Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, но

...
Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, но
Коментари Харесай

Фед се уплаши от банковите фалити в САЩ и забавя лихвените увеличения

Федералният запас увеличи лихвените проценти с четвърт процентен пункт, само че уточни, че е на ръба да спре с по-нататъшните нараствания. Притеснението на американската централна са на фона на банковите разтърсвания в страната – два районни кредитора към този момент банкрутираха поради високите лихви, а резултатът върху останалите още е неразбираем.

Фед дефинира референтния овърнайт лихвен % в диапазона 4.75 – 5%, като обновените прогнози демонстрират, че 10 от 18 банкери във Фед към момента чакат лихвите да се повишат с още една четвърт процентен пункт до края на тази година. Същите бяха прогнозите и през декември.

Но последното политическо изказване на Фед към този момент не споделя, че продължаващите нараствания на лихвите евентуално ще бъдат подобаващи. Този език присъстваше във всяко изказване за политиката на Фед след решението от 16 март 2022 година, когато стартира възходящият лихвен цикъл. Промяната в тона се случва след неочакваните банкрути този месец на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, които бяха фокусирани върху стартъп и крипто екосистемите.

Вместо това Федералният комитет за отворения пазар, определящ политиката, сподели единствено, че „ може да е уместно известно в допълнение подсилване на политиката “, оставяйки отворен шанса за още едно нарастване на лихвените проценти с четвърт процентен пункт, може би на идващото съвещание на Фед. А това може да е началната спирачка за повишението на лихвените проценти.

Въпреки че в политическата декларация се споделя, че банковата система на Съединени американски щати е „ постоянна и устойчива “, там също се отбелязва, че неотдавнашният стрес в банковия бранш „ евентуално ще докара до по-строги кредитни условия за семействата и бизнеса и ще натежи върху икономическата интензивност, наемането на работа и инфлацията. “

Нямаше противоречие с политическото решение в сряда, оповестява Reuters.

В документа няма хипотеза, че борбата с инфлацията е извоювана. Новото изказване отстрани формулировката, че инфлацията „ е намаляла “ и го размени с декларацията, че инфлацията „ остава висока “.

Създаването на работните места е „ устойчиво “, съгласно Фед.

Длъжностни лица предвидиха равнището на безработица да завърши годината на 4.5%, малко под 4.6%, следени към декември. Перспективите за икономическия напредък спаднаха леко до 0.4% от 0.5% в предходните прогнози. Сега се чака инфлацията да завърши годината на 3.3%, спрямо 3.1% в предходните прогнози.

Резултатът от двудневната среща тази седмица бележи внезапно препозициониране на тактиката на централната банка по отношение на интервала от преди две седмици, когато ръководителят на Фед Джером Пауъл свидетелства в Конгреса, че по-горещата от предстоящата инфлация евентуално ще принуди централната банка да увеличи лихвените проценти повече и по-бързо от предстоящото.

Колапсът на основаната в Калифорния SVB от 10 март и последвалият колапс на основаната в Ню Йорк Signature Bank подчертаха по-широките опасения по отношение на здравето на банковия бранш и покачиха паниките, че по-нататъшно повишение на лихвения % на Фед може да насочи стопанската система към финансова рецесия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР