Фестивал Празник на занаятите“ се проведе за втора поредна година

...
Фестивал Празник на занаятите“ се проведе за втора поредна година
Коментари Харесай

Позабравени традиционни занаяти оживяха в русенското село Караманово

Фестивал „ Празник на занаятите “ се организира за втора поредна година в село Караманово. В етнографския конгрес повече от 250 участници пресъздадоха за младото потомство съхранените през вековете национални традиции и обичаи. По концепция на уредниците участващите бяха облечени в достоверни национални носии.
„ Нашите песни, танци, музика и обичай пленяват всеки, който се допре до тях. Затова сме длъжни да познаваме и пазим традициите и обичаите си. Те съставляват знак на обединяване и родолюбие и са повече от доказателство за богатата нематериалност и здрави корени на българина “, сподели при откриването кметът на селото Бисер Блажев.

Празникът стартира с биенето на барабанче и обявяване на най-важните вести от дребен тръбач. На спонтанната карамановска чаршия всеки от локалните поданици и посетители можеше да се включи в чепкането, преденето и боядисването на вълна, точене на ножове, шиене на гоблени, плетене на една и две куки, разработване на кукли от царевични нишки. Опашка от искащи се образува пред ателието за правене на цървули, както и пред сладкарите, приготвящи обичайна халва от грис.

Изпълненията на самодейните сформира към Народно читалище „ Светлина “ – певческа група „ От извора “ и танцовия състав „ Колорит “, провокираха спомагателни страсти и върнаха участниците години обратно.

Гост на празника бе кметът на община Ценово доктор Петър Петров, който не скри, че с такива родолюбиви начинания българският дух ще пребъде и се надява празникът да се разраства и да придобива по-голяма известност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР