Федералният резерв забави темпа на затягане на паричната си политика

...
Федералният резерв забави темпа на затягане на паричната си политика
Коментари Харесай

Фед вдигна лихвените нива с 0.5 базисни пункта и оправда очакванията

Федералният запас забави темпа на стягане на паричната си политика и увеличи лихвения % с половин процентен пункт в сряда.

Председателят на Централната банка на Съединени американски щати Джеръм Пауъл предизвести, че антиифлационната акция продължава. Лихвените равнища ще се покачват през идната година и ще доближат по-висока оптималната стойност от предвижданата. Така разноските по заемите ще се покачат повече, в сравнение с вложителите чакат.

„ Все още имаме да вървим по пътя “, съобщи Пауъл на конференция във Вашингтон в сряда, откакто Федералният комитет (FOMC) реши покачването на лихвата от 4.25 на 4.5 на 100. Политиците предвиждат лихвите да завършат идната година на 5.1%, преди да бъдат понижени до 4.1% през 2024 година - по-високо равнище от посочваното по-рано, съобщи Bloomberg.

Пауъл уточни, че размерът на покачването на лихвения % на идващото съвещание на Фед на 1 февруари ще зависи от входящите данни и по този начин остави открехната вратата за ново покачване с половин процентен пункт или стъпка надолу до четвърт пункт. „ Не бихме обмисляли понижаване на лихвените проценти, до момента в който Комисията не се увери, че инфлацията се намалява до 2% по резистентен метод. Възстановяването на ценовата непоклатимост евентуално ще изисква поддържане на рестриктивна политическа позиция за известно време “, акцентира Председателят на Централната банка.

Индексът S&P 500 се намали, до момента в който вложителите усвояваха новината.

„ Комитетът чака, че настоящите нараствания на целевия диапазон ще бъдат подобаващи, с цел да се реализира онази парична политика, която е задоволително рестриктивна, с цел да смъкна инфлацията до 2% с течение на времето “, се споделя в формалното изказване на FOMC след срещата.

Инвеститорите спекулираха, че Федералният запас скоро ще спре покачванията си, откакто финансовите условия бъдат облекчени. До сряда акциите се покачваха, до момента в който ипотечните лихви и доларът паднаха, откогато Пауъл предишния месец загатна, че следва смяна в политиката. Залаганията на вложителите е, че лихвите ще доближат до към 4,8% през май, последвани от понижения с 50 базисни пункта през втората половина на идната годината.

Единствените, които бяха сюрпризирани от решението на Федералния запас в сряда, бяха тези, които заложиха на бърз поврат от страна на централната банка. И това ще бъде добре за $ – и неприятно за акциите – към последната част от годината.
Такива са резултатите от изследване на MLIV Pulse измежду 112 вложители след срещата на Федералния комитет. Банката също разгласява прогнози, които сочат, че растежът ще се забави, безработицата ще се увеличи и главният лихвен % ще доближи към 5,1% през идната година, с 50 базисни пункта по-високо от предходните оценки.
Мнозинството интервюирани (52%) не са сюрпризирани от повишаването на лихвите в така наречен точкова графика, която демонстрира упованията на политиците, само че други 44% считат, че покачването е по-яростно от предстоящото.

Това може да натежи върху акциите и да поддържа щатския $ до края на годината. Петдесет и шест % чакат зелените пари да завършат годината по-високо, а S&P 500 – по-ниско от затварянето във вторник.

Четиридесет и осем % от участниците в изследването MLIV Pulse чакат понижението на лихвените проценти да настъпи сред шест и 12 месеца след последното нарастване, т.е. до края на идната година, до момента в който 36% чакат Фед да изчака повече от 12 месеца. Само 16% смятат това да стане в границите на шест месеца след последното нарастване на лихвите.

Акциите затвориха надолу след нестабилна комерсиална сесия в сряда и показателят на $ леко се намали.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР