Феня Декало, кореспондент на БНР в Израел Да отидеш в

...
Феня Декало, кореспондент на БНР в Израел Да отидеш в
Коментари Харесай

Дъщерята на Доналд Тръмп пазарува като простосмъртна с Израел

Феня Декало, сътрудник на БНР в Израел

Да отидеш в Йерусалим и да не се отбиеш на някой от пазарите, е все едно да не надникнеш в църквата на „ Гроба господен “, Стената на рева или джамията Ал Акса.

Откакто президентът Доналд Тъмп е в съпротива, дъщеря му Ивана не е належащо да съблюдава протокола и пристигайки в столицата на трите религии, вместо по публични места, сграбчила фамилията си и се озовала на пазара Махане предател.

Вярно, че е имало гид на фамозното семейство, чийто глава е Кушнер - отговарящият за връзките САЩ- Израел по време на ръководството на тъста му.

Пазара им е показвал фамозният готвач Тали Фридман. По време на обиколката са наблегнали на подправките и екзотичните плодове. На няколко места от тях се вършат неземни плодови коктейли, които не си наподобяват един с различен. Обикновено дозирането и съчетаването на плодовете е по фамилни предписания, тайната на които се предава от татко на наследник.

В едно от най-живописните заведения пазара - на покрива на остаряла постройка, Тали Фридман сготвил пред очите им една от, може би не най-изисканите, само че вкусни манджи - Йерусалимска мешена яхния (Меорав Йерушалми).

Тя се прави от пуешки черва: сърчица, дробчета, воденички, поляти с доматен сос от прясно смлени домати и варени с подправки. Яде се топени залъци от пита, забъркана с маслини.

Всичко това се полива с локално йерусалимски вино. Рецептата за него са дали археолозите, разкрили семки от грозде от преди съвсем 3000 години. Така е станало ясно от кои сортове се е предписание виното за царските дворци и за храма.

Освен като център на търговията, пазарът Махане предател се слави и като център на уличното изкуство. Като се стартира от клоуните и се стигне до танцьори, разказвачи на истории или клейзмери (изпълнители на ешкеназка национална музика).

Търговците споделиха, че за разлика от други звезди, които са посещавали пазара, поради фамилията на Ивана Тръмп не е имало затворени елементи от него. Те се провирали край останалите купувачи, които са били многочислени, както всяка заран, който положителните домакини от региона идват да купят пресни артикули за обед и вечеря.

Освен маслини, сушени плодове и подправки, фамилията на Ивана Тръмп накупило сувенири и лечебни смазки.

Йерусалим се слави и с огромния арабски пазар до Дамаската врата на остарелия град. Но въпреки и на няколко километра един от различен, двата пазара не се разграничават значително по стоките които оферират.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР