Фестивалът на изкуствата зарадва бургазлии и с премиера за града

...
Фестивалът на изкуствата зарадва бургазлии и с премиера за града
Коментари Харесай

Великолепната Татяна Лолова чете стихове в петия ден на Порт Прим Арт Фест

Фестивалът на изкуствата зарадва бургазлии и с премиера за града на концерт BG Vintage

Великолепната актриса Татяна Лолова чете стихове в петия ден на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Сцена на блестящия рецитал бе клуб " Таргет ", където от 18:00 часа започва представянето на поетите Марианна Георгиева и Иван Ланджев. Двамата създатели показа журналистът, стихотворец и публицист Силвия Чолева, която е притежател на многочислени оценки, в това число за разпространение на актуалната българска лирика.

Първа своите произведения показа Марианна Георгиева. Заглавието на стихосбирката ѝ " Екзотични способи за разсичане на птица " подсказва за несъмнено друго, завладяващо, сюрреалистично наличие. Юрист по специалност, Марианна вплита в стиховете си разнообразни науки. Тя е приключила и магистратури по психодрама, както и креативно писане. Пред присъстващите, тя прочете определени свои стихове, в това число непредставяни досега пред аудитория.

Творбите си пред аудиторията показа и Иван Ланджев. Той е бакалавър по философия, магистър по културология и експерт и учител по съветска литература. Освен като стихотворец и публицист, се изявява и като сценарист. Работил е по " Стъклен дом ", " Столичани допълнително ", " Фамилията ", " Революция Z ". Освен свои стихове от стихосбирките си " По виновност на Боби Фишер “ (2010 г.) и " Ние съгласно мансардата “ (2014) той също показа дебютно нови свои стихове.

Вълнуващ акцент в събитието бе спонтанното решение на превъзходната актриса и патрон на Порт Прим Арт Фест 2018 Татяна Лолова да се включи в поетичното показване. Освен, че изчете няколко от стиховете на Иван Ланджев, тя непрестанно се майтапеше с публиката. Рециталът завърши с чудесно въодушевление и подписи. Гостите се реалокираха от клуб " Таргет " в залата на Държавна опера - Бургас, където в 19:30 стартира концерт BG Vintage.

Това е театър, заслужен за всяка сцена по света. Музикантите, част от плана, показаха пред публиката остарели български градски песни в нови аранжименти, дело на Мишо Йосифов. Впечатляващата, достоверна атмосфера бе резултат освен от вдъхновяващите музикални осъществявания, само че и от безупречното театрално държание на изпълнителите и визията им - дрехи, прически, грим - която бе като от корица на списание от предишния век.

Първата ария, с която музикантите от BG Vintage поздравиха Бургас, бе тематичната " И замириса на море “. Не по-малко вълнуващи бяха и идващите осъществявания, за които гласовете на плана смениха няколко визии. Изключително атрактивно бе присъединяване на Вера Шандел като конферансие на концерта. Тя, дружно с шефа на BG Vintage Мишо Йосифов и дамата, с грижа за организацията и връзката Елисавета Петрушева са триото, отговорно за съживяването на старите песни на нов глас посредством този атрактивен план.

Публиката се забавлява, приветства и се радва дружно с изпълнителите. След края на последната ария – ги подкани към бис с нестихващи аплаузи на крайници – и за премия чу още веднъж авторското парче на BG Vintage “На моята тераса “.

Специално внимание заслужава всеки музикант от плана. Ето ги и тях:

Велека Цанкова – вокал

Ганиела Ганева  - вокал

Ицо Любенов – вокал

Момчил Косев – вокал и китара

Иван Йорданов – саксофон

Исак Бенбасат – пиано

Светлин Стайков – бас китара

Виктор Викторов – барабани

със специфичното присъединяване на

Велислав Стоянов – тромбон и

Михаил Йосифов – тромпет и диригент

С изключение на последните двама, изпълнителският състав на " BG Vintage " е напълно от надарени студенти на Михаил Йосифов в Национална музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ".

BG Vintage събра стотици бургазлии на едно извънредно занимателно преживяване, което върна Бургас в отминалите времена, с универсалния език на музиката.

Днес, събота (13 октомври) е заключителният ден от Порт Прим Арт Фест. След като от 11 часа на прочувствена среща с публиката в Гранд Хотел и СПА Приморец Татяна Лолова показа книгата си " 1/2 живот “ (и я разсмя до сълзи, игра, споделя и въобще изнесе цялостен спектакъл), от 15:00 часа още веднъж в 5-звездния Гранд на Бургас своят първи разказ ще показа журналистът, публицист и експерт по етикет и протокол Мария Касимова-Моасе. В 18:30 пък, е стартът на представителната галерия, която ще постави край на тазгодишното издание на фестивала на изкуствата. В нея, свои произведения ще показват Венелин Шурелов, Атанас Атанасов, Красимир Карабаджаков, Алла Георгиева, Коста Данев, Иван Тотев, Саша Панчич, Зоран Мише,

И идеологът на Порт Прим Арт Фест художникът Стефан Божков.

Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест се провежда от Гранд Хотел и СПА Приморец, със съдействието на община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР