Фестивал Празник на занаятите“ се проведе за втора поредна година

Фестивал Празник на занаятите“ се проведе за втора поредна година ...

Позабравени традиционни занаяти оживяха в русенското село Караманово.

Фестивал „Празник на занаятите“ се проведе за втора поредна година в село Караманово. В етнографския форум повече от 250 участници пресъздадоха за младото поколение съхранените през вековете народни обичаи и традиции. По идея на организаторите участващите бяха облечени в автентични народни носии.
„Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да познаваме и пазим традициите и обичаите си. Те представляват символ на обединение и родолюбие и са повече от доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина“, каза при откриването кметът на селото Бисер Блажев.

Празникът започна с биенето на барабанче и оповестяване на най-важните новини от малък глашатай. На импровизираната карамановска чаршия всеки от местните жители и гости можеше да се включи в чепкането, преденето и боядисването на вълна, точене на ножове, шиене на гоблени, плетене на една и две куки, изработване на кукли от царевични влакна. Опашка от желаещи се образува пред ателието за правене на цървули, както и пред сладкарите, приготвящи традиционната халва от грис.

Изпълненията на самодейните състави към Народно читалище „Светлина“ – певческа група „От извора“ и танцовия състав „Колорит“, предизвикаха допълнителни емоции и върнаха участниците години назад.

Гост на празника бе кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който не скри, че с такива родолюбиви инициативи българският дух ще пребъде и се надява празникът да се разраства и да придобива по-голяма популярност.

Източник: actualno.com