Фейсбук Природозащитни организации създадоха петиция за мораториум върху сечта във вековните

...
Фейсбук
Природозащитни организации създадоха петиция за мораториум върху сечта във вековните
Коментари Харесай

Природозащитни организации създадоха петиция за мораториум върху сечта във вековни български гори

 Фейсбук Природозащитни организации сътвориха петиция за мораториум върху сечта във вековните български гори, благосъстоятелност на страната или обособените общини. Същата ще бъде входирана в 46-тото Народно заседание с гледище страната да се намеси и да спре унищожаването на природата ни.

Ето призъвът на основателите на петицията:

" Здравейте! Скъпи другари на гората, с тази петиция желаеме от народните представители в 46-то Народно заседание да създадат нещо действително за запазване на първичните и остарели гори в България. Коалицията " За да остане природа “ и цивилен групи " Зеленият тим на България “, " Да запазим горите “, " Да запазим Корал “ и Фондация " Гората.бг “ се обръщаме към всички депутати от 46-то Народно Събрание с апел да поддържат предлагането ни за 2 годишен мораториум върху сечите във вековните гори – държавна и общинска благосъстоятелност.

Настояваме да се забрани сечта в гори над 120 години (собственост на страната и общините) до момента в който не бъдат инициирани законодателни промени за запазване на първичните и остарели гори в страната ни, и до момента в който не се реализира картирането на тези гори и вкарат ограничения за тяхното запазване за актуалните и бъдещите генерации. Настояваме в горите над 120 години, попадащи в предпазените територии, да се забрани сечта до приемането на техните проекти за ръководство, в това число естествените паркове Старнджа, Сините камъни и Българка.

Първичните и остарели гори са последните кътчета дива природа, които съхраняват богато биологично многообразие и пазят неповторими образци за естествените естествени процеси. Старите гори са изключително скъпи от позиция на екосистемните услуги: те обезпечават отбрана против ерозията и наводненията, пречистват въздуха, служат като места за ентусиазъм и отдих измежду природата, и са причина за развиването на екологично резистентен туризъм.

Предложението ни е подбудено от потребността първичните и остарели гори на България да бъдат дейно опазени за актуалните и бъдещи генерации. То е в унисон и със Стратегията на Европейски Съюз за биологичното многообразие до 2030г., която изисква страните членки да опазят всички първоначални и остарели гори и слага обща цел за отбрана на най -малко 30% от територията на Европейски Съюз при ефикасен режим на запазване, от които 10% следва да бъдат сложени под строга отбрана. Проектът за Новата тактика за горите на Европейски Съюз за 2030г комуникиран от Европейска комисия изисква страните -членки незабавно да се ангажират със завършването на картирането и мониторинга на тези гори и да предотвратят утежняването на положението им, до момента в който не стартира да се ползва предпазен режим.

Коалицията " За да остане природа “ и цивилен групи " Зеленият тим на България “, " Да запазим горите “, " Да запазим Корал “ и Фондация " Гората.бг “

Петицията е основана на 1 август и е подписана от 4089 души до момента от българи във всички страни по света. 

Подкрепете мораториум върху сечите във вековни гори на България! - Peticiq.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР