Фестивалът на викингите се завърна в пристанищния град Леруик на

...
Фестивалът на викингите се завърна в пристанищния град Леруик на
Коментари Харесай

Жените извоувяха правото си да участват във Фестивалът на викингите

Фестивалът на викингите се завърна в пристанищния град Леруик на Шетландските острови след двегодишно неявяване поради пандемията от Ковид-19 и с нов поврат: в обичайното шествие към този момент могат да вземат участие и дами, съобщи Българска телеграфна агенция.

Наречена Уп Хели Аа ) или " фестивал на огъня ", проявата празнува викингската история на английския архипелаг, ситуиран сред северната част на Шотландия и Норвегия.

Шетландските острови са завладени от викингите през 9-и век и остават норвежки в продължение на шест века, преди шотландците да поемат контрола над тях през 1472 година



Организиран всеки финален вторник на януари от края на 19-и век, фестивалът приключва с шествие на няколкостотин мъже, облечени като викингски воини, които размахват мечове и щитове.

Процесията се открива от авансово определен ярл (наименованието на регионалните шефове в Скандинавските страни по времето на викингите). Празникът продължава с факелно шествие, изгаряне на особено издигнат дракар (дървен викингски кораб) и танци до зори.

Миналата година уредниците на фестивала взеха решение да смекчат традицията, която позволяваше единствено на мъже да вземат участие в шествието.
               

" Това е нещо, което членовете на нашата общественост желаят отдавна ", изясни представител на проявата. 

Нито една жена обаче не откри място в главния отряд, който открива шествието. Според уредниците повода е, че той е образуван през 2021 година, преди дамите да бъдат позволени до присъединяване.
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР