Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва в диапазона

...
Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва в диапазона
Коментари Харесай

Фед очаква повишаване на лихвите догодина

Федералният запас на Съединени американски щати резервира главната си рента в диапазона от 0 до 0,25%, само че алармира, че нейното повишение може да се случи по-рано, в сравнение с се очакваше до момента, съобщи Си Ен Би Си.

Представителите на централната банка също по този начин дадоха знак, че скоро ще стартират стесняване на програмата си за изкупуване на облигации, която бе въведена с задачата да поддържа стопанската система в изискванията на пандемия.

В конференцията си след съвещанието на Фед, ръководителят на централната банка Джером Пауъл съобщи, че  Комитетът за отворения пазар е подготвен да предприеме дейности в тази посока.

„ Макар че не в взето решение, участниците в срещата бяха на мнение, че в случай че възобновяване продължи по актуалната си траектория, ще бъде уместно да се стартира последователно ограничение на покупките, като процесът ще приключи към средата на 2022 година “, разяснява той.

От съвещанието стана ясно, че от ден на ден членове на Комитета чакат първото повишение на лихвите да се случи през 202 година

Пауъл сподели още, че Фед се доближава до постигането на задачите си за инфлацията и заетостта.

„ Що се отнася до инфлацията, наподобява че сме постигнали забележителен прогрес. “„ разяснява той, като добави, че задачите за заетостта са съвсем осъществени.

Според новата прогноза на Фед инфлацията ще доближи 4,2% през актуалната година и 2,2% през идната. За 2023 година и 2024 година централната банка предвижда инфлация от 2,2% и 2,1%.

Фед увеличи прогнозите за безработицата в Съединени американски щати до 4,8%, по отношение на предходната прогноза от 4,5%. Централната банка предвижда през 2022 година равнището на този индикатор да доближи 3,8%, а през 2023 година и 2024 година - 3,5%.

Централната банка промени и прогнозите си за стопанската система на Съединени американски щати, като в този момент тя чака брутният вътрешен артикул на страната да нарасне с 5,9%. През юни прогнозата бе за покачване от 7%.  Фед обаче увеличи прогнозата си за 2022 година и 2023 година на растеж от 3,3% и 3,8% спрямо 2,4% и 2,5% при миналата прогноза.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР