Федералният резерв одобри увеличение на лихвените нива с четвърт процентен

...
Федералният резерв одобри увеличение на лихвените нива с четвърт процентен
Коментари Харесай

4 извода от коментарите на Джером Пауъл след решението на Фед за лихвите

Федералният запас утвърди нарастване на лихвените равнища с четвърт процентен пункт до диапазон от 4,5%-4,75%. Това е най-малкото нарастване за последните 12 месеца.   Коментарите на ръководителя на Фед Джером Пауъл по време на конференцията след оповестяване на решението доведоха до по-облекчени финансови условия, изразяващи се в по-ниска рентабилност на облигациите, по-високи цени на акциите и по-слаб $, отбелязва MarketWatch.   Изданието събира отзиви на икономисти, които интерпретират посланията на ръководителя на Фед.    Пауъл към този момент взема решение да не спори с пазара   Противно на упованията на мнозина, Пауъл не повтори предходната си угриженост за прекомерно облекчените финансови условия на пазарите. Точните му думи бяха: " Финансовите условия не са се трансформирали доста от срещата ни през декември. Просто ще би трябвало да забележим какъв брой бързо ще спадне инфлацията. Нашата прогноза е, че това ще отнеме повече време и ще би трябвало да запазим лихвите по-високи за по-дълго време, само че ще забележим. "   Карл Таненбаум, основен икономист в Northern Trust, разяснява, че тонът на Пауъл му се е сторил " по-малко внезапен, в сравнение с през декември, когато като че ли звучеше нервиран, че кредитните условия са се облекчили и като че ли пазарите му пречат да реализира задачата си ".

Пауъл " надалеч не изглеждаше уверен в личната си прогноза и пазарите се възползваха от момента ", прибавя Дерек Холт, началник на стопанската система на финансовия пазар в Scotiabank.    Холт, който счита, че битката с инфлацията ще е дълга, споделя, че неналичието на увереност от страна на Пауъл може да е била умишлена, само че може и просто да не е най-хубавото му показване, отбелязва MarketWatch.   " Общото ми усещане е, че той остави „ твърдата игра “ зад тила си през декември ", споделя още Холт.  Повишаването на лихвите през март наподобява като сигурен залог   Коментарите на Пауъл по време на конференцията накараха икономистите да считат, че още едно нарастване с четвърт пункт през март е несъмнено, показва MarketWatch.    На това мнение е Джоузеф Ганьон, старши помощник в Института за интернационална стопанска система " Питърсън ". Според него, в случай че данните за инфлацията продължат да се усъвършенстват до май, тогава Фед може да направи пауза. От друга страна, в случай че данните са „ относително “ положителни, Фед ще направи покачване на срещата си през май, прибавя Ганьон.

Майкъл Гапен, американски икономист в Bank of America Securities, споделя: " Днешните мнения на Фед покачиха вероятността за още едно повишаване през март и по-късно пауза в целевия диапазон от 4,75% -5,0% "   По време на конференцията Пауъл избегна въпроса дали на срещата на Фед са коментирани изискванията, при които банкерите биха спрели повишението на лихвите. Той сподели на репортерите, че би трябвало да изчакат протокола от срещата, който ще бъде оповестен след три седмици.   Холт споделя, че след този коментар е евентуално представителите на Фед в действителност да са разискали евентуална пауза.  Усещането е, че инфлацията се насочва в посоката, мечтана от Фед   Много икономисти обявиха, че главният им извод е възприятието на облекчение, демонстрирано от страна на Фед, че инфлацията стартира да се движи надолу.   " Пауъл изглеждаше минимум като ястреб, отдавна насам ", споделя Анета Марковска, икономист в Jefferies.

Пауъл не сподели решителност в прогнозата си, че няма да има понижаване на лихвите тази година   Членовете на Фед подчертаха в протокола от срещата си през декември, че никой от 19-те не планува понижаване на лихвите тази година.   Въпреки това пазарът чака две съкращения до края на годината.   В изявлението си Пауъл наподобява отвори вратата за нещо по-различно от нарастване на лихвите тази година, означават икономисти. " Не виждам опция да понижим лихвите тази година, само че в случай че забележим, че инфлацията спада по-бързо, това ще се отрази на нашите възгледи ", съобщи Пауъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР