Турнирът на кандидатите за световната титла по шахмат в Екатеринбург

Турнирът на кандидатите за световната титла по шахмат в Екатеринбург ...

FIDE спря Турнира на кандидатите по средата.


Турнирът на кандидатите за световната титла по шахмат в Екатеринбург (Рус) беше прекъснат по средата. След изиграването на 7 от 14 кръга от международната федерация (FIDE) обявиха вчера, че спират надпреварата за неопределен срок.

Причината е разрастващата се епидемия от коронавирус на територията на Русия и въведената от днес в страната забрана за извършване на самолетни полети. Късно снощи беше последният шанс на участниците в надпреварата да напуснат Руската федерация и да се приберат у дома.

Турнирът в Екатеринбург трябваше да продължи до 4 април и да излъчи съперник на шампиона Магнус Карлсен в мача за световната титла, планиран за края на 2020 г. Най-близо до това да се превърнат в претенденти за короната на норвежеца към момента са двама шахматисти - Максим Вашие-Лаграв (Фр) и Ян Непомняшчи (Рус), които оглавяват класирането с по 4,5 т. от 7 възможни.

От FIDE обявиха, че когато е възможно, турнирът ще продължи от настоящите позиции на играчите с партиите от VIII кръг нататък. Световната централа обаче не се е нае с конкретни срокове.

"FIDE не може да продължи провеждането на турнира без гаранции за сигурността на играчите и съдиите и тяхното навременно прибиране у дома - обяви в официално изявление президентът на международната федерация Аркадий Дворкович. - В тази ситуация реших турнирът да бъде спрян. Той ще продължи на по-късен етап, като новите дати ще бъдат обявени веднага щом пандемията от COVID-19 позволи това."

Източник: segabg.com