Федералният съд на Австралия призна японския автомобилен гигант Toyota за ...

Федералният съд на Австралия призна японския автомобилен гигант Toyota за

Бял дим от дизеловите всъдеходи на Toyota

Федералният съд на Австралия призна японския авто колос Toyota за отговорен за продажба на дизелови коли с дефектни филтри за твърди частици (DPF). Става дума за 264 000 високопроходими автомобила от моделите Hilux, Land Cruiser Prado и Fortuner с турбо мотори 1GD-FTV и 2GD-FTV. Съдът разпореди Toyota да заплати на притежателите 17.5% от междинната цена на дребно на всеки автомобил.

Компетентните органи откриха, че дефектни филтри за сажди са били сложени на всъдеходи и пикапи на Toyota, продавани в Австралия от октомври 2015 година до април 2020 година Общо на Зеления континент има 264 170 автомобила с проблематични турбодизели. Според оценки на локалната преса, заплащанията на японския авто колос към засегнатите притежатели на коли могат да доближат два милиарда австралийски $ (около 1.5 милиарда щатски долара).

Федералният съд постанови, че заради дефектни филтри за сажди, притежателите на Hilux, Land Cruiser Prado и Fortuner са изправени пред нараснал разход на гориво, а работата на колите е съпроводена от нездравословни излъчвания и рисков бял пушек. Някои притежатели на дефектни коли на вятъра се пробваха да поправят колите си при локалните дилъри, само че огромното закъснение в сервизните центрове принуди притежателите на дефектните коли да не ги употребяват дълго време.

Ищците са показали, че Toyota би трябвало да заплати обезщетение в размер на 25 на 100 от цената на автомобила; съдът почете отчасти желае, като подреди на японския авто колос да възвърне 17.5 % от междинната цена на дребно. Ако Toyota не апелира присъдата, междинното заплащане на всеки притежател на автомобил ще надвиши пет хиляди $. Представител на японския тръст не разяснява процеса пред локални публицисти.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg