FFP2 маските осигуряват изключително висока защита срещу заразяване с Ковид-19,

...
FFP2 маските осигуряват изключително висока защита срещу заразяване с Ковид-19,
Коментари Харесай

Изследване: маските намаляват до минимум риска от заразяване с Ковид

FFP2 маските обезпечават извънредно висока отбрана против заразяване с Ковид-19, стига да се носят по верния метод. До това умозаключение стигат учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, написа DW.

Дори един инфектиран и един здрав човек да се срещнат от близко в затворено пространство, заплахата от заразяване даже след 20 минути е едвам 1 промил, или 0,1 %. А в случай че лицето е и имунизирано, рискът е даже още по-нисък. Но за задачата маската би трябвало да е сложена по правилен метод, заключва екипът на немския физик Еберхард Боденшац.

При погрешно сложена маска заплахата от заразяване е към 4 % - когато пластината в горната част на маската не притиска странично ноздрите под формата на W.

" Носенето на маски в учебните заведения е добра концепция "

Учените пресмятат риска от зараза посредством съчетание на разнообразни фактори, като размери на частиците, физическите процеси при издишване, другите типове защитни маски и риска от поемане на коронавируси. Изследванията на института „ Макс Планк “ са доста консервативни, “в всекидневието действителната възможност от зараза сигурно е 10 до 100 пъти по-малка”, споделя Боденшац.

Заключенията на екипа за успеваемостта на маските са в контрастност с тези за заплахата от заразяване при среща на двама души, които не носят маска. Ако в такава обстановка здрав човек стои на три метра от инфектиран човек за няколко минути, има доста огромна възможност да се инфектира, считат учените. Боденшац акцентира: „ Нашите резултати демонстрират още един път, че носенето на маски в учебните заведения, и като цяло, е добра концепция “.

Ще продължим ли да носим маски и след пандемията?

До преди Ковид-19 носенето на маски на публични места и в градския превоз беше необичайност. Но откакто в последните 2 години научихме какъв брой ефикасни са маските за предотвратяване освен от Ковид, само че и от други болести, те могат да се трансфорат в всекидневие. Миналата година грипна вълна нямаше. И въпреки да имаше доста фактори за това, маските сигурно способстваха, написа “Мюнстерше цайтунг”. И за в бъдеще те могат да оказват помощ за спиране на веригите на заразяване - на работното място или в публичния превоз.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР