Фейсбук Апелативният съд във Варна увеличи от 18 на 20 години

...
Фейсбук
Апелативният съд във Варна увеличи от 18 на 20 години
Коментари Харесай

Лоши новини за убиеца на Кремена от Варна

 Фейсбук Апелативният съд във Варна усили от 18 на 20 години затвор наказването на Борислав Н., умъртвил брачната половинка си Кремена. Подсъдимият би трябвало да изплати компенсации от по 100 хиляди лв. на родителите на жертвата, оповестиха от пресслужбата на съда.  

Варненският апелативен съд промени постановената от Окръжен съд – Варна присъда, с която Борислав Н. е бил приет за отговорен за ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Първата инстанция му е присъдила отнемане от независимост за период от 18 години, което поради съкратеното правосъдно разследване, съдът е понижил с една трета – до 12 години, при първичен непоколебим режим. Въззивният съд усили наказването на 20 години отнемане от независимост, като след редукцията с една трета дефинира за изтърпяване 13 години и 4 месеца. За разлика от Окръжния съд, който осъди подсъдимия да изплати по 50 хиляди лева на всеки от родителите на Кремена Н. - компенсации за претърпени неимуществени вреди, въззивната инстанция почете гражданските искове в цялостен размер – по 100 хиляди лв..

Производството в Апелативния съд е след митинг на прокуратурата и тъжби на отбраната на подсъдимия и на родителите, конституирани като частни обвинители и цивилен ищци.

По делото бяха открити следните обстоятелства: директно след сватбата през 2013 година сред съпрузите почнали кавги, които постоянно приключвали с побой. За проблемите умрялата жена споделяла със фамилията и приятелите си. Налице са и медицински документи за освидетелствания и многочислени тъжби в полицията. Бракоразводното дело било планувано за 26 февруари. Два дни преди този момент след следващ спор, подсъдимият нанесъл на дамата нечовечен побой. Кремена потърсила помощ от хазяите си. А Борислав изискал подпомагане от майка си, с цел да си вземе багажа. Двамата прибрали движимостите и си тръгнали. Кремена заключила вратата след тях. По-късно съпрузите разговаряли по телефона. Причиненият вследствие на ударите по главата кръвоизлив обаче постепенно потискал жизненоважни центрове в мозъка на потърпевшата. Тя умряла на разсъмване на 25 февруари. Тъй като не спазила ангажимента да се обажда всяка заран на родителите си, майка й отишла в жилището и повикала полиция.

Високата морална укоримост на осъщественото и тежестта на незаконния резултат обосновават строго и заслужено наказване, декларира Апелативният съд в решението си.

Съдебният състав открива, че мъжът е биел Кремена и когато тя е била бременна. Припомня и документирането на похищенията. Служителите на полицията са  предупреждавали Борислав с протоколи 2 пъти през 2017г. и неведнъж при отзоваването си на общо 13 подадени сигнала на тел. 112. След тези предизвестия, потърпевшата се отказвала да продължи процедурата, с която да се отбрани от бъдещи прояви на принуждение, написа още в решението на съда.

Втората инстанция счита, че деецът е могъл и е бил задължен да планува смъртния резултат от дейностите си. Затова тя не почете настояването на отбраната му - Борислав да бъде оневинен по обвиняването в съзнателно ликвидиране и да бъде приет за отговорен за причиняване на телесни повреди, довели до гибелта на Кремена.

Въззивната инспекция удостоверява извода за висока степен на социална заплаха на осъщественото действие, което е " лишило от богатството на живот една млада, измъчвана с години жена “. Като индикатор за изключителната социална сдържаност на сходни прояви, правосъдният състав показва признатата на 22.02.2019г. смяна в Наказателния кодекс, която квалифицира като по-тежко убийството, осъществено в изискванията на домашно принуждение. Разглежданото закононарушение попада в интервала на vocatio legis /времето сред приемането и влизането в сила/ на новия закон, който влезнал в действие на 26.02.2019г. – ден след гибелта на Кремена Н.

Апелативният съд стига до извода, че оптималният размер на наказването от 20 години отнемане от независимост подхожда на тежестта на осъщественото. С оглед съкратената процедура обаче, то би трябвало да бъде понижено с една трета - до 13 години и 4 месеца. Това е един от последните случаи с използване на кратко разследване в България. Последвалите промени в процесуалните правила лишават причинителите на умишлени убийства от привилегията да се възползват от понижаване на размера и подмяна на наказването.  

Въззивният съд реши още, че родителите на потърпевшата са били лишени ненадейно от своята обичана щерка, осъзнали са нещастието, която години наред са се опитвали да предотвратят. Това е един от причините на съда да промени присъдата в гражданско неоправдателната й част и да усили компенсациите по гражданските искове до по 100 хиляди лева за всеки от двамата.

Решението на Варненския апелативен съд предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР