Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра”

...
Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра”
Коментари Харесай

Стягат фестивал на средновековните традиции, бит и култура Калето – Мездра”

Фестивалът на средновековните обичаи, обичай и просвета "Калето – Мездра” ще се организира за четвърта поредна година в най-известният туристически обект в Мездра. Събитието ще стартира в 10.30 ч. на 19 май 2018г. и ще продължи до обяд на идващия ден. Организатори на проявата са: АК „ Калето “, община Мездра и „ Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи - Авитохол " – Варна.
Участниците във фестивала ще разположат своите станове и лагери в рамките на археологическия комплекс и ще показват на посетителите късно-античните и средновековните обичай и просвета с реплики на достоверни дрехи, оръжия, въоръжение и снаряжение, юрти, шатри и павилиони. Гостите ще имат опцията да дегустират храни и питиета, сами да си „ секат “ монети, да стрелят с лък и да се любуват на доста други отминали от нашето време средновековни занимания. По време на фестивала ще бъдат пресъздадени и късната древност, ранното и късно средновековие по нашите земи, в това число и на нашите съседи и дългогодишни съперници на бойното поле - ромеите. Участниците ще опишат, покажат и дискутират късно-антични, ранно и късно средновековни дрехи и въоръжение в специфични демонстрации.
Близо 20 групи ще вземат присъединяване в четвъртото издание на средновековния фестивал и ще покажат исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна. Представителите на Сдружение "Авитохол " и Ивайло Енев от гр. Русе - занаятчия на защитно средновековно въоръжение, ще срещнат присъстващите с бита и традициите на ранносредновековните българи - юрти, храна, облекло и въоръжение. Тошко Драгиев и група от гр. Шумен ще покажат въоръжение на ромейската армия, шатри и инсигнии. Свободните реконструктори Йордан и Жана Сивкови, Пламен Павлов от гр. Добрич, Катя Владова и Стела Върбанова от гр. Бяла ще показват ранносредновековните българи и номадските обичаи на предците ни.
Калина Атанасова – Бъдъмба от гр. Варна ще запознае гостите на фестивала със спецификата на облеклото през късното средновековие. Константин Колев от гр. София ще показва привички и порядки на наемниците в ромейската армия през средновековието. Стефан Попов и група от гр. Севлиево ще срещнат гостите със селско въоръжение през късното средновековие. Сдружение "Вълкашин " от София ще показа на фестивала бита на средновековния българин от IX-XI век, а Сдружение "Багачин " от Лом - бита и културата на ранните кутригури и есагели – хунобългари от V-VI век, федерати на Източно римската империя, заселници в земите на днешна Северозападна България. Средновековни военни изкуства и обичайната пукотевица с лък и бойни техники от земя ще показват Сдружение "Ратина " от гр. Сливен и школите на Димитър Труканов - "Живата стрела, пукотевица с лък от кон - България " и "Мадарски конник ".
Възстановяване на военното дело, бита и ритуалите на забравените ни предшественици и показване на късната древност ще бъде показано от Сдружение "Дукс Антика " от гр. Свищов и Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdice " гр. София. Сдружение "Ситалк " гр. Пловдив пък ще покаже късно-античните поселения и ритуали.
Кирил Ненов от град Пловдив ще показа средновековна литература, а Петя Крушева още веднъж ще готви и ще предложи за дегустация средновековни храни и хапки с чужд и нетрадиционен за нашето съвремие усет. Любомир Милинов от София ще даде опцията за дегустация на средновековното пиво – медовина, което се отличава с невероятни усет и мирис.
Емил Маринов и Петър Петров - Петрониус монетар ще предложат невероятни средновековни предмети и красиви монети, както и опцията всеки самичък да си отсече монета.
Очакваме ви на 19 май от 10.30 часа в Археологически комплекс "Калето " -град Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР