Феновете на качествения български рап трябва да имат специално място

...
Феновете на качествения български рап трябва да имат специално място
Коментари Харесай

"Клубният" и "счупен" звук на LMC & f-act

Феновете на качествения български рап би трябвало да имат особено място в сърцето си за Tha Crew - една компания от гении, които още при започване на този век блестяха с неща, които тогава не се чуваха.

Петнайсетина години по-късно може би най-значимият тандем в границите на Tha Crew - рапърите LMC и f-act са решили да се завърнат с чисто нов албум, от който към този момент излязоха няколко сингъла.

Музиката под римите е на техния човек Lessno и е в звук с 2021-ва, а лириките не престават да носят оня нереален почерк на Льоната и Мишо Ефекта поради който станаха толкоз разпознаваеми.

Но на първо време да се върнем някъде към 2005-та, когато една компания от възпитаници в центъра на София основава цяла музикална сцена към себе си. Рапът е основна част от нея и демонстрира израстването на цялата субкултура оттатък „ гангстерските “ и „ батъл “ тон и рими.

С привкус от революционни хип-хоп колективи като Rhymesayers и Anticon, LMC (Леонид Дружинин), f-act (Михаил Георгиев) и още няколко МС-та цепят рими от двете си „ записвални “ – непрофесионални студиа, само че задоволителни, с цел да могат съдържателите им да градят име.  

“Ние си бяхме младежи, възпитаници. Това беше метод по който да се изразим “, споделя Мишо.

„ В учебно заведение пишехме текстове, след това като се видехме – записвахме. После разпускахме с фрийстайли по градинки “, добавя Льоната.  

Партизанските условия в „ записвалните “ развиват уменията на момчетата да семплират непознати звуци в музиката си – един от първичните белези на хип-хопа. Заедно с това употребяват гениите в компанията си – хора като китариста Цецо или бийтбоксъра Skiller, години преди последният да стане международен първенец или да влиза в новините по други мотиви.

 Култовият албум

Обкръжението на ThaCrew е голямо, оттова и многообразието на музиката, която се слуша и след това на тази, която се прави.

„ Голяма част от хората правеха breakcore и имаха такива участия. Джънгъли, дръмендбейсове, всякаква музика “, почти разказва нещата LMC. Самият той „ изчезна “ от рапа за доста време, в което избира да се изявява най-вече като breakcore и jungle MC.

ThaCrew в никакъв случай не влиза в по-широкия музикален продан тогава, само че е скъпо събитие точно със свободата, която дава на артистите си. А свободата се усеща и от слушащите.

„ Ученическите “ неща, за които приказваме, въодушевяват доста от по-късните софийските рап реализатори, които построяват сегашната комплицирана и забавна сцена.

А хората в „ крюто “ развиват музикални и други гении. Мишо Ефекта следва снимка и осъществя огромни фотопроекти, като „ Любовъ и единодушие ”, в който наблюдава ритуала Паневритмия на Седемте рилски езера няколко години подред.

В един миг изскочи на рапсцената като че ли в никакъв случай не си беше тръгвал. Това ни даде двата албума „ 24 EP ” и „ Корени “.

Цялостно ThaCrew не стопират с рапа, както свидетелстват и албумите на друго Министерски съвет - vWhy.

Стигаме до днешния миг и завръщането на LMC и f-act като комбина. Нещата звучат по-различно, минимум поради по-качествения запис. После, поради бийтовете на Lessno.

„ Решихме да вършим албум и се събрахме да слушаме бийтове, да си избираме, да си генерираме хрумвания. LMC непрекъснато разправяше „ е тоя бийт, това ни е стила “ – спираше се единствено и само на бийтове на Lessno ”, разправя Мишо Ефекта.  

МС-тата сами дефинират звученето като „ модерно “, само че мотивацията им не е самоцелно да търсят слушаемост. А както и преди, и постоянно – „ да вършим музика, каквато ни се слуша “.

„ Получих доста известия и имейли. Не съм вярвал, че толкоз хора помнят учебните ни записи. Реших да го направя от респект към тези хора, които ми споделиха – „ Помним те, желаеме да чуем нещо ново “, споделя LMC.

Така се стига до основаването на “клубния и строшен “ албум „ Жът-жът “, което продължава и сега.

Отговор на въпроса „ какво е „ жът-жът “? “, още музика, диалози за средата, маските, вътрешните борби и рапърската игра – чуйте в записа от „ Изотопия “ горе.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР