Федeралният резерв отново повиши лихвените проценти през изминалата седмица, на

...
Федeралният резерв отново повиши лихвените проценти през изминалата седмица, на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Очаква се инфлация от малко над 4% през 2024 г.

Федeралният запас още веднъж увеличи лихвените проценти през миналата седмица, на фона на вилнеещата война в Украйна и отварянето на Китай.  Последният отчет на Международния валутен фонд (МВФ) през октомври нарисува ужасна картина на международната стопанска система.   Но новият отчет на МВФ за 2023 година, оповестен предходната седмица, е до известна степен  оптимистичен. До известна степен, пишат от CBS News. На въпросите им по отношение на икономическите вероятности отговаря  Кристалина Георгиева, българският икономист, който оглавява Международния валутен фонд (МВФ).
Прочетете още
Според Георгиева, най-голямата изненада е, че картината, макар че остава доста тревожна,  е по-малко ужасна, в сравнение с беше единствено преди два месеца.  Тя обаче предизвестява, че към момента вървим към година на закъснение на растежа, към момента ще имаме релативно високи лихвени проценти, тъй като инфлацията не се е изпарила. Така че не е доста по-добре. Просто е по-малко неприятно, декларира тя. 

Това е, което чакаме да забележим, че инфлацията в международен мащаб ще се  свие от 8,8% през 2022 година до малко над 4% през 2024 година,  предвижда МВФ.

Икономиката на Съединени американски щати също ще се забави тази година. Но най-малко въз основа на данните, с които разполагаме през днешния ден, считаме, че Съединени американски щати ще съумеят да преминат през годината едва-едва, като избегнат изпадането в криза. Не се опасяваме от огромна вълна на безработица, заляла Съединените щати, уверена е Георгиева. Фалитът на Съединени американски щати би нанесъл обилни вреди на международната стопанска система. Но в случай че погледнете историята, нормално след доста напред-назад се намира решение. Затова се надявам и имам вяра, че историята ще се повтори, съобщи тя.

Коронавирус ни научи да бъдем по-отворени, че немислимото може да се случи.  Още повече - войната в Украйна . Ето за какво е доста значимо всички заинтригувани да одобряват този диалог доста съществено. Ще бъде доста нездравословно за американските консуматори, в случай че Съединени американски щати не изпълнят отговорностите си, което ще увеличи лихвените проценти. Ако хората не харесват инфлацията през днешния ден, въобще няма да им хареса това, което може да се случи на следващия ден, сподели още тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР