Федерико Фубини, икономически журналист и главен редактор на италианския вестник ...

Федерико Фубини, икономически журналист и главен редактор на италианския вестник

Когато демокрациите остаряват

Федерико Фубини, стопански публицист и основен редактор на италианския вестник Corriere della Sera, в коментар за Project Syndicate.
Тази седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще бъде хазаин на виртуална среща на върха за демокрацията, която след към година ще бъде последвана и от събиране на водачи от целия свят лице в лице. Над 100 държавни управления са поканени да вземат участие.

Разбира се, не всички от поканените страни са замъци на демокрацията. Всъщност в част от тях качеството на демокрацията е, меко казано, под въпрос. Ангола, Демократична република Конго, Ирак, Кения, Малайзия, Пакистан и Сърбия са влезнали в листата макар властническия си уклон, по геополитически съображения Белият дом включи и Бразилия, Индия, Филипините и Полша, без значение от демократичното оттегляне в тези страни през последните години.

Във всеки случай по-интересният въпрос е за страните, чиито демократични системи са в положително здраве. Имат ли други общи характерности с изключение на свободните и почтени избори, използването на върховенството на закона и гарантирането на свободата на изложение и други човешки права?
Реклама
Едно нещо е несъмнено: лагерът на същинските демокрации е по-малък, в сравнение с преди 10 години. Въпреки че крайнодесните придвижвания неотдавна губят известно въздействие в Западна Европа и макар че популистките автократи станаха по-малко известни в Бразилия, Унгария, Турция и даже в Русия, налице е добре документирана световна наклонност към относително по-авторитарни политически системи през последното десетилетие. От 146-те страни с повече от два милиарда поданици Freedom House счита единствено 39 за " изцяло свободни " през 2020 година През 2010 година са били 43.

Но по-малко забележима характерност на днешните същински демокрации е, че популацията им нормално е застаряващо. От тези 146 по-големи страни съвсем никоя няма както безапелационна демократична система (над 85 от 100-точковия показател на Freedom House), по този начин и относително младо население. Единствените изключения са дребната Коста Рика и Уругвай, които имат мощни демократични институции и междинната възраст на жителите им е към 35 години.

Както демонстрира графиката, нито една по-голяма страна не е по едно и също време и млада, и свободна. В горния десен ъгъл са групирани демокрациите, представляващи най-силните цивилен и политически права в света, само че също и най-застаряващите му популации. Това развиване се форсира през последното десетилетие и ще се задълбочава от ден на ден в бъдеще поради демографските трендове.
Реклама
Това не значи, че политическата независимост кара популацията да застарява или че по-старите общества са по-благоприятни за демокрацията. Единствената причинно-следствена връзка, която може да се уточни, е, че благосъстоянието, обезпечено от отворените общества, има наклонност да удължава продължителността на живота и разрешава по-добро фамилно обмисляне.

Но в ерата на бързи световни промени и умножаващи се рецесии тези демографски трендове повдигат неотложни въпроси. Влияе ли възходящият дял на по-възрастните гласоподаватели на това по какъв начин една страна ще се приспособи към и ще реагира на интернационалните шокове, финансови рецесии, инфлационни или дефлационни закани, новаторски технологии, миграционни талази и всичките проблеми, свързани с изменението на климата?

Това беше централен въпрос на последните федерални избори в Германия (въпреки че остана прикрит под повърхността на нормалното партийно съперничество). Германия, следвана близко от Италия, е с най-високата междинна възраст в Европа. Повече от половината от електората във всяка от двете страни е на над 50 години. Броят на немските гласоподаватели с право на глас понижа с 1,3 милиона на последните общи избори заради демографския спад. На националните избори в Западна Германия през 1987 година 23% от гласоподавателите са на възраст под 30 години, а 26% - над 60 години. През 2021 година 14,4% са под 30, а 38,2% са над 60. Подобна или даже по-остра наклонност се следи и в Италия, Япония и Южна Корея.

Възрастта, несъмнено, оказва мощно въздействие върху психическите черти и политическите желания на гласоподавателите. Възрастните хора нормално са малко по-мъдри, само че също по този начин са по-предпазливи и по-бавно схващат новостите. Те нормално са по-малко способни или склонни да се приспособяват към обратите на историята . Младите хора, назад, са склонни към еластичност, по-малко заобикалят рисковете и са по-устойчиви на разтърсвания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коронавирус 3 Банки и финанси 1 Медийна сергия 2 Промишленост 3 Градове 1 Медийна сергия 2 Медиа и реклама 3 Право Реклама
Разбира се, тези характерности на индивидите не всеки път се отразяват на равнище страна. Първата иРНК ваксина против COVID-19 пристигна от посивяващата Германия. Най-старото общество в света, Япония, също по този начин е международен водач в роботиката точно тъй като би трябвало да обезпечи грижи за възрастните хора и да поддържа продуктивността с все по-малко и все по-възрастни служащи. Ясно е, че страните с релативно по-малко младежи към момента могат да иновират.

В други връзки обаче демографски обоснованият консерватизъм на тези страни (или най-малко бездействието им) и неналичието на смела дълготрайна визия са неоспорими. Нека вземем паникьосаните реакции на Европа всякога, когато по границите й дойде даже дребна миграционна вълна, или относителната приемливост към дефлационните трендове в Европа и Япония, където милиони пенсионери живеят от наеми. Освен това възходящото отвращение на демократичните страни да поемат опасности по време на геополитически рецесии изигра немалка роля в униженията на Запада в Сирия, Либия и Афганистан.

Отсъствието на храброст, отвореност към новото или на дълготрайна визия в днешните демокрации е мощно обезпокоително. По-лошото е, че няма явен антидот за този развой, с изключение на да се опитаме да дадем на младежите повече тежест във взимането на решения. В Германия, където новото съдружно държавно управление включва двете най-предпочитани от по-младите гласоподаватели партии - Зелените и Свободните демократи, намаляването на възрастта за гласоподаване до 16 години към този момент се появи публично в листата със задания на държавното управление.

Това може да се окаже рационална промяна, която да бъде по-широко разисквана на тазгодишната среща на върха за демокрацията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване

Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи

Източник: capital.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg