огромна военна помощ на Украйна . За да се избегнат формалните доставки на оръжие, боеприпасите и въоръжението са влизали в Украйна непряко. Понякога България е покривала една трета от потребностите на украинската войска. Но това не е всичко: неусетно България изнесе и дизел за Украйна, като по този метод обезпечи до 40% от нужното гориво за танковете и транспортните средства на украинската войска сред април и август. В това има и подигравка: по същото време България преработваше в своята рафинерия единствено недопечен нефт от Русия.
Реклама
Това е историята на тактиката за скрито подкрепяне на Украйна все пак. Правителството на една от най-бедните страни в Европейски Съюз, някогашен руски спътник и дълго време се считана за придатък на Москва, събра кураж, който може да е образец за други страни: макар зависимостите от Русия и опасенията от експанзия на Путин, откри изобретателни способи да застане на страната на Киев. Решително зад тази тактика застанаха тогавашният министър председател Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев от реформаторската партия " Продължаваме промяната ".

За пръв път двамата приказваха обществено и извънредно пред " Велт " за случилото се зад кулисите през решаващите месеци . Ретроспективата демонстрира: двамата сменили кариерата си икономисти с обучение в Харвард, които в действителност са се заели да се борят с корупцията в страната си, са разбрали по-рано от други водачи в Европейски Съюз след офанзивата на Путин, че Европа не би трябвало да губи никакво време. България също по този начин е изиграла значима роля в налагането на наказания на Европейски Съюз и намирането на способи за излизане от енергийната взаимозависимост.

На въпрос на " Велт " Киев удостовери тайната военна помощ. " Кирил Петков сподели честност и постоянно ще съм му признателен, че употребява всичките си политически умения, с цел да откри решение ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба. Историята, уточни той, е в основата си елементарна: до момента в който някои членове на ръководещата коалиция в България бяха застанали на страната на Русия, Петков избра " да застане от вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим против доста по-силен зложелател ".
" Българското предложение " за наказания против Русия
На 25 февруари, ден след нахлуването на Путин в Украйна, неофициалната среща на Европейския съвет в Брюксел се проточи до късно през нощта. Премиерът Петков споделя по какъв начин е ходил от сътрудник на сътрудник през всичките тези часове, в това число Еманюел Макрон и Олаф Шолц. На всички напомнил, че Володимир Зеленски може да има по-малко от 48 часа живот, че е в листата на Путин за очистване и че Съветът би трябвало да вземе решения незабавно. Неговото предложение е: неотложно изключване на Русия от платежната система SWIFT и заледяване на европейските активи на съветската централна банка. Много ръководители са имали запаси, само че в последна сметка Европейската комисия поддържа този ход .
Реклама
По същото време финансовият министър Асен Василиев беше на срещата на финансовите министри от Европейски Съюз - Екофин, в Париж. По думите му и там е имало колебливост - " Всички бяха в потрес от офанзивата ". Василев е приказвал пред сътрудниците си, само че не за цифри и стопански последствия, а за това какво има поради Путин под " денацификация на Украйна ": " Това направиха руснаците в България след Втората международна война - избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници " . Той също се оповестил за незабавни резолюции.

Участниците в срещата потвърдиха за " Велт ", че българският министър е обърнал настроенията. Два дни по-късно Европейски Съюз приложи ограниченията, за които в средите на Европейски Съюз се приказва като за " българското предложение ".
Дмитро Кулеба: Беше въпрос на живот и гибел
На 19 април, малко преди пътуването на Петков до Киев, украинският външен министър Димитро Кулеба посети София. По това време стартира втора, несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали съветските агресори от по-голямата част на региона към Киев и от север, само че доста западни оръжейни системи към момента не бяха доставени. Боевете бяха толкоз интензивни, споделя през днешния ден Кулеба, че Украйна незабавно трябваше да попълни запасите си, изключително с муниции от руски диаметър .

" Знаехме, че в българските хранилища има огромни количества от нужните муниции, по тази причина президентът Зеленски ме изпрати да се опитам посредством дипломатически диалози да набира нужните ни материали ", споделя украинският външен министър. По време на общественото си изказване в София Кулеба спести тематиката за доставките на оръжия, като вместо това похвали България, че е приела доста бежанци от страната му. При затворени порти обаче са се състояли значими диалози. Това беше въпрос на " живот и гибел ", сподели Кулеба. България трябваше да даде на Украйна " поддръжка за сигурност ", тъй като в противоположен случай руснаците щяха да окупират още села и градове и да " убиват, изтезават и изнасилват " повече украинци. Петков му споделил, че вътрешното му състояние " не е елементарно ", само че че ще направи " всичко по силите си ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР