Фейсбук Повече напрежение, отколкото решения, пораждат новите зелени коридори“ за пазаруване.

...
Фейсбук
Повече напрежение, отколкото решения, пораждат новите зелени коридори“ за пазаруване.
Коментари Харесай

Вижте какво е мнението на BILLA, Kaufland, Lidl и T MARKET за зелените коридори за пазаруване на възрастните хора

 Фейсбук Повече напрежение, в сравнение с решения, пораждат новите " зелени коридори “ за извършване на покупки. Те водят до опашки и рискови скупчвания на хора пред магазините, това се споделя в позиция на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), в което членуват 12-те най-големи търговски вериги в България. Това са - BILLA, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, ProMarket, T MARKET, Аванти, Фантастико и Хиполенд

Мярката е на процедура неизпълнима, тъй като на чиновници на веригите или на охранителни компании се постанова да дефинират възрастта на клиентите по външни белези, което е мотив за спорове. По закон те нямат пълномощия да изискват и ревизират персонални документи, напомнят от сдружението.

Според комерсиалните вериги, " зелените коридори “ нарушават правата както на възрастните, по този начин и на по-младите им клиенти. Те желаят мярката да отпадне. Ето тяхната позиция.

" Въвеждането на " зелен кулоар “ за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. в комерсиалните обекти предизвиква повече напрежение, в сравнение с решения в изискванията на пандемия и засилен риск от болест с КОВИД 19. Сдружението за съвременна търговия счита мярката за неефективна.

Тя не основава по-безопасна среда за извършване на покупки, в противен случай – води до опашки и рискови скупчвания на хора пред магазините в началото и в края на " коридора “. Във време на пандемия екипите на комерсиалните обекти и цялото общество станаха очевидци по какъв начин това провокира оневинен боязън и разбираемо неодобрение измежду потребителите.

Мярката няма да извърши ролята си да бъдат предпазени уязвимите хора, тъй като тяхно право е да изберат часове за извършване на покупки отвън оповестения кулоар. А в медиите се чуха задоволително гласове, че целесъобразният диапазон от време не е и няма по какъв начин да бъде комфортен за всички.

Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от опцията да пазарят в планувания кулоар. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да лишава права. Според Сдружението за съвременна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората догадка.

Мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното извършване на покупки и обърква техния дневен темп. Широкият период от три часа ги лимитира в допълнение, поради обстоятелството, че родителите на възпитаници и дребни деца заран са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн образованието им, а на работещите отдалечено възрастни се постанова да пазарят след 16:30 поради възбраната за извършване на покупки в зеления кулоар. Така в допълнение и изкуствено се основават предпоставки за скупчвания и неспазване на противоепидемичните ограничения за обществена отдалеченост. Ограничението затруднява и работещите на заменен режим.

Мярката е на процедура неизпълнима, тъй като на чиновници на веригите или на охранителни компании се постанова да дефинират възрастта на клиентите по външни белези, което е мотив за спорове. По закон те нямат  правомощия да изискват и ревизират персонални документи.

Мярката води до непрекъснати конфликтни обстановки, с което застрашава здравето на чиновниците и защитата на обектите и основава заплаха от каскадно заразяване на чиновници и неспособност за осъществяване на служебните им отговорности. Това може да докара до дефицит на екипи и неспособност за обслужване и действие на обектите. СМТ напомня, че екипите на комерсиалните вериги също работят на първа линия от началото на рецесията.

Мярката не беше обяснена достатъчно ясно. Първоначалният ѝ тип, както и последвалото ѝ поправяне, объркаха българските консуматори и сътвориха неясноти при използването ѝ. Част от хората над 65 години не схванаха, че в сегашния миг коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч.

В същото време, ограниченията са единствено за хранителни магазини и аптеки. Извън обсега на сходни ограничения остават други обекти, в които също може да има скупчвания на хора. Това обезсмисля съществуването на сходен времеви период в магазините, в които престоят е за доста по-кратко време. Няма " коридори “ и в публичния превоз.

Компаниите от Сдружението за съвременна търговия припомнят, че търговските вериги влагат обилни средства, с цел да подсигуряват безвредна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за защитни средства, за плексигласови загради, за осведомителни материали и така нататък Прилаганите превантивни ограничения против КОВИД-19 би следвало да подсигуряват безвредно извършване на покупки за всички консуматори, без значение от тяхната възраст или от определеното от тях време за извършване на покупки.

В умозаключение, предлагаме отпадане на " зеления кулоар “ за посещаване в магазините на хора на и над 65 години. Смятаме, че осъществяването на една мярка е директно обвързвано с това дали хората са уверени в резултата от спазването й. Ето за какво всяко ново предписание, неговите цели и метода на използването му би трябвало да бъдат детайлно разяснени.

Готови сме за осъществяване на взаимна акция с Министерство на здравеопазването, ориентирана към хората под 65-годишна възраст, с зов за възпиране от извършване на покупки в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки  ще получи опция непринудено да прояви обществена отговорност като съблюдава рекомендацията, без да е длъжен за това, без значение от своята възраст и съгласно персоналния си дневен режим, а при неспособност или при неотложна потребност ще може да пазари без ограничавания. Тази еластичност ще отстрани както рисковите скупчвания на хора, провокирани от сегашната мярка, по този начин и недоволството и напрежението. В лицето на Сдружението за съвременна търговия управляващите у нас имат сътрудник, който ще поддържа сходна акция с още разяснителни ограничения в комерсиалните обекти на фирмите ".

Ограничението за извършване на покупки съгласно възрастта бе въведено от здравния министър с негова заповед от 13 ноември.

В частта си за магазините и аптеките тя гласи:

" Магазините за хранителни артикули провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР