Фестивалният и конгресен център във Варна е съорганизатор на повече

...
Фестивалният и конгресен център във Варна е съорганизатор на повече
Коментари Харесай

Любовта е лудост 30 години във Варна

Фестивалният и конгресен център във Варна е съорганизатор на повече от 10 провеждащи се годишно фестивала, а през 1993 година стана основател и уредник на Международния кино фестивал " Любовта е полуда ". ФКЦ - Варна е представител на България в единствената паневропейска верига от киносалони EUROPA CINEMAS с присъединяване си в стратегия MEDIA (програма за подкрепяне от страна на Европейски Съюз на европейската аудиовизуална индустрия).

Вече 30 години, воден от упоритостта да излъчва най-новите продукции на седмото изкуство, всяка година фестивалът показва над 90 игрални кино лентата от международната кино листа. От 1993 година до момента са показани над 2500 игрални кино лентата.

Фестивалът се открива на 26 август от 19 ч. с френската " Млади вечно " на Валерия Бруни Тедески. В програмата тази година са включени конкурсна стратегия, юношески конкурс, панорамите " Злато от международните фестивали ", " Съвременно полско кино ", " По глобуса ", " Наградени филми от МФФ " Любовта е полуда " през годините ", " Български филми ", " Съвременно кино от Иран ", " Документални филми ", срещи с представители на кинофестивалите " Castelli Romani " в Италия и " Висла " в Полша, научи ДУМА от Виолета Филипова от ФКЦ - Варна.

По мотив юбилейното издание ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ГРОЗЕВ, живописен шеф на МФФ " Любовта е полуда ", написа:

" Три фестивални десетилетия се изнизаха незабелязано. Сякаш бе през вчерашния ден, когато открихме за българската аудитория гения на огромния режисьор Баз Лурман. Филми на Ласе Халстрьом, Ян Сверак, Асхар Фахради, Фредерик Фонтейн, Георги Дюлгеров, Пал Шандор, Станислав Говорухин, Мира Наир, Нана Джорджадзе, Хелмут Дитл и още създатели от Европа, Азия и Съединени американски щати са държали в ръце красивата " Златна Афродита ". И по този начин през годините фестивалът откриваше, а феновете се срещаха със света на огромните художествени хрумвания. " Любовта е полуда " последователно закупи образ на значимо културно събитие, където стойностни филми намират своята взискателна аудитория. Общуването сред тях е двустранен развой, тъй като, наред с чисто осведомителните функционалности, фестивалът възпитава усет и отношение към настоящите трендове в актуалното кино.

Юбилейното издание на " Любовта е полуда " за прощален път е обилно на заглавия, които притеглят вниманието на феновете, търсещи богати сюжети, човешки истории и завладяващи пристрастености. Географията на фестивала и качествата на филмовата подборка ще задоволи всеки усет. Специални панорами ще показват две от най-динамично разрастващите се национални кинематографии - иранската и полската.

Магичната атмосфера на града също е част от своеобразието на фестивала. Устояхме на провокациите на КОВИД-кризата, преодоляхме трудности и компликации, тъй като вярвахме в задачата на нашето начинание. Затова през днешния ден имаме вяра, че Варна още веднъж ще бъде желана дестинация за феновете на киното.

Наши посетители са създатели, които към този момент са били носители на награди в предишното. Сега на тях се пада привилегията да бъдат членове на интернационалното жури. А това е гаранция, че и тази година описът с оценки ще се попълни с в действителност почтени творби. Вярвам, че те ще бъдат открития и за нашата вярна аудитория, която постоянно е подкрепяла търсенията ни.

На добър час и попътен вятър! "

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР