ФИФА избира Испания за домакин на първото световното първенство с

...
ФИФА избира Испания за домакин на първото световното първенство с
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Грешникът, който стана спасител

ФИФА избира Испания за хазаин на първото международното състезание с 24 тима. Освен че броят на участниците е повишен, има и нов формат на шампионата. Първите два тима във всяка от шестте групи не престават към втория кръг, където се оформят още четири групи с по три отбора. Победителите в тях се класират за полуфиналите.

Италия печели за трети път международната купа и се изравнява с Бразилия. Водена от " златното момче " Паоло Роси, който поради присъединяване в уредени мачове е изхвърлен от футбола и пропуща " домашното " Евро `80, " скуадра адзура " се промъква през иглени уши в първата фаза, с цел да разгърне по-късно капацитета си и да победи поредно Аржентина, Бразилия, Полша и Западна Германия.

Според новия устав право на присъединяване в мондиала имат 13 отбора от Европа, три от Южна Америка и по два от Африка, Азия/Океания и КОНКАКАФ (Централна и Северна Америка). Списъкът се добавя от домакина Испания и сегашния притежател на трофея - Аржентина, в чийто състав е 22-годишният Диего Марадона.

Много от героите в предходните два мондиала към този момент са към края на кариерата си - Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Марио Кемпес, а шампионатът в Испания бележи появяването на нови звезди.

Финалистът от 1974 и 1978 година Холандия отпада още в квалификациите, като заема едвам четвърто място в група с Белгия, Франция, Ирландия и Кипър. Белгийците заемат първото място, а французите изпреварват ирландците по голова разлика и взимат втората квота за Испания.

Другият огромен отсъстващ е двукратният международен първенец Уругвай. Голяма изненада е и отпадането на Мексико, който остава зад Хондурас и Салвадор в зона КОНКАКАФ. Хондурасците вършат дебют на международните финали дружно с още четири тима - Алжир, Камерун, Кувейт и Нова Зеландия.

След като записва четири поредни участия на международни финали сред 1962 и 1974 година, България за втори следващ път не се класира за мондиала. Отборът, воден от Атанас Пържелов, губи борбата със Западна Германия и Австрия.

Фотогалерия: Световното през 1982 - Роси извежда Италия до купата >

Бразилия е огромният любимец за купата. В състава на " селесао " блестят изключителни играчи като доктор Сократес, Зико, Фалкао, Жуниор, Едер, Леандро, Оскар, Серезо. Според мнозина наред с " могъщите маджари " от 1954 година това е най-великият тим, който остава без международна купа.

В навечерието на шампионата не липсват и противоречиви моменти. Британските тимове едвам не бойкотират шампионата поради вероятността за среща с Аржентина. Това е годината на Фолклендската война и много от членове на английския кабинет се притесняват, че може да се стигне до конфликти, в случай че някоя от английските страни би трябвало да се изправи против международните първенци от 1978 година

Спортният министър Майкъл Хезълтайн взема решение, че държавното управление " няма пълномощия да забрани спортните контакти ", само че прибавя, че " футболните управляващи са дали индикация, че ще последват възможен протест на държавното управление ". В последна сметка Фолклендската война завършва тъкмо в деня преди началото на международното, а Аржентина и трите английски тима в шампионата отпадат, без да се изправят един против различен на терена.

Голям скандал поражда по време на жребия. Единственото ограничаване е за тимовете от Южна Америка, които не могат да се паднат дружно. Топките за жребия се теглят чрез електрически сфери, а за асистенти са определени локални възпитаници. Сеп Блатер и помощниците му не помнят за правилото с южноамериканските тимове, само че след известна пауза поправят грешката. За да добие цвят цялата картина, топките се заклещват, а една от тях се разцепва на две. При отварянето им излиза наяве, че нито една от тях не съдържа лист с името на Чили или Перу. Жребият е разгласен за недействителен и е още един. Този път всичко минава по проект и тимовете са изтеглени сполучливо.



Турнирът стартира с голяма изненада. Западна Германия губи с 1:2 от Алжир, като това е историческа първа победа за африкански против европейски тим на международни финали. Алжир играе добре и в идващия си мач, само че губи с 0:2 от Австрия, след което печели с 3:2 против Чили. На идващия ден, 25 юни, се играе последният дуел от групата - Федерална Република Германия против Австрия. Ситуацията в групата е много заплетена. Ако мачът приключи наедно или с победа за Австрия, германците отпадат. Ако бундестимът завоюва с три гола разлика, австрийците се прибират вкъщи. В последна сметка двата тима изиграват " другарски " мач, приключил 1:0 за Западна Германия. Този резултат праща двата европейски отбора в идната фаза. След този мач ФИФА трансформира разпоредбите и отсега нататък последните срещи от групите ще се играят едновременно.

Много трагично се развива битката в групата на другия предстоящ финалист - Италия. Отборът, воден от Енцо Беардзот, записва три равенства в трите си мача в групата и продължава напред като втори в класирането само поради головата си разлика - 2:2 против 1:1 за Камерун. Камерунците затвърждават възхода на африканския футбол и са покрай сензацията. Те разполагат със мощни и бързи играчи като Мила, Абега, Кунде, Онана и един извънреден вратар - Томас Н`Коно, който след това ще се снабди с прозвището " чернокожия Яшин ". Камерунските футболисти не съумяват да завоюват директната борба с Италия (1:1) и отпадат, само че са посрещнати в родината си като национални герои.

 Историята на международните шампионати: Грешникът, който стана избавител
© Associated Press

Голямото отчаяние на шампионата са домакините от Испания. Спорна дузпа избавя " хала роха " от загуба против Хонудрас (1:1) на старта. След нова порция съдийска помощ и още една дузпа испанците вършат поврат против Югославия (2:1).

В последния кръг домакините губят с 0:1 от Северна Ирландия, само че резултатът е задоволителен, с цел да ги изправи във втория кръг поради по-добра голова разлика от югославяните - 3:3 против 2:2. И тук последните мачове в групата се изиграват в разнообразни дни, което дава опция да се създадат " верните сметки ".

Във втората фаза обаче нещата си идват на мястото и Испания остава последна в група със Западна Германия и Англия. Два от трите мача приключват 0:0, а победа с 2:1 против домакините праща германците на полуфиналите. За финалната четворка се класира и Полша, която изпреварва по голова разлика Съюз на съветските социалистически републики. Поляците побеждават Белгия с 3:0, а " сборная " - с 1:0. Така на " Камп ноу " в Барселона двата тима би трябвало да дефинират спечелилия в групата. Нулево тъждество праща поляците на полуфинал.

Гвоздеят на тази втора групова фаза е дуелът сред Италия и Бразилия. Двата тима са спечелили по една победа против Аржентина и са отстранили първенците от предходния мондиал. Директният им конфликт за място в полуфиналите се трансформира в един от най-паметните мачове в историята. Бразилия е любимец, играе въодушевяващ футбол, само че " скуадра адзура " печели с 3:2 след хеттрик на Роси.

До този миг Роси няма нито едно попадение в шампионата. Критиките към треньора Беардзот за включването му в състава са големи. Тригодишното наказване на нападателя на " Ювентус " е понижено и той се завръща в игра за края на сезон 1981-1982. Журналистите и тифозите в Италия са безапелационни, че Роси не е във форма, с цел да води офанзивата на отбора по време на международното. Критиките не престават с цялостна мощ в хода на шампионата. Роси е разгласен за отчаяние в груповата фаза и даже е изваден от игра в един от мачовете.

 След като разочарова в груповата фаза, Роси вкарва шест гола против Бразилия, Полша и Западна Германия, с цел да изведе Италия до трета международна купа
© Associated Press

След като разочарова в груповата фаза, Роси вкарва шест гола против Бразилия, Полша и Западна Германия, с цел да изведе Италия до трета международна купа

Именно Роси обаче се трансформира в огромния воин, който извежда Италия до малко предстояща преди и при започване на шампионата купа. След страхотното показване против Бразилия той вкарва още два гола за успеха с 2:0 против Полша в полуфиналите. Следва още едно попадение във финала, а Роси става голмайстор на шампионата и е определен за най-хубав състезател.

Коренно друг е другият полуфинал, който със своя драматизъм се трансформира в един от най-обсъжданите конфликти на всички времена и в един от най-неприятните мемоари за французите. Германците повеждат посредством Пиер Литбарски, само че Платини изравнява от дузпа. В продължението Франция излиза с два гола напред (3:1). В този миг на терена се появява именитият Румениге, който с 20 обезболяващи инжекции в колената повежда Федерална Република Германия до равнене - 3:3. В последна сметка германците печелят мача с дузпи. В продължението е и най-спорната обстановка, когато вратарят им Тони Шумахер чупи челюстта на Патрик Батистон, само че не е изпъден от рефера. Така блестящият тим на Франция, който две години по-късно ще стане европейски първенец, пропуща шанса си да стъпи на международния връх.



Във финала Италия побеждава леко изтощените германци, макар че през първото полувреме италианците изпускат дузпа. След почивката Роси, Тардели и Алтобели са неудържими, вкарват три гола и тимът печели купата с 3:1. 40-годишният вратар и капитан на италианците Дино Дзоф получава трофея от ръцете на краля на Испания Хуан Карлос. Така Италия става втората страна след Бразилия, която печели шампионата за трети път.

В 52 мача са маркирани 146 гола, приблизително по 2.8 на мач. Общо 1 766 277 фенове гледат мачовете, приблизително по 33 967 на мач. Поставен е и следващият връх, откакто нападателят на Северна Ирландия Нормън Уайтсайд дебютира единствено на 17 години и 42 дни, като и до през днешния ден остава най-младият футболист, играл на финали. Също през 1982 година е подложен върхът за най-изразителна победа на международно състезание - Унгария разрушава Салвадор с 10:1.

 Историята на международните шампионати: Грешникът, който стана избавител
© Associated Press

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930

Втора част: Италия на Поцо... и Мусолини

Трета част: Завръщането на мондиала и бразилската покруса

Четвърта част: Чудото от Берн

Пета част: Началото на бразилската легенда

Шеста част: Единственият успех за родината на футбола

Седма част: Пеле и Бразилия вечно

Осма част: Ерата на тоталния футбол

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (156)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР